Yüz tüylerini jiletle ya da kaş usturası ile almanın cilde herhangi bir zararı olup olmadığını sizler için araştırdık. Peki yüz tüylerini jiletle almak sakıncalı mı? Kaş usturası ile tüy temizliği…
Estetik görünümüne önem veren kadınlar için yüz epilasyonu oldukça trend bir güzellik rutinidir. Yanak, çene, kaş ve dudak bölgelerindeki tüylenmeler için ağda, cımbız ya da lazer gibi uygulamalarda bulunulsa da genellikle en pratik gelen yüz jiletleri daha çok kullanıma açık oluyor. Ayva tüylerden bile rahatsız olup pürüzsüz ve sıfır tüyden oluşan bir cilde sahip olmak için evde kendi kendine iken bile yapılabilen jilet işlemleri, cilt üzerinde bazı hasarlara yol açabiliyor. Peki jiletle cilt temizliği yapmak için hangi kriterlere dikkat etmek gerekir?
Uzmanlara göre yüzde belli belirsiz çıkan tüyleri jiletle almak, görünüm açısından etkili bir yöntem gibi görülsede kıl dönmesi başta olmak üzere birtakım enfeksiyonlara kadar çeşitli hallerde sorun olarak karşımıza çıkabilir. Hızlıca ya da dikkatsiz bir şekilde rastgele yapılan bir jiletleme işlemi, yüzde jilet yanıklarına sebep olup cilt üzerinde kızarıklıklara ya da tahrişe yol açabilir.
Bilhassa hassas bir cilde sahip olan kimselerin bu durumdan daha kolay etkilenebileceği göz önünde bulundurulmalı, eğer yapılacaksa da bu riskler göze alınarak yapılmalıdır. Güzel bir görünüm uğruna yapılabilen bu gibi jiletleme işlemleri olmasını istediğiniz görünümün dışında sonuçlanıp daha kötü bir görünüme yol açabilir.
Yüzündeki ayva tüylerden rahatsız olan kimseler bu tüylerini jiletle, ağda ile ya da lazerle almak yerine kaş usturasıyla almayı denemek isteyebilir. Peki kaş usturası, ciltte jiletle aynı etkiyi mi bırakır? Cevabı çok basit. Elbette, cilt üzerinde jilet kullanmak da ustura kullanmak da aynı etkiyi bırakır. Nedeni ise her iki ürününde ucu aynı sertlikte ve metalden oluşan yapıdan kaynaklıdır.
Yeterli miktarda nem kazanan ciltte tüyler suyla beraber daha da kalınlaşır ve jiletle ciltten daha kolay ayrılarak tahriş etme riski azalır.
Gerek görüldüğü takdirde tıraş öncesinde sıcak bir duş almak etkili bir jilet kullanımı için önerilebilir.
Oluşabilecek tahrişlenme riskinin önüne geçmek için tıraş öncesi peeling yapmak ölü cilt hücrelerinin arınmasını kolaylaştırır.
Satılan tıraş bıçaklarına baktığımızda çoğunun 5 ila 10 kullanımlık olduğunu görürüz. Kimileri tek seferlik olup bir daha kullanılamaz iken kimileri tekrar tekrar kullanılabilir. Keskinliğinden ve temizliğinden emin olduğunuz bir tıraş bıçağı ile cilt temizliğinizi sağlamalısınız. Bıçak tüyleri çekerken ya da cilt üzerinde kayarken sert hissiyat oluşturmaması için önemlidir.
Birde tıraştan sonra tıraş bıçağını tamamen durulayıp havayla kurumasını sağlayarak kuru bir yerde muhafaza etmeyi ihmal etmeyin.
Cildinizdeki istenmeyen tüylerden kurtulup en iyi şekilde tıraş olabilmeniz; vücudunuzun hangi bölgesini tıraş ettiğinize bağlıdır. İşte vücut yerlerine göre tıraş etme teknikleri:
Bacaklar: bileklerden yukarıya doğru, hafifçe tıraş edin
Koltuk altları: tüylerin büyüdüğü yönlere doğru tıraş edin
Bikini Bölgesi: önce tüylerin uzama yönüne doğru tıraş edin; ardından daha yakın bir tıraş için ters yöne gidebilirsiniz.
Tıraş olarak vücut temizliğinizi bitirdikten sonra cildinizi iyice durulayın, kurulayın ve en çok hoşunuza giden nemlendiriciyi sürün. Tıraş sonrası cildi nemli tutmak, daha sağlıklı bir görünüm için önemlidir. Su ve sabun ikilisi sıklıkla kullanıldığında cildin kurumasına sebep olacağından, tıraş olduktan sonra nemlendirici sürmeniz, cildin tıraş esnasında cildin nem kaybetmesini önleyecektir.