Kayısı çekirdeği, sert kayısı tohumu içindeki yumuşak kısımdır. Bu kısmın demir, potasyum ve fosfor ve B17 vitamini açısından zengin olduğu bilinir. Aşılı kayısı
Kayısı çekirdeği, sert kayısı tohumu içindeki yumuşak kısımdır. Bu kısmın demir, potasyum ve fosfor ve B17 vitamini açısından zengin olduğu bilinir. Aşılı kayısı ağacından tatlı, aşısız kayısı ağacındansa acı kayısı çekirdeği elde edilir. Kayısı çekirdeğinin kanıtlanmış bazı sağlık faydaları arasında sindirim sağlığını iyileştirilmesi, kolesterol seviyelerinin dengelenmesi, enerjinin artırılması, cildin güzelleşmesi, kanserin önlenmesi, kalbin güçlendirilmesi, bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve solunum problemlerine şifa olması yer alır.Kayısı çekirdeğinin ve acı kayısı çekirdeğinin sağlığa faydaları şunlardır;
Kayısı Çekirdeği Kanseri Önler
Kayısı çekirdeğinde bulunan amigdalin (Vitamin B1) ((Nitriloside), “Laetril” kanser önleyici etkiye sahiptir. Acı kayısı çekirdeğindeki amigdalin oranı % 6 civarındadır. Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ve Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal tarafından hayvanlar üzerinde yapılan araştırmada acı kayısı çekirdeğinde bulunan amigdalinin kanserli hücreleri yok ettiği, sağlıklı hücreleri ise yenilediği tespit edildi.
Kayısı çekirdeği, B3 vitamini olarak da bilinen amigdalinden bol miktarda bulunur. Kanser hücrelerini yok etme yeteneği nedeniyle popülerlik kazanmış gerçekten önemli bir besin maddesidir. Birçok çalışma göstermiştir ki; kayısı çekirdeğindeki B-17 vitamini vücutta siyanür salgılar; bu da hücrelere girip saldıran ve yok eden sağlıklı hücreleri korur. Sonuç olarak, vücudun kanser hücrelerine karşı savaşabilme yeteneği kayısı çekirdeği kullanımıyla artmaktadır. Kanserin yetersiz beslenme ve vücutta B-17 vitamin eksikliği nedeniyle ortaya çıkabileceğini gösteren birçok araştırma vardır.
Kayısı Çekirdeği Besin Değerleri
Kayısı çekirdeği, yüksek seviyede amigdalin (vitamin B17) yanı sıra önemli miktarlarda E vitamini, pangamik asit (vitamin B15), ayrıca az miktarda yağ ve kolesterol içerir. Yarım bardak kayısı çekirdeğinde, çoğu diyet lifinden (10 gram) oluşan 14 gram karbonhidrat vardır. Ayrıca bu çekirdeklerin yarım bardağında 14 gram protein ve ortalama 260 kalori bulunur.
Kayısı Çekirdeği Bağışıklığı Güçlendirir
Kayısı çekirdeği, zararlı hücreleri öldürerek hastalıkların vücutta yayılmasını engeller. Uluslararası Radyasyon ve Biyoloji Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, kayısı çekirdeğinde bulunan amigdalin isimli bileşiğin bağışıklık sistemini güçlendirdiği görülmüştür. Vücudunuzun bağışıklık gücünü artırmak istiyorsanız, düzenli olarak kayısı çekirdeği tüketin. Bu bağışıklık sisteminizin güçlü olmasına ve vücudun; soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlara karşı savaşmasına yardımcı olur.
Kabızlığı Gidermek İçin Kayısı Çekirdeği
Kayısı çekirdeği müshil özelliğe sahiptir ve bu nedenle çoğu doktor bağırsak hareketlerini düzenlenmesi ve bağırsak problemlerini azaltmak için kayısı çekirdeği önermektedir.
Solunum Hastalıkları İçin Kayısı Çekirdeği
Kayısı çekirdeği Çin tıbbında soğuk algınlığı, bronşit, astım ve amfizem gibi birçok solunum probleminin tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır. Ayrıca balgam sökme konusunda harika olduğu için, balgam söktürücü olarak da kullanılır.
Kalp Sağlığına İyi Gelir
Vücut iki çeşit kolesterolü işler: iyi ve kötü. Kötü kolesterol, doymuş yağlarla doldurulmuş olan ve oda sıcaklığında katı hale gelen katı yağlar olarak tarif edilen besinleri tüketmekten kaynaklanır. Kayısı çekirdeği, balık ve zeytinyağı gibi doymamış yağların mükemmel bir kaynağıdır. Bu yağlar kötü kolesterolü düşürür iyi kolesterolü artırırlar.
Yüksek Tansiyonu Düşürür
B17 vitamini kanseri iyileştirmenin yanı sıra de vücuttaki tansiyon seviyesini korumak ve normal tutmak için çok yararlıdır. Yüksek tansiyondan mustaripseniz, kayısı çekirdeği tüketin. B17 vitamini açısından zengin bir kaynak olması yüksek tansiyonu azaltmaya yardımcı olur ve aynı zamanda yüksek tansiyonla ilişkili diğer hastalıklardan korunmanızı sağlar.
Afrodizyak Olarak Kayısı Çekirdeği
Tıpkı badem gibi, kayısı çekirdeği afrodizyaktır. Avrupa’da, cinsel tahriki arttırması konusunda genel bir popülerliği vardır. Kaynaklar ise; William Shakespeare’in (Bir Yaz Gecesi Rüyası) ve John Webster’ın yazılarıdır.
Kalp Sağlığını Korur
Kayısı çekirdeği, balık ve zeytinyağı gibi doymamış yağlar için mükemmel bir gıdadır. Daha sağlıklı kalp ve vücut için içerdiği düşük kolesterol seviyesinin yanı sıra genel olarak kalp fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olur.
Kayısı Çekirdeğinin Mikrop Karşıtı Özellikler Vardır
Kayısı çekirdeğinin mantar karşıtı olduğu kadar anti bakteriyel özellikleri olduğu da bulunmuştur. Candida albicans (birçok farklı enfeksiyon türüne neden olabilecek bir tür mantar) hastalığıyla mücadelede gerçekten çok yararlıdır.
Kayısı Çekirdeği Uygun pH Dengesinin Korunmasına Yardımcı Olur
Kanın pH’ı biraz alkalidir (7.35 ila 7.45). Bu seviyede herhangi bir değişiklik olması sağlığı etkileyebilecek birçok rahatsızlığa da neden olabilir. Aşırı asitlilik, vücudun zayıf ve sağlıklı olmadığına bir işarettir. Vücutta uygun asit Ph dengesini korumak, tüm sağlığınızı güçlendirmek için önemlidir. Kayısı çekirdeği gerçekten doğal olarak çok alkalin olan B-17 vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Bu çekirdeklerin kullanımı, asit dengesini sağlamasının yanında pH dengesinin sağlanmasında da yardımcıdır.
Kayısı Çekirdeği Nasıl Kullanılır?
Kayısı çekirdeği çiğ olarak veya toz haline getirilerek, çorba, sebze, meyve suyu veya mısır gevreği içine katılabilir. Çekirdeğin suda bekletilmesi, acısının ve amigdalin seviyesini azalttığı bilinmektedir. Bazı beslenme uzmanları günde 1 ila 5 çekirdeği geçilmemesi gerektiğini söylemektedir.
Acı Kayısı Çekirdeği Günde Kaç Tane Yenmeli?
Malatya İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma merkezinden temin edilen 13 adet acı ve tatlı kayısı çekirdekleri kırılarak Yeditepe Üniversitesi Toksikoloji Laboratuvarı’na gönderilip, analiz edildi. Analiz sonucunda 7 tane acı kayısı çekirdeğinin zehirlenmeye yol açabileceği belirlendi. Yapılan çalışmada 20 tane acı kayısı çekirdeği içi yiyen çocukta zehirlenme yaşanabileceği belirtildi.
Kayısı Çekirdeği Yan Etkileri
Kayısı çekirdeğinin, siyanür zehirlenmesi tehlikesi ile ilgili bir takım yan etkileri vardır. Aslında, kayısı çekirdeğin yan etkileri gözükecek kadar aşırı miktarda yediyseniz, siyanür zehirlenmesinin belirtileri ortaya çıkacaktır.
Siyanür zehirlenmesi; mide bulantısı, kusma, mide ağrıları, ateş, döküntü, tükenme, uykusuzluk, susuzluk, kas zayıflığı, baş dönmesi, bilinç karışıklığı, eklem ve kaslarda iltihaplanma gibi birçok farklı belirtilere yol açar. Ciddi vakalarda, kayısı çekirdeği tüketimi koma, nöbet ve hatta ölüme yol açabilir.
Zeytin Çekirdeği Yutmak Yararlı mı? Zeytin Çekirdeği Yutmanın Faydaları Zaraları Tıklayınız
Ayva Çekirdeğinin Faydaları Neler, Ne İşe Yarar Neye İyi Gelir? Tıklayınız
Hodan Yağı Nedir, Faydaları Ve Yan Etkileri Nelerdir? Tıklayınız