Adrenal kitleler hayatınızı riske atabilir. Adrenal kitleler hakkında bilgi veren Medipol Sağlık Grubu’ndan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hüsnü Aydın, erken tespit ve cerrahi tedavi hakkında hastaları aydınlattı.
Adrenal kitlelerin böbrek üstü bezinden kaynaklı büyümeler olduğunu söyleyen Doç. Dr Aydın, bu kitlelerin hormon ürettikleri için yaşamı tehdit edebileceği konusunda uyardı. Doç. Dr Aydın adrenal kitlelerin cerrahi operasyonlarının güvenli bir şekilde yapılabildiğini vurguladı.
Çoğu zaman tesadüfen rastlanılan adrenal kitleler erken müdahale edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açan büyüme olarak tanımlanıyor.
Adrenal kitleler hayatınızı riske atabilir. Bu kitlelerin çoğu zaman belirti vermediğine dikkat çeken Dr. Aydın, bu kitlelerin çoğu zaman belirti vermediğini ifade etti. Dr. Aydın ayrıca bu kitlelerin tedavi edilmesi gerektiğinde multidisipliner bir yaklaşıma başvurulduğunu söyledi.
Adrenal kitlelerin çoğu zaman iyi huylu olduğuna dikkat çeken Dr. Aydın, “Bu kitleler çoğu zaman hastalarımızda herhangi bir belirtiye yol açmaz. Çoğunlukla başka bir hastalık nedeniyle yapılan görüntüleme tetkiklerinde tesadüfen fark edilir. Ancak bazı durumlarda, bu kitleler hormon üretebilir ve büyüyerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.” dedi.
Hormon üreten adrenal kitlelerin üç önemli sağlık sorununa yol açabileceğini anlatan Dr. Aydın, “Bu hastalıklar, genellikle adrenal bezlerin aşırı hormon üretmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Cushing Sendromu, aşırı kortizol üretimi ile karakterize edilen bir durumdur. Vücutta fazla miktarda stres hormonu birikmesine yol açan bu sendrom, cerrahi müdahale gerektirir. Cushing hastalığına yol açan adrenal kitlenin cerrahi olarak çıkarılması gerekmektedir. Feokromasitoma, adrenal bezlerin aşırı adrenalin ve nöradrenalin üretmesi sonucunda yüksek tansiyon ataklarına neden olur. Bu hastalığın tanısı oldukça zordur ancak tanı konduğunda tedavi cerrahi olarak yapılmalıdır. Conn Sendromu ise adrenal bezlerinde aşırı aldosteron üretiminde ortaya çıkar Bu hastalık, potasyum düşüklüğü ve yüksek tansiyon gibi sorunlara yol açar.” diye konuştu.
Adrenal cerrahisinin risklerine değinen Dr. Aydın, “Her cerrahinin olduğu gibi adrenal cerrahisinin de bazı riskleri vardır. Bunlar kanama, yara enfeksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonları gibi durumları içerebilir. Ancak günümüzde bu cerrahiler büyük başarı oranlarıyla güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. cerrahiden sonra hastaların iyileşme sürecinin oldukça hızlıdır. Hastalarımız genellikle akşamında ayağa kalkabilmekte ve günlük ihtiyaçlarını kendileri karşılayabilecek hale gelmektedirler. Hastalarımızın çoğu birinci günün sonunda evlerine gönderilebilmektedir.” şeklinde konuştu.