Acı kavunun sağlığa 15 faydası: Migrene iyi geliyor, sinüziti geçiriyor…

UN 2025 01 06T004809.157

Acı kavun tüylü yapıda yabani bir bitkidir. Ebu Cehil kavunu, acı düvelek, cırtlatan, Firavun kavunu, ham kavun, eşek hıyarı, köpek keleği, gök kavun, sıçrayan dülek, şeytan keleği, yaban kavunu, yabani kavun, acı düvelek olarak da bilinir. Acı kavunun faydaları şöyledir:

ACI KAVUN NE İŞE YARAR?

Acı kavun bitkisi aşağıda bildireceğimiz şekilde kullanıldığında sinüslerdeki enfeksiyonu boşaltır. Sinüzit baş ağrısına iyi gelir.

Bitkinin kök kısmı akrep ve yılanların soktuğu yere sürülürse iyileşmeyi hızlandırabilir.
Küçük bir tencereye acı kavunun kök kısımlarını kesip kaynatın, iç çamaşırınızı indirip bu karışımın buharına oturun, hemoroide şifa olacaktır.
Acı kavun saçkıran hastalığının tedavisinde kullanılabilir.
Kanı durdurmak için kan akan yere uygulanabilir.
Acı kavunun yaprak tarafı zeytinyağı ile pişirilip ılık halde kulağa damlatılırsa, kulak çınlamasını geçirebilir.
Acı kavun suyu karın bölgesine uygulandığında mide ağrısını giderebilir.
Uzmanları tarafından ”en doğal ağrı kesicilerden biri’ olarak nitelendirilen acı kavun migren ağrılarını önleyebilir.
Beyin damarlarındaki tıkanıklığı açarak gerilim tipi baş ağrılarını dindirir.
Saç dökülmesi, saç kıran ve Alopesi Areata gibi sorunlara çözüm olabilir.
Sallanan dişlerin daha kolay çekilmesine yardımcı olabilir.
Eklem ağrıları yaşlılarda, vitamin eksikliği olanlarda ve kilolu kişilerde sık görülen bir problemdir. Acı kavun suyu eklem ağrılarını dindirebilir.

UN 2025 01 06T004734.163

ACI KAVUN SİNÜZİT İÇİN NASIL KULLANILIR?

Acı kavunun sinüzit için kullanımı şöyledir;

Acı kavunun baş tarafını bıçakla kesin. 1 su bardağı suya 2-3 damla acı kavun suyu ekleyip karıştırın. Bu karışımdan burnunuza 2-3 damla kadar damlatın. Sinüzite şifa olabilir. Ancak bazı kişilerde şifa yerine ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Halk arasından sinüzit tedavisinde kullanılan bu yöntem sinüs etrafındaki dokulara zarar verip körlüğe hatta ölüme bile neden olabilir. Doktor kontrolünde olmadan kullanılmamalıdır.

KBB uzmanı Dr. Murat Kar tarafından yapılan açıklama şöyledir:

“Acı kavun suyunu buruna sıkmak şiddetli alerjik reaksiyonlara ve nefesin aniden durmasına sebep olabilir. Bu ise kişinin yaşamını tehdit eden büyük bir tehlikedir. Öte yandan görme sinirlerinin bir kısmı sinüslere yakın bölgede toplanmıştır. Acı kavunun bu sinirleri ve beyni olumsuz etkileme riski vardır. Örneğin beyin sıvısı akabilir ve menenjit hastalığı ortaya çıkabilir. Onun için sinüzit hastaları acı kavundan uzak durmalı, etkin tedavi için mutlaka doktora başvurmalıdır.

RAHİM TEMİZLİĞİ İÇİN ACI KAVUN NASIL KULLANILIR?

1 kasede 2 çay kaşığı taze sıkılmış acı kavun suyu, 1 çay kaşığı toz halde çörek otu ve 1 çay kaşığı balı karıştırın. Bu karışımı küçük temiz bir bez parçasına koyup sarın.  Sardığınız bezi gece uyumadan önce rahim ağzına yakın olacak şekilde vajinaya koyup sabaha kadar bekletin. Acı kavunun bu şekilde kullanılması rahmi temizler, adet söktürür, rahim damarlarını açar. Gebeler bu yöntemi kesinlikle denememelidir. Doktora sormadan bu işe kalkışmamalıdır.

UN 2025 01 06T004801.439

ACI KAVUN NERELERDE BULUNUR?

Acı kavun bitkisi dere ve yol kenarlarında, otların bolca bulunduğu yerlerde, dip kısımlarda, çok nemli ortamlarda bulunur.

Acı kavun yumuşak ve dokunulduğunda kolay patlayabilen bir yapıda olduğundan bu bitkiyi toplarken, eldiven giymeli ve mutlaka sap tarafından koparmaya özen gösterilmelidir.

ACI KAVUN KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

Acı kavun sinüzit tedavisi için halk arasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu bitki nefes darlığı, nefes alamama, yutkunamama gibi şiddetli alerjik belirtilere neden olabileceğinden mutlaka uzman bir Hekim kontrolünde ve çok dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

Sinüzit tedavisi için: Acı kavunun baş tarafını bıçakla kesin. Bir büyük çay bardağını suyla doldurup içine 2-3 damla acı kavun suyu ekleyip karıştırın. Hazırladığınız sudan burnunuza 2-3 damla kadar damlatın. Ancak acı kavun zehirli ve alerjiye neden olabilen bir bitki olduğundan bu yöntem çok tehlikelidir. Körlüğe hatta ölüme bile neden olabilir.