Açık yaraya kolonya dökmek doğru mu? Açık yaraya kolonya dökmek çok yaygın bir uygulamadır. Bir yerimiz kanadığında hemen kolonya dökeriz. Çoğumuz böyle büyüdük belki de. Ama mikrop kapmasın diye açık yaraya kolonya dökmek yaygın olsa da aslında tehlikelidir. Peki Kolonya zararlı mı, yara nasıl hızlı iyileşir?
Günlük hayatta yaşadığımı küçük kazalar yaralanmalara sebep olabiliyor. Mikrop kapmaması için ya da çabuk iyileşmesi için açık yaraya kolonya dökmek yıllardır doğru bildiğimiz ama aslında yanlış bir uygulamadır. Uzmanlar yara tedavisinde yanlış bilinenlerin neredeyse doğrulardan daha fazla olduğunu belirtiyor ve uyarıyor. Yaraya kolonya dökülür mü? Açık yara nasıl daha hızlı iyileşir? İşte yara bakımında yapılan en büyük hatalar…
Yaralı bölgeyi temizlemek için kolonya ya da tentürdiyot gibi maddeler sadece yaradaki mikropları değil aynı zamanda yaranın iyileşmesi için gerekli olan hücrelere de zarar verir. Alkol içerikli ürünler yaralı bölgeyi tahriş ederek alerji oluşmasına neden olur. Açık yaraya kolonya dökülür mü? sorusunun cevabı tabii ki hayır.
Açık yaraya kolonya dökmek yarayı iyileştirmez. Düşme ya da kesici bir aletle kesme sonucu oluşan yaraları temiz sabun ve suyla yıkadıktan sonra üzerini bir bezle örtmeniz öneriliyor. Bezle örtmeniz nedeni açık yaraya dışarıdan gelebilecek mikropları önlemektir. Diyabet hastalarının bu tür yaralanmalarda doktora başvurması tavsiye ediliyor.
Açık yaraya kolonya dökülür mü? sorusunun cevabı kadar yarayı açık bırakmak da doğru bilinen yanlışlar arasında. Açık yaraya kolonya dökülmeyeceği gibi yarayı açık bırakmak da daha çabuk iyileşme sağlamaz. Yaranın iyileşmesi için daha fazla oksijene ihtiyaç vardır ve yaranın hızlı iyileşmesi için nemli bir ortam gerekir. Açık yaralara en doğru uygulama; yaralı bölge iyice temizlendikten sonra, eğer kirli bir yara ise antibiyotikli bir krem sürülerek pansumana uygun bir malzemeyle kapatılması ve düzenli olarak pansumanın değiştirilmesidir.
Peki evde yara bakımı nasıl yapılır? Yaraya kolonya sürmek, yarayı kapatmak, yara açık bırakıldığında daha çabuk iyileşeceğini düşünmek yanlıştır. Evde yara bakımı için ihtiyacınız olan şey sadece su ve sabun. Yaralı bölgeyi temiz bir su ve sabunla temizleyip üzerini gazlı bir bezle kapatmanız, dışarından gelen mikropları önleyeceği gibi yara bakımında uygulanması gereken en doğru yöntemdir. Yaraya antibiyotikli bir krem sürerek de yaranın daha hızlı iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
Merak edilen bir diğer soru da açık yaraya krem sürülür mü? Yara eğer temizse içinin temizlenmesine gerek yoktur. Peki yara üzerine krem sürülür mü? Yara üzerine koyacağınız gazlı bezin yaralı bölgeye yapışmaması için uygun bir krem kullanılabilir.