Hiçbir nimet öylesine yaratılmadığı gibi nar da rastgele yaratılmamıştır. Gerek meyvesiyle gerek de kabuğuyla her derdin devası olan narın insan sağlığı üzerinde pek çok faydası bulunmaktadır. Saç maskelerinden cilt bakımına, cilt bakımından sağlıklı beslenmeye kadar her alanda faydasını gördüğümüz nar, kışın en sevilen lezzetlerinden biri olup en gözde meyvelerin başını çekmektedir.
Kabuğu ayrı kendisi ayrı her derde deva olan nar, yüce kitabımız olan Kuran-ı Kerim’de de ismi geçen en şifa dolu besinlerden biridir. Kuran-ı Kerim ayetlerinde bahsedilerek mucize meyvelerden biri olan narın faydalarını sizler için araştırdık.
Hem hoş bir tadı olan hem de vücut sağlığına son derece iyi geldiği bilinen nar ile ilgili Prof. İbrahim Saraçoğlu, özellikle de nar kabuklarını kaynatıp suyunu içmenin vücuda çok iyi geldiğini belirtiyor. Toplumumuz içerisinde genellikle çoğu kimsenin faydasını bilmeden çöpe attığı nar kabukları, içerdiği değerli bileşenler nedeniyle son derece kıymet taşıyor. Hatta Çin’de son zamanlarda yapılan araştırmalardan elde edilen verilerde; nar kabuğunun, suyuna göre daha fazla oranda değerli bileşikler içerdiği tespit edilmektedir.
Ayrıca nar kabuğunun içinde bulunan ellagik asit maddesi, başta meme kanseri olmak üzere neredeyse tüm kanser çeşitlerini bir yandan önlerken bir yandan da iyileştirici etkiler sağlıyor. Bu nedenle nar kabukları kesinlikle ziyan edilmemeli, muhakkak bir şekilde değerlendirilmelidir. Peki nar kabuklarından ne yapılabilir?
Nar kabuğunun faydaları ile tanışan kimseler nar kabuklarını değerlendirmek için nar kabuğunun çayını denemek isteyebilir. Bunun için yapılması gereken çok basit! Vücuda atom etkisi yapacak nitelikte bir nar kabuğu çayı için taze veya kurutlmuş nar kabuğunu kaynar suyla beraber en az 30 dakika boyunca demleyebilirsiniz. Demlemeden önce kabukları bol suyun altında yıkamak, sağlık açısından önem taşımaktadır.
Eğer isterseniz, nar kabuklarını demlemeden önce rondoyla da parçalara ayırabilirsiniz. Böylelikle bitki içeriğinin suya daha çabuk bir şekilde karışmasını ve vücudunuza daha hızlı etki etmesini sağlayabilirsiniz.
Kışın en sevilen meyvelerinden olan nar tanelerinin ayıklanmasıyla elde edilen nar sirkesi, içerisinde çok sayıda vitamin ve mineral bulundurduğundan sağlık açısından çok büyük bir nimettir. Ağızda ekşi bir tat bırakan nar sirkesi, özellikle salata ve sos yapımında tercih edilen eşsiz lezzetlerdendir.
Dışarıda rahatlıkla bulabileceğiniz nar sirkesini evde en doğal haliyle yapmak isterseniz, buyrun tarifine! İşte evde nak kabuğundan sirke yapımı…
Mevsimin en olgunlaşmış ve taze olan narlarını öncelikli olarak kullanmakla işe başlayalım. Daha sonra seçilen narları dört eşit parçaya ayırıp kabuklarını bir yana tanelerini bir yana olmak üzere ayrı kaselere ayıralım. Lezzetli bir nar sirkesi için tercihiniz muhakkak cam kavanoz ve tahta kaşıklar olmalıdır.
Ayıklanan nar tanelerini kavanoza koyup tahta kaşıkla güzelce ezelim. Ortaya çıkaracağımız nar suyuna 1 yemek kaşığı kadar tuz ve su koyup sirkenin mayalanması için üzüm ya da elma sirkesi damlatılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Cam kavanozun üzerini temiz bir örtü ile örtüp, kavanozu ışık görmeyen karanlık ve serin yerde ortalama bir iki ay kadar bekletelim.
Sirke kokmaya başlayınca narları süzüp suyunu ayrı kavanozunu ayrı kaba koyalım. Buzdolabında güvenle muhafaza edip 6 hafta kadar tüketebilirsiniz.
6 haftadan daha uzun süreli tüketecekseniz içerisine çok az tuz ekleyip sirkenin ömrünü uzatabilirsiniz. İşte evde hem sağlıklı hem de lezzetli mi lezzetli bir nar kabuğu sirkesi yapmak bu kadar kolay!