Bebeklere muz ne zaman verilir? Bebeklere muz nasıl verilir? Muz kabızlık yapar mı?

11 Kasım 2024
0 Yorum
bebeklere muz ne zaman verilir bebeklere muz nasil verilir muz kabizlik yapar mi

Ek gıda döneminde bebeğinizde muz tüketimini ilk olarak hangi aşamada ve ne kadar miktarda vermeniz gerektiği konusunda emin değilseniz işte sizlere rehber edecek o bilgilerimiz sizlerle! Bebeklere muz ne zaman verilir? Bebeklerde muz kaçıncı aydan itibaren verilebilir? Muz bebeklerde kabızlık yapar mı? Bebekler için muzlu pratik tarifler:

Ek gıda dönemindeki annelerin bebek beslenmesiyle ilgili en çok araştırdığı konulardan birisi de kalsiyum deposu olan muz tüketimini kaçıncı ay itibariyle bebeklerine gönül rahatlığıyla yedirebileceğidir. Uzman önerilerine göre ilk altı ayda yalnızca anne sütü alınması gerektiği vurgulansa da çeşitli nedenlerden dolayı anne sütü alamayan bebeklerde doktor kontrolü dahilinde ek takviyeler verilebilir. En sağlıklı aralık ilk altı aydan sonra olsa da en erken 4. ayda da bebeklere muz verilebileceği bilinmektedir. Ek gıdalarla tanıştırılmak istenen bebeklerde dikkat edilmesi gereken en  öncelikli kriter besinin bebekte herhangi bir yan etkiye sebep olup olmadığını gözlemlemek ve tercih edilen meyve ve sebzenin ayına uygun olup mevsiminde tüketilmesidir.

baby eating banana scaled

Peki bebeklerde muz tüketimi nasıl olmalı?

MUZ BEBEKLERDE KABIZLIK YAPAR MI?

Çok sık tüketildiğinde bebeklerde kabız yaptığına ilişkin bazı görüşler mevcut olsa da buna dair kanıtlar zayıf değerlendirilmiştir. Muzun bebeklerde kabızlık yapma durumu bir ihtimal muzun olgunluktaki farklılığından kaynaklanabilmektedir.

Olgunlaşmamış yeşil muzlar, bağırsak bakterilerini beslemeye yardımcı dirençli nişastalar ve çözünür lifler açısından daha zengindir ve bolca da tanen içerir. Tanenler, olgunlaşmamış muzların ağzınızdan nemi emmesini sağlayan bir çeşit polifenoldür. Tanen çokluğu kabızlıkla önemli oranda ilişkilendirilebilmektedir.

BEBEKLERE MUZ NASIL VERİLMELİ?

İlk altı aylık dönemden sonra 3 gün kuralı ile bebeğinizde muz tüketimini deneyebilirsiniz. Dokusu gereği oldukça yumuşak bir yapıya sahip olan muz bebeğinizin dişleri çıkmasa dahi en rahat tüketebileceği ek gıda meyvelerindendir.

img 1037

Ek gıdaya geçerken bebeklere verilebilecek ilk ideal besinlerden olan muzun tüketilmeyen en ideal hali; olgun muz olarak nitelendirdiğimiz belli bir renge ve kıvama ulaşmış olup yumuşayarak hafif beneklenmeye başlamış muzdur.

ALERJİK BÜNYEYE YATKIN BEBEKLER İÇİN MUZ PÜRESİ

MALZEMELER:

Muz

Çatal

Kase

YAPILIŞI:

Bebeğiniz için hazırlayacağınız muz püresi için işe ilk olarak meyveyi yıkayıp kurulamakla başlayın. Daha sonra  kabuğunu soyup çatalın tersiyle güzelce ezerek bebeğinizin yiyebileceği kıvamı sağlayın. Eğer kıvamı gözünüze çok koyu gelirse az miktarda anne sütü ya da formül mama ile biraz seyreltebilirsiniz. Pürenin hafif pütürlü olması çok önemli, tamamen homojen olmamasına dikkat edin.

BEBEKLER İÇİN MUZLU İRMİKLİ MAMA TARİFİ:

MALZEMELER:

1,5 yemek kaşığı irmik

1,5 su bardağı su

1 tatlı kaşığı pekmez

Meyve (elma, armut, muz)

YAPILIŞI:

Muzlu bebek maması için ilk olarak 1,5 su bardağı su ile 1.5 yemek kaşığı irmiği karıştırarak pişirin.
Kaynamaya başlayınca altını kısıp bir süre daha karıştırın. Daha sonra hangi meyveden isterseniz karışıma ekleyin.
Biraz daha karıştırıp lıması için kasede bekletin. Ilıyınca 1 tatlı kaşığı pekmez koyarak tatlandırın işte bu kadar!

BEBEKLERE ÖZEL MUZLU VE CEVİZLİ YOĞURT TARİFİ

MALZEMELER:

4-5 adet bebe bisküvisi

1/2 muz

1 adet ceviz içi

2 çorba kaşığı yoğurt

1 tatlı kaşığı pekmez

YAPILIŞI:

Bebeğiniz için muzlu ve cevizli yoğurt yapımına ilk olarak havanda cevizi ezmekle başlayın. Toz haline gelene dek ezin. Daha sonra  muzu küçük küçük dilimleyin ve cevizlerin içine ilave edip püre kıvamına getirin.

ee
Son aşamada karışıma yoğurt ve pekmez ekleyerek tüm malzemeleri karıştırın. İşte bu kadar! Afiyet olsun…

BEBEKLERE MUZ NE KADAR VERİLMELİ?

Muz, 6-12 aylık arası dönemdeki bebeklerde püre haline getirilerek verilebileceği gibi kabızlık durumu takip edilerek hafta içerisinde 1 ya da 2 kez verilebilir.  6-8 aylık bebekler için yarım muz yeterli olmakla beraber daha büyük bebekler için 1 adet muzun tamamı verilebilir.