Aflatoksin nedir? Aflatoksin nasıl oluşur? Dubai çikolatasındaki tehlike

26 Kasım 2024
0 Yorum
mavikadin 7 1

Aflatoksin nedir son zamanlarda en çok merak edilen konulardan biri. Herkesin ilgisini çeken konu gıdalarda yer aldığı için çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bunun için herkes Aflatoksin nedir ve nasıl oluşur bunu çok iyi bilmelidir. Buna dikkat etmek sağlık için de önemlidir. Aynı zamanda Aflatoksin bulunan gıdaların neler olduğunu bilmek de sağlığınız için daha iyi olacaktır. Böylece daha doğru seçimler yapabilirsiniz. Çünkü Aflatoksin insan sağlığı için ciddi sorun oluşturabilir.

AFLATOKSİN NEDİR? NASIL OLUŞUR?

Aflatoksin insan gıdalarında, tahıllarda ve yemlerde her türlü kuru yiyeceklerde rutubetin artmasıyla beraber mantar türleri hızla ürer. Bu mantar üremesi mikotoksin denilen zararlı bir toksin üretirler. Bunların en önemlisi de aspergillus flavus ve aspergillus parasiticus denilen küflerin oluşturduğu Aflatoksindir. Kuