Pasaport randevusu, yurt dışına çıkmak isteyen ve zamlı pasaporta almak istemeyen vatandaşların gündeminde yer alıyor. Peki pasaport randevusu nasıl alınır? 2022 Pasaport harcı ne kadar? Bordo pasaport çıkarmak için hangi belgeler gerekir? Yeşil pasaport için hangi evraklar gerekir? Harçsız öğrenci pasaportu nasıl alınır? Tüm detaylar haberimizde.
Pasaport harç ücretleri her yıl enflasyona göre yeni tarife üzerinden değişiyor. Yıl sonu yaklaşırken pasaport süresi biten vatandaşlar, pasaportları yenilemek veya yeniden çıkarmak için işlemlerini hızlandırdı. Pasaport başvurularını zam gelmeden yapmak isteyen vatandaşlar pasaport başvuru sürecini merak ediyor. İşte adım adım pasaport randevusu alma işlemi…
Pasaport randevusunu, çağrı merkezi Alo 199 veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden alabileceğiniz gibi e-devlet hesabına giriş yapıldıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ekranından alabilirsiniz. E-devlet pasaport randevusu almak için şu adımlar takip edin:
Not: Gidemeyeceğiniz randevuyu iptal etmediğiniz takdirde 15 gün boyunca yeni randevu oluşturulamıyor.
Pasaport defter ve harç bedelinin birçok kolay ödenme yolu bulunuyor. Vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubeleri, anlaşmalı bankalara, Gelir İdaresi Başkanlığına veya GİB yani Gelir İdaresi Başkanlığına ait internet adresi üzerinden ödenebilir.
Bordo renkli olan umumi pasaport herkese verilebilir. Bordo pasaporta sahip kişiler ülkemizin anlaşmalı olduğu yerlere yani vizesiz seyahati kabul eden bölgelere pasaportları ile giriş yapabilirler. Bordo pasaport için gerekli evrakları sıralayalım:
Not: İlçe Nüfus Müdürlüğüne gitmeden önce pasaport defter ve harç bedelinin ödenmesi gerekiyor. Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz veya dekont talep edilmez.
Yeşil renkli hususi damgalı pasaport, devlet memuru olarak çalışan kişilere ve Emekli Sandığı ile bağlantılı çalışan kişilere verilen pasaport türüdür. Dünyanın her kıtasında yüzlerce ülkeye vize olmaksızın giriş ayrıcalığı sağlamasıdır. Yeşil pasaport sahiplerinin çocukları da 25 yaşına kadar öğrencilikleri devam ettiği sürece yeşil pasaport kullanma hakkında sahiptir. Yeşil pasaport için gerekli belgeleri sırlayalım:
Not: İlçe Nüfus Müdürlüğüne gitmeden önce pasaport defter ve harç bedelinin ödenmesi gerekiyor. Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz veya dekont talep edilmez.
Harçsız pasaport; 25 yaş altında ve öğrenimine devam eden kişilerin harç ödemeden alabileceği bordo pasaport türüdür. Klasik bordo pasaporttan tek farkı da harç ödenmemesidir. İstenen belgelerin temininden sonra Nüfus müdürlüğüne giderek harçsız öğrenci pasaportu alınabilir. 18 yaşından büyük öğrencilerin harçsız pasaport almaları mümkünken, harç ödemeden pasaport alan ancak 18 yaşından küçük kişiler defter ücreti ödemek zorundadır. 19 yaşında bir öğrenci 6 yıllık harçsız pasaport alabilirken, 24 yaşında öğrenci sadece 1 yıllık harçsız pasaport sahibi olabilir.
Bordo pasaport 6 aydan 10 yıla kadar süreyle verilir. Pasaport harcı ücreti güncel olarak şu şekildedir: