Adet belirtileri ve hamilelik belirtileri arasındaki 7 fark

17 Ocak 2022
0 Yorum
adet belirtileri ve hamilelik belirtileri arasindaki 7 fark

Adet öncesi belirtiler ile hamilelik belirtilerinin benzer olması “Acaba hamile miyim?” düşüncesini akıllara getiriyor. Vücudundaki değişimler âdet başlangıcının mı yoksa hamileliğin mi sinyali, anlayamayan kadınlar “Adet olacakmış gibi hissedip hamile olanlar” şeklinde arama yapıyor. Peki, hamilelik belirtileri ile adet (regl) belirtileri arasındaki farklar neler? Adet öncesi belirtiler ve hamilelik belirtileri nelerdir?

Adet olmadan önce görülen belirtiler ile hamileliğin erken döneminde yaşanan belirtiler birbirine çok benzer. Bu nedenle kadınlar iki dönemi ayırmakta zorluk çeker.  “Adet olacakmış gibi hissedip hamile olanlar” ya da tam tersi “adet öncesi hamilelik bertileri yaşamak” şeklinde kadınlar sorularına sürekli cevap arar. 

Peki hamilelik belirtileri ile adet (regl) belirtilerinin hangileri benzer? Hamilelik belirtileri, adet belirtileri arasındaki farklar neler? Kadınların çok sık birbirine karıştırdığı semptomları uzman isimlerin görüşleri ile derledik. 

HAMİLELİK BELİRTİLERİ YAŞAYIP ADET OLMAK 

‘Psödoadiyas’ tıpta hamilelik hissi yaşayıp adet gören kadınlar için kullanılır. Yani hamile belirtileri olmasına rağmen regl olma durumu… Bu semptomlar, adet öncesi sendromu (PMS) ile benzerlik gösterir ve birçok kadın tarafından adet dönemlerinde yaşananlara benzer şekilde algılanabilir.

Bu durumun kökeni, hamilelik süresince hormonal değişikliklerdir. Gebelik esnasında, progesteron ve östrojen hormonları artar ve bu hormonlar adet döngüsündeki gibi dalgalanabilir. Bu hormonal dalgalanmalar, psödoadiyas semptomlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bu semptomda hamilelik ve regl öncesi belirtileriyle ortak olanlar şöyle: 

  • Göğüs hassasiyeti ve şişlik
  • Yorgunluk
  • Ruhsal dalgalanmalar
  • Karın krampları
  • Mide bulantısı
  • Baş ağrısı
  • İştah değişiklikleri

Bu zararsız kemptomları azaltmak için aşağıdaki yöntemlere başvurulabilir: 

Dinlenme: Hamilelik sürecinde vücut daha fazla enerji harcar ve dinlenme, semptomları hafifletebilir.

Su Tüketimi: Su, vücuttaki sıvı dengesini korur ve semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir.

Egzersiz: Hafif egzersiz, semptomları azaltabilir ve genel sağlık durumunuza katkıda bulunabilir.
Beslenme Düzeni: Sağlıklı bir diyet, semptomları hafifletebilir ve vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri sağlar.

ADET ÖNCESİ BELİRTİLER NELERDİR?

Her ay rahim içindeki endometrium dokunun dökülmesiyle birlikte adet kanaması başlar. Regl kanamasının olması, hamileliğin gerçekleşmediği anlamına gelir. Adet başlangıcında görülen belirtiler:

  • Memede hassasiyet ve şişme
  • Gerginlik, ruh hali değişimleri
  • Vücutta şişkinlik
  • Bacak, sırt ve mide krampları/ağrıları
  • Sivilce
  • Yorgunluk
  • Sık idrara çıkma
  • Mide bulantısı

Hamilelik ve adet belirtileri birbirine karıştırılabilir.

