Çanakkale’deki Tarihi Alan’da şifalı bitkilere kadınların eli değiyor

24 Ekim 2024
0 Yorum
canakkale deki tarihi alan da sifali bitkilere kadinlarin eli degiyor

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda yetişen şifalı bitkilere kadınların eli değiyor. Toplamda 20’ye yakın şifalı bitkiden üretilecek olan yağlar kadınlara gelir kapısı oluyor. Çanakkale’de savaşların yaşandığı Tarihi Alan’da yetişen bitkilere kadın eli değiyor. 

Seddülbahir köyünde kurulacak olan üretim yeri ile köyde pazarda ve dükkanlarda satılacak bu bitkiler binlerce yerli ve yabancı turist ile buluşacak.

Dünya harp tarihine geçen ve tarihin en kanlı muharebelerinden biri olarak tarihe geçen  Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi, 57. Piyade Alayı Şehitliği, Seyit Onbaşı Heykeli,  Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Conkbayırı, Bigalı Kalesi, Kilitbahir Kalesi, Bigalı Kalesi ve Seddülbahir Kalesi’yle her yıl binlerce ziyaretçiye Çanakkale ruhunu yaşatmaya devam ediyor.

“ŞİFA ÇİÇEKLERİ AÇIYOR”

Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda ‘Şifa Çiçekleri Açıyor’ projesi başlatıldı. 

Projeyle tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması hedeflenirken genç çiftçi istihdamının artırılarak bilinçli ve iyi tarım uygulamalarının çoğaltılması bekleniyor. 

Bu proje kapsamında Alçıtepe köyünde 10 dönüm alanda 16 bitki türü olmak üzere bölgede 20’ye yakın bitki türü yetiştirilecek.
Ziyaretçi karşılama alanı olarak ise Tarihi Alan’a uyumlu bitkilerden oluşan botanik bahçesi  yapılacak. 

haber iciii 2

“HEDEF KİTLEMİZ KADINLAR, HANIMEFENDİLERİMİZ”

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Şifa Çiçekleri Açıyor’ projesinde hedef kitlemiz kadınlar, hanımefendilerimiz, hanımlarımızla birlikte Tarihi Alan’ı daha da güzelleştireceğiz. Kurmuş olduğumuz seralarla birlikte 20’den fazla çeşit tıbbi aromatik bitki yetiştirip hem yağını elde edip hem de diğer türlü üretimlerde bunları kullanmış ve gelen ziyaretçilerimize satış yapmış olacağız. Hem gelen ziyaretçimiz çok farklı bir alışveriş yapma imkanı kavuşacak, hem de bölge kadınları da gelir elde etmiş olacak. Çanakkale Tarihi Alan’ın bozulmamış dokusu, o güzel manevi atmosferi, mükemmel iklimi buradaki şifalı bitkileri daha da güzel hale getirecek. O yüzden şifalı bitkilerin yetiştirilmesinde, şifa çiçekleri açıyor projemiz kapsamında bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Şifalı bitkilerin çiçeklerin açtığını gördüğümüzde, onların ilk hasadını yaptığımızda çok mutlu olduk. Hem ekonomiye katkı sağlamış olduk, hem de kadınların işgücüne katıldığını gördüğümüzde doğru yolda olduğumuzu ifade etmiş olduk. Bundan sonra bu çalışmalarımız devam edecek ve özellikle elde ettiğimiz ürünleri ziyaretlerimizin en yoğun olduğu Seddülbahir bölgesindeki meydanda kuracağımız çarşıda ve dükkanlarda gelen ziyaretçiye sunma imkanına sahip olmuş olacağız” dedi.

haber iciii 1

“HANIMEFENDİLER TARİHİ ALAN’I GÜZELLEŞTİRECEK”

Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, sözlerine şöyle devam etti: “Biz Çanakkale Tarihi Alan’a gelen ziyaretçilerimizi her zaman bekliyor olacağız ve her geldikleri sene farklı bir şeyle karşılaşacaklar. İşte bu şifalı bitkiler, seralarımızda elde ettiğimiz ürünlerle de o gelen ziyaretçilerimizi Tarih Alan’da bizler bekliyor olacağız. Çanakkale Tarihi Alanı’nın o mümbit topraklarında, o manevi duygusu yüksek coğrafyasında çok güzel şifalı bitkiler yetişmeye devam edecek. Hanımefendiler elleriyle bu bitkiler daha da anlamlı hale gelip gelen ziyaretçiyle buluşacak. Hem çiçekler hem hanımefendiler Çanakkale’yi, Tarihi Alan’ı daha da güzelleştirecek.”