Gaziantep mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan doğrama, kuzu eti ve sebzelerin mükemmel uyumuyla damakları şenlendiriyor. Zengin baharatlar ve nar ekşisiyle tatlandırılan bu geleneksel yemek, soğuk kış günlerinde sofralarınızı ısıtacak türden. MasterChef’te yapılan bu enfes lezzeti izleyen herkes mutfağında denemek istiyor. Peki MasterChef usulü doğrama nasıl yapılır? İşte cevabı…
Gaziantep mutfağı, Türkiye’nin en zengin ve lezzetli mutfaklarından biri. Bu mutfağın geleneksel yemeklerinden olan doğrama, genellikle etin ve sebzelerin bir arada pişirildiği, sıcak ve doyurucu bir yemektir. Gaziantep’in kendine has baharatları ve lezzetleriyle hazırlanan doğrama, damakları şenlendiren bir tat olarak karşımıza çıkıyor. MasterChef’te de yarışmacıların kıyasıya mücadele ettiği yemeklerden biri olan doğramayı en güzel nasıl yapabilirsiniz? İşte MasterChef usulü doğrama tarifi…
Malzemeler:
500 gram kuzu eti (tercihen kuzu kol veya sırt)
2 adet büyük boy soğan
3 diş sarımsak
2 adet domates
1 su bardağı yeşil biber (sivri biber)
2 adet patates
1 yemek kaşığı domates salçası
2 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kararbiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay bardağı nar ekşisi (isteğe bağlı)
Yapılışı:
İlk olarak etleri kuzu etinden tercih ettiğiniz parçalarla doğrayın. Etler, doğramanın lezzetinin temelini oluşturduğundan, iri parçalar halinde doğranması iyi olur. Geniş bir tencereye sıvı yağını ekleyin ve etleri koyup yüksek ateşte mühürleyin. Etler, dışı iyice kızarana kadar pişirilmelidir.
Soğanları ince ince doğrayın ve sarımsakları ezerek hazırlayın. Biberleri halka şeklinde doğrayın, domatesleri de küp küp doğrayın. Patatesleri soyup, büyük küpler halinde doğrayın. Etler mühürlendikten sonra, doğradığınız soğanları tencereye ekleyin ve soğanlar yumuşayana kadar kavurun. Ardından sarımsak, biber ve domates salçasını ilave edin. Bütün bu malzemeleri birkaç dakika karıştırarak kavurmaya devam edin.
Patatesleri tencereye ekleyin ve karıştırın. Üzerine doğranmış domatesleri, tuz, kararbiber, pul biber ve kekik gibi baharatları da ekleyin. Son olarak, nar ekşisini de ilave edebilirsiniz. Tüm malzemeler karıştırıldıktan sonra tencerenin içine bir çay bardağı su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte etler ve sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Yaklaşık 40-45 dakika sonra doğramanız hazır olacak. Gaziantep doğraması, sıcak servis edilmelidir. Yanında ince bulgur pilavı ya da lavaş eklenerek daha zengin bir yemek deneyimi sunabilirsiniz. Sıcak sıcak yenildiğinde, baharatların ve etin aroması birbirine karışarak harika bir lezzet ortaya çıkar.
Püf Noktaları:
Etin daha yumuşak olması için, tercihen kuzu eti kullanılmalı. Fakat dana eti de tercih edilebilir. Baharatlar, Gaziantep mutfağının vazgeçilmezlerinden. Pul biber ve kararbiber, yemeğe özgün bir tat katacaktır. Eğer daha sulu bir yemek istiyorsanız, pişirme sırasında suyu biraz daha artırabilirsiniz. Şimdiden afiyetler olsun.