Hamilelik, kadının yumurtasının erkeğin spermi ile birleşmesi sonucunda fallop tüplerinde başlıyor. Korunmasız cinsel ilişkiden sonra 1-2 hafta içerisinde, adet gecikmesinden bile önce çeşitli hamilelik belirtileri ortaya çıkabiliyor. Peki adetten önce gebelik belirtileri nelerdir?
Hamilelik belirtilerinin neler olduğu ve ne zaman ortaya çıkacağı kadından kadına göre değişebiliyor. Bazı kadınlarda regl gecikmesinden önce de göğüslerde hassasiyet, halsizlik, servikal mukus, implantasyon kanaması ve sık idrara çıkma gibi belirtiler görülebiliyor. Adet olmadan önce hamile olduğunu anlamanızı sağlayacak belirtiler şunlardır:
Adet gecikmesi, gebeliğin ilk ve ana belirtisi olarak biliniyor. Ancak kimi zaman adet gecikmesi yaşamadan dahi hamilelik belirtileri ortaya çıkabiliyor. Hamileliğin kesin tespiti ise yalnızca hamilelik testi ile yapılabiliyor. Adet gecikmesinden önce yaşayan gebelik belirtileri şöyle:
Hamilelik sırasında fark edebileceğiniz en erken belirtilerden biri göğüslerde ağrı ve hassasiyet. Ayrıca vücutta progesteron hormonundaki artışa bağlı olarak göğüslere dokunulduğunda normalden daha dolgun veya ağır hissedilebilir.
Halsizlik ve yorgunluk hissi gebelikte hormonal değişime bağlı sık karşılaşılan bir sorun. Hormonal değişimlerin yanı sıra kan şekerinin ve kan basıncının düşmesi, kansızlık da gebelikte halsizlik yapabiliyor.
Adet gecikmesinden önce karşılaşılabilecek hamilelik belirtilerinden biri de meme uçlarınızın etrafındaki alan areolaların renginin koyulaşması. Bu durum çoğu zaman gebelik gerçekleştikten bir ila iki hafta sonra görülebiliyor ve gebeliğin erken belirtilerinden sayılıyor.
Servikal mukus, rahim ağzından gelen sıvı veya jel benzeri bir akıntıdır, rahim ağzı salgısı olarak da adlandırılır. Gebelikte hormonlarda ve vajinadaki kan akışına bağlı olarak rahim ağzından yapışkan, beyaz veya soluk sarı mukus salgılanabiliyor. Rahim ağzınız yumuşadıkça bu durum hamileliğiniz boyunca devam edebilir.
Yerleşme kanaması olarak da bilinen implantasyon kanaması gebelik oluştuktan yaklaşık 10 ila 14 gün sonra vajinadan lekelenme, hafif kanama şeklinde gelebiliyor. Yerleşme kanaması genellikle beklenen adetinizden yaklaşık bir hafta önce meydana geliyor. Regl kanına göre daha açık renk ve daha az miktarda geliyor. 3 güne kadar sürebiliyor.
Hamilelikte fetüsün mesaneye baskı yapması, vücudunuzun pompaladığı kan miktarını arttırması, böbreklerin normalden daha fazla sıvı işlemesine ve sık idrara çıkmaya sebep olabiliyor. Sık idrara çıkma gebeliğin ilk belirtilerinden biri olarak adet gecikmesinden önce de görülebiliyor.
Bazal vücut sıcaklığınız (BBT), vücudunuzun dinlendiğiniz andaki sıcaklığıdır. Genellikle sabah ilk uyandığınızda ölçülerek tespit ediliyor.Yumurtlamayı takip eden 18 gün boyunca bazal vücut sıcaklığındaki artış, adet gecikmesinden önce dahi hamileliğin erken bir belirtisi olabiliyor.
Gebelikte hormonal değişimlere bağlı sindirim sistemi yavaşlar. Bu da şişkinlik, kabızlık ve gaz gibi hamilelik belirtilerine yol açabiliyor, regl gecikmesinden önce de bu belirtiler ile karşılaşılabiliyor.
Adet gecikmesinden yani beklenen adet tarihinden 5-6 gün önce hamilelik belirtileri başlayabiliyor. Ancak genellikle çoğu kadın adet gecikmesi yaşayınca gebelik testi yaptırıyor.
Beklenen adet tarihinden yani adet gecikmesinden 5 gün önce de hamilelik belirtileri ortaya çıkabiliyor. Eczanelerde satılan bazı gebelik testleri daha hassastır ve beklenen adet tarihinizden 4 ila 5 gün önce hamilelik testi yapabilirsiniz.
Yumurtlamadan sekiz gün önce bile vücutta Beta-HCG hormonu salgılanmaya başlayabiliyor. Bu da beklenen adet tarihi gelmeden birkaç gün önce gebelik testinin doğru sonuç verebileceği anlamına geliyor.