Genetik araştırmalar Türklerin köklerini aydınlattı: En benzediği milletler açıklandı

10 Kasım 2024
0 Yorum
genetik arastirmalar turklerin koklerini aydinlatti en benzedigi milletler aciklandi

Türkiye, 2018 yılı itibari ile milyonlarca vatandaşın e-Devlet aracılığıyla köken bilgilerine ulaşabilmesine olanak sağlarken, bu veri tabanında 18. yüzyıla kadar geriye dönük aile bilgilerine ve ikamet edilen şehirlere dair verilere yer verildi. O bilgiler ışığında Türklerin genetik olarak en çok benzediği milletler açıklandı.

Türklerin genetik olarak en çok benzediği milletlerin açıklandığı bu gelişme, son yıllarda milyonlarca kişinin kökenlerine dair ilgisinin artmasına ve derinlemesine araştırmalar yapmalarına yol açarken, bu bağlamda DNA testi ve tükürük örnekleri üzerinden soy tespiti yapan firmalara büyük bir talep oluştu ama uzmanlar, henüz uzmanlık alanı tam olarak ispatlanmamış ekipler tarafından hazırlanan raporlara güvenilmemesi gerektiğini vurgularken, konuya dair yazılmış bilimsel çalışmaların dikkatlice incelenmesi gerektiğine dikkat çekti.

81 İLİNDEN YAKLAŞIK 4 BİN BİREYİN GENETİK ÖRNEKLERİ ANALİZ EDİLDİ

Bu çerçevede, 2021 yılında gerçekleştirilen bir araştırma, sosyal medyada tekrar gündeme getirildi. Detaylı bir şekilde gerçekleştirilen bu çalışmada, Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nün liderliğinde, Koç Üniversitesi Suna İnan Kıraç Vakfı, Sağlık Bilimleri, Rockefeller, Yale, Cardiff üniversiteleri ve Icahn School of Medicine at Mount Sinai’nin katkılarıyla yürütülen araştırmada, Türkiye’nin 81 ilinden yaklaşık 4 bin bireyin DNA örnekleri analiz edildi.

stock photo turkish man horseman ethnic clothes

İTALYA VE İSPANYA’YA EN YAKINLAR

Anadolu’nun Asya, Avrupa ve Afrika arasında bir geçiş noktası olduğunu vurgulayan Özçelik; “Filogenetik açıdan Türk halkı, bu geçiş rolünün izlerini taşımaktadır. Özellikle Türk toplumunun İtalya’nın Toskana bölgesindeki nüfusla yakın bir bağ kurduğu gözlemlendi. Bu yakın ilişkinin ikinci sıradaki ülkesi ise İspanya olarak belirlendi. Bu bulgular, Anadolu’nun ilk çiftçilerinin Avrupa’ya Cilalı Taş Devri’nde gerçekleşen göçlerinin izlerini yansıtıyor olabilir” ifadelerini kullandı.

stock photo canal gondola ancient buildings venice italy

“BALKAN, KAFKAS VE ORTA DOĞU İLE BENZERLİKLER VAR”

Türkiye’nin stratejik konumu, Doğu ile Batı arasında genetik bir bağlantı kuruyor. Anadolu, Eski Taş Çağı’ndan bu yana süregelen göç hareketleriyle bu özelliğini sürdürüyor. Özçelik; “Temel bileşenler analizinde, Türk halkının genetik yapısının farklı bireyler arasında oldukça değişken olduğunu ama bireylerin genetik açıdan ayrı kümeler oluşturmadığını tespit ettik. Türk toplumu ile Balkan, Kafkas ve Orta Doğu halkları arasında ortak genetik öğeler bulunuyor” şeklinde açıklama yaptı.

stock photo aerial view of budva old town with the citadel and the adriatic sea in montenegro