Adet gecikmesi ve beyaz akıntı neden olur? Hamilelik belirtisi midir?

10 Nisan 2022
0 Yorum
UN 2025 01 06T002559.678

Kısa süreli adet gecikmesi yaşamak ve adet görmeden bir süre önce beyaz akıntı gelmesi çoğu zaman normal kabul edilir, bu durum adetinizin yakında başlayacağının bir alametidir. Regl başlamadan vücudumuzda hormonal değişimler meydana gelir, bunun sonucunda vajinal akıntıda artış meydana gelir. Vajinal akıntınız beyaz, kremsi, süt gibi, berrak veya yapışkan olabilir.

Adet gecikmesi ve beyaz akıntı gelmesi, hormonlardaki değişime bağlı olarak normal bir süreç kabul edilebileceği gibi, vajinada enfeksiyon, kullanılan ilaçların yan etkileri, bakteriyel vajinoz, cinsel yolla bulaşan hastalıklar da bu duruma yol açabilir. Sağlık sorunlarına bağlı olarak vajinadaki akıntı yoğun miktarda, kokulu, sulu, topaklı, kremsi, peynir kesiği gibi görünebilir. Kasık ağrısı da bunlara eşlik edebilir.

ADET GECİKMESİ VE BEYAZ AKINTI NEDEN OLUR?

Adet gecikmesi ve beyaz akıntı vajinada mantar enfeksiyonu, bakteriyel vajinoz gibi sağlık sorunlarından kaynaklanabileceği gibi hamile olmak, yumurtlama döneminde olmak gibi doğal süreçler de bu duruma yol açabilir. Adet gecikmesi ve beyaz akıntının sık karşılaşılan nedenleri şöyledir:

HAMİLELİK

Adet gecikmesi ve beyaz akıntı gelmesinin sevindirici nedenlerinden biri gebeliktir. Hamilelik döneminde, östrojen hormonunun ve vajinal bölgeye kan akışının artması nedeniyle vajinal akıntı üretimi artar. Gebelikte beyaz vajinal akıntı miktarının artmasının bir diğer nedeni de vajinayı enfeksiyondan korumaktır. Özellikle gebeliğin ilk aylarında yoğun miktarda beyaz vajinal akıntı görülebilir.

UN 2025 01 06T002542.124

VAJİNADA MANTAR ENFEKSİYONU

Adet gecikmesi ve beyaz akıntı gelmesinin en sık karşılaşılan nedenlerinden biri vajinada mantar enfeksiyonudur. Sağlıklı bir vajinada bir miktar bakteri ve mantar hücresi bulunması normal kabul edilir. Vajinal mantar enfeksiyonu, vajinanızdaki mantar ve bakteri dengesi bozulduğunda, vajinada çok fazla mantar ürediğinde meydana gelir. Vajinal kandidiyaz olarak da bilinir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, şeker hastalığı, hamilelik, antibiyotik, doğum kontrol hapı kullanımı, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi koşullar vajinada mantar enfeksiyonunu tetikleyebilir.

Vajinal mantar enfeksiyonunun belirtilerinden biri iç çamaşırınızda yoğun beyaz akıntıdır. Bu akıntı, topaklı ve süzme peynir kıvamında olduğu için tipik akıntıdan farklı görünür. Vajinal mantar enfeksiyonu için Kadın Doğum Doktoruna gidilmelidir. Doktor antifungal ilaçlar reçete edecektir.

YUMURTLAMA DÖNEMİ

Vajinadan beyaz akıntı gelmesi, yumurtlamak üzere olduğunuzun bir işareti olabilir. Yumurtlama, yumurtalığınızdan bir yumurtanın salındığı adet döngünüzün bir aşamasıdır. Yumurtlama dönemi en doğurgan olduğunuz ve hamile kalma olasılığınızın en yüksek olduğu zamandır. Yumurtlama, adet kanaması başlamadan yaklaşık 14 gün önce gerçekleşmektedir.

UN 2025 01 06T002614.543

BAKTERİYEL VAJİNOZİS

Adet gecikmesi ve beyaz akıntı bakteriyel vajinozis sonucu da meydana gelebilir. Bakteriyel vajinozis, vajinada doğal olarak bulunan bakterilerin aşırı çoğalmasının neden olduğu ve doğal dengeyi bozan bir tür vajina iltihabıdır. Bakteriyel vajinozis vajinada kaşıntı, cinsel ilişki ve idrar yaparken ağrı, vajinadan balık kokusu gelmesi gibi belirtilere yol açabilir. Bakteriyel vajinoz genellikle antibiyotik tabletler veya jeller veya kremler ile tedavi edilir.

TRİKOMONİYAZ HASTALIĞI

Trikomoniyaz, Trichomonas vaginalis adlı bir parazitin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Adet gecikmesi ve beyaz akıntı, genital bölgede kızarıklık, yanma hissi, vajinadan kötü kokulu akıntı gelmesi, cinsel ilişki sırasında ağrı Trikomoniyaz belirtilerindendir. Trikomoniyaz genellikle antibiyotiklerle hızlı ve kolay bir şekilde tedavi edilir.

HORMONLARA BAĞLI OLABİLİR

Regl dönemi başlamadan bir süre önce kalın ve kokusuz beyaz bir akıntı ile karşılaşabilirsiniz. Bu durum normal kabul edilir ve adet döngüsüne yol açan hormonal değişiklikler nedeniyle meydana gelir. Beyaz akıntı vajinanın ıslak kalmasını sağlar, vajinayı enfeksiyonlardan korur.