Regl döneminde karın ağrısı, sinirlilik, göğüslerde büyüme, şişkinlik gibi semptomlar meydana gelebiliyor. Bazı kadınlarda ise adet döneminde ve hatta adet öncesinden başlayan bacak ağrısı sorunu yaşayabiliyor. Menstrual dönemde bacak ağrısı prostaglandin hormonunun fazla salgılanması, miyom ve çikolata kisti gibi nedenlere bağlı olarak gelişebiliyor.
Adet döneminde ağrı dismenore olarak adlandırılıyor ve bu durumla yaygın olarak karşılaşılıyor.
Journal of Pain Research’de Haziran 2012’de 408 genç kadın üzerinde yapılan çalışmada kadınların %84.1’i adet ağrısı yaşadığı gözlemlendi.
Regl ağrısı kasık, bel gibi rahme yakın bölgelerde görülebileceği gibi bazı kişilerde adet boyunca bacak ağrısı da ortaya çıkabiliyor.
Regl döneminde bacak ağrısı şu nedenlere bağlı gelişebiliyor:
HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER
Regl döneminde vücutta prostaglandin hormonu gibi bazı hormonlarda artış meydana geliyor. Prostaglandin, rahim kaslarını uyarıp rahim kasılmasında ve rahmin iç tabakası olan endometriyumun dökülmesinde etkili rol oynuyor. Ayrıca, bu hormondaki artış vücuttaki iltihaplanma sürecini tetikliyor, bunun sonucunda bacaklarda ağrı görülebiliyor.
ÇİKOLATA KİSTİ
Bacak ağrısı miyom ve çikolata kisti gibi patolojik sağlık sorunlarına bağlı olarak da meydana gelebiliyor. Özellikle çikolata kisti; pelvik, karın ve bacak bölgesinde ağrı yapabiliyor.
Journal of Bodywork and Movement Therapies’de Temmuz 2011’de 94 kadın üzerinde yapılan çalışmada bacak ağrısının çikolata kistinin yaygın bir komplikasyonu olduğu ve hastalığın birçok periferik siniri etkileyebileceği sonucuna varıldı.
Çikolata kisti rahim astarını oluşturan dokunun rahmin dışında büyümesiyle oluşan içi sıvı dolu kesedir. Çikolata kistine bağlı bacak ağrısı regl başlamadan birkaç gün önce başlayıp adet görürken şiddetlenebiliyor, kanamanın bitmesiyle de geçebiliyor.
SU İÇMEMEK
Su vücutta bulunan organların ve dokularında sağlıklı işleyicinde önemli görevleri olan bir besindir. Yeterli miktarda su içmemek de regl döneminde kramp ve ağrıları tetikleyebiliyor.
Regl döneminde bacak ağrısı yaşıyorsanız kadın doğum uzmanı doktora gidip doktorun vereceği ağrı kesici ve diğer ilaçları kullanabilirsiniz. Bunun dışında uygulayabileceğiniz yöntemler:
SICAK KOMPRES YAPIN
Bacaklara sıcak su torbası tutmak regl döneminde görülebilen bacak ağrısını dindirmeye yardımcı olacaktır. Sıcak su torbanız yoksa temiz bir bezi ütüleyip bacaklarınıza bunu sarabilirsiniz.
SOĞUK KOMPRES UYGULAYIN
Sıcak kompres gibi soğuk kompres de bacak ağrısının geçmesinde etkili olabiliyor.
Buzluktan buz küplerini çıkarıp bir poşete alın. Bunu bacaklarınıza tutun.
MASAJ YAPIN
Lavanta yağı gibi kas gevşetici özellikte esansiyel yağ ile bacaklara masaj yapmak kan dolaşımını artırıp, kasları gevşetebiliyor böylece bacak ağrısına şifa olabilir.
Regl döneminde lavanta yağı ile bacaklarınıza masaj yaparak ağrıyı önleyebilirsiniz.
BOL SU İÇİN
Regl döneminde bacak ağrısı ve bacaklarda kramp az su içmeye bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor. Günde en az iki litre tüketmelisiniz. Su içmek vücudunuzdaki sıvı dengesini koruyabilir, böylece ağrıyı önleyebilir.
BMC Women’s Health’de Ocak 2021’deki 2016-2019 yılları arasında İran’ın İsfahan kentinde 18-30 yaş aralığındaki kadınlarda dismenore ve su tüketimi üzerine yapılan çalışmada, adet dönemi boyunca su içmenin ağrı kesici kullanımının ve adet dönemindeki ağrı şiddetinin azalmasında etkili olduğu bulundu.
ZENCEFİL ÇAYI İÇİN
Zencefil de anti-inflamatuar etkisi sayesinde kasları gevşetebiliyor, bacak ağrısının giderilmesinde etkili rol oynayabiliyor.
Zencefil çayı yapmak için 2 bardak kaynar suya 3-4 dilim taze zencefil atıp 10 dk demleyin. Bal ve limon katıp tüketin.
Düzenli olarak zencefil çayı içmek regl döneminde bacak ağrısını önleyecektir.
EGZERSİZ YAPIN
Hafif esneme egzersizleri ve yavaş tempoda yürüyüş yapmak da bacaklardaki dolaşımı artırıp bacak ağrısının dinmesine yardımcı olabiliyor. Spor yapmak ayrıca ruh halinize de iyi gelecektir.
Araştırmalar da egzersiz yapmanın dismenorenin süresini ve şiddetini azaltabileceğini destekliyor.