HAMİLELİĞİN İLK DÖNEM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Halsizlik, huzursuzluk, şişmiş göğüsler, kokulara karşı hassasiyet gibi pek çok belirti hamileliğin habercisi olabilir. Bu belirtiler, adet dönemi belirtilerinden kolaylıkla ayırt edilebilir. Ancak unutmamak lazım ki, hamilelik belirtilerinin olmaması bir kadının hamile olduğunu göstermez veya belirtilerin olması kesin hamile olduğunuz anlamına gelmez. Hamile olduğunuzu anlamının kesin yolu kan testi yaptırmaktır. Hamileliğin erken döneminde görülen belirtiler şunlardır:

  • ADET DÖNEMİNİN GECİKMESİ

Hamileliğin en önemli belirtisi adet döneminin gecikmesidir. Regl döngünüzün başlaması gereken tarih bir hafta veya daha çok geciktiyse büyük ihtimalle hamile olabilirsiniz. Ancak normalde de düzensiz bir adet döngünüz var ise adetiniz gecikmesi sizi yanıltmasın.

Adet döneminin gecikmesi hamileliğin en önemli belirtisidir.

  • GÖĞÜS ŞİŞMESİ

Hamileliğin erken döneminde hormonal değişiklikler nedeniyle göğüslerde hassasiyet ve şişme olabilir.

  • SIK İDRARA ÇIKMA

Hamile olduğunuzda vücudunuzdaki kan miktarı arttığından böbreklerin mesanenizde kalan fazla sıvıyı işlemesine neden olur. Bu da gebeliğin ilk dönemlerinde sık idrara çıkmaya yol açar.

  • YERLEŞME KANAMASI

Hamileliğin başlarında embriyonun rahme tutunmasıyla meydana gelebilen yerleşme kanaması, hamileliğe özgü ilk belirtilerdendir. Bu kanama, adet kanamasından daha az miktarda ve genellikle lekelenme şeklinde olduğu için ikisinin arasındaki farkı anlamanız mümkündür.

Kasık ağrısı hemhamilelik hem de adet belirtisi olabilir.

  • KASIK AĞRISI

Sanki her an adet olacakmış gibi kasıklarda ağrı olması gebe olduğunuza işaret edebilir.

  • VAJİNAL AKINTIDA ARTIŞ

Hamilelikte östrojen üretiminin artmasıyla vajinal akıntıda artış olabilir ve akıntı süt gibi beyaz renkte gelebilir.

  • YORGUNLUK

Hamilelik süresinde progesteron hormonu seviyesinin yükselmesiyle kendinizi yorgun ve uykulu hissedebilirsiniz.

Bununla birlikte hamilelik dışında; stres, vücut ağırlığının düşük olması, PKOS, doğum kontrol yöntemini değiştirme, aşırı spor, kan sulandırıcı ilaçlar, ertesi günü hapı, bazı sağlık sorunları adet gecikmesine yol açabilir.

Yorgun hissetme adet öncesi belirtilerden olduğu gibi hamilelik belirtileri de olabilir.

  • MEME UÇLARINDA DEĞİŞMELER

Hamilelik belirtilerinden en sık görülen belirtilerden biri de memelerde dolgunluk ve hassasiyet oluşmasıdır. Hamile kaldıktan birkaç hafta gibi kısa bir süre içerisinde meme uçlarında koyulaşma, memelerde büyüme meydana gelir.

ADET İLE HAMİLELİK BELİRTİLERİ FARKLARI NELERDİR?

Yorgun, üzgün, gergin ve huzursuz hissetmek adet döneminde ve hamilelik öncesi görülen ortak belirtilerdir. PSM yani adet öncesi belirtiler, adet başladığında sonlanır. Şayet ruh hali değişimleri devam eder ve adet tarihi gecikirse bu belirtiler hamileliğin göstergesi olabilir. Hamileliğin erken dönemlerinde ve adet öncesi dönemde görülen belirtilerden bazıları şunlardır:

  • RUH HALİNDE DEĞİŞİM

Depresyon, sinirlilik ve kaygı gibi ruh halinde yaşanan değişimler hem adet öncesinde hem de hamileliğin başlarında görülen ortak belirtilerden. Eğer ruh hali değişimleri 2 haftadan uzun sürüyor ve adetiniz gecikiyorsa bu durum hamilelik belirtisi olabilir.

  • GÖĞÜSLERDE AĞRI VE HASSASİYET

Adetiniz yaklaşıyorsa veya gebeyseniz göğüslerinizde hassasiyet ve şişkinlik yaşayabilirsiniz. Eğer adetiniz yaklaştığı için göğüs hassasiyetiniz varsa genellikle adet gördükten sonra bu hassasiyet geçer.

Hamile kaldıktan birkaç hafta gibi kısa süre içerisinde meme uçlarında koyulaşma, göğüs yüzeyinin yakınında belirgin mavi damarlar ve memelerde büyüme meydana gelebilir. Hamileyseniz göğüslerde yaşanan büyüme, göğüs ucunda renk değişikliği, ağrı ve hassasiyet gibi semptomlar doğuma kadar devam edebilir.

  • KABIZLIK

Vücudu gebeliğe hazırlayan progesteron hormonu seviyesi arttığında, kabızlık gibi sindirim sisteminde sorunlar meydana gelebilir. Aynı zamanda PMS döneminde yani adet öncesi sendrom döneminde progesteron seviyelerinin artmasıyla da kabızlık görülebilir.

Hamile kadınların ilk iki trimesterda kabız olma olasılığı fazlayken, adet öncesi kabızlık yaşayan kadınların adetleri başladıktan sonra kabızlık sorunu ortadan kalkar.

hamilelik ve adet belirtileri benzer mi nasil ayirt edilir hamile miyim yoksa adet mi olacagim (12)(1)

  • YORGUNLUK

Adet öncesi progesteron hormon seviyesindeki değişiklikler kadınlarda halsizlik, yorgunluk gibi belirtilere neden olabiliyor. Ancak adet gördükten kısa bir süre sonra yorgunluk genellikle geçiyor. Yorgunluk aynı zamanda hamileliğin de erken belirtisidir. Gebelikte ilk 3 ay halsizlik sık karşılaşılan bir durumdur, hatta pek çok kadında bu sorun doğuma kadar devam edebilir.

Yorgunluk, adet dönemi ve hamileliğin dışında demir eksikliğinin de bir belirtisi olabilir.

  • İDRARA ÇIKMADA ARTIŞ

Sık idrara çıkma hem hamilelikte hem de adetten önce görülen ortak belirtiler arasındadır.

  • BAŞ AĞRISI

Baş ağrıları hamileliğin belirtileri arasındadır. Ancak pek çok kadın adet öncesi dönemde migren ve bağ ağrısı yaşayabiliyor.

  • BEL AĞRISI

Bel ağrısı adet döneminin yaklaştığını gösterdiği gibi hamile olduğunuzu da işaret edebilir.

hamilelik ve adet belirtileri benzer mi nasil ayirt edilir hamile miyim yoksa adet mi olacagim (3)

ERKEN ADET GÖRME HAMİLELİK BELİRTİSİ OLABİLİR Mİ?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tuğrul Abacıoğlu erken adet görmenin hamilelikle ilgili olup olmayacağı konusunda yerleşme kanamasına işaret etti. Hamilelikte gebelik kesesi rahim içerisine yerleşirken hafif bir kanama olabilceğini belirten Abacıoğlu, bu durumda ‘erken adet görme mi’ yoksa ‘hamilelik mi’ şeklinde şüphe oluşabileceğini belirtti.

Abacıoğlu, drtugrulabacioglu.com sitesinde verdiği bilgilere göre bu durumda söz konusu kanama ile birlikte; göğüslerde hassasiyet, kokulara karşı hassasiyet gibi erken dönem hamilelik belirtileri varsa gebelik testi yaptırılması gerektiğini söyledi: “Çünkü her iki durumda meydana gelen kanama birbirine benzeyebilir.”

Gebelik kesesinin yerleşimi esnasında meydana gelen kanamanın erken adet görme durumunda gelen kanamadan miktar bakımdan daha az olduğu belirten Abacıoğlu, buna rağmen gebelik testi yaptırmanın daha net bir çözüm olacağını, hamilelik takibinin bu durumda daha erken başlayacağını vurguladı.

ADET ÖNCESİ SANCI HAMİLELİK BELİRTİSİ OLABİLİR Mİ?

Adet olacakmış gibi sancılar her zaman hamilelik belirtisi olmayabilir, regl döneminin yaklaşmasına bağlı olarak da bu ağrılar görülebilir. Şayet bu ağrılar hamilelik belirtisi olarak meydana geldiyse; doğuma kadar bu tip ağrılar devam edebilir. Hamileyken bu ağrıların olması üşütmeye bağlı da gerçekleşebilir. Adet olacakmış gibi sancınız varsa ve gününüz geçtiyse hamilelik testi yaptırarak gebe olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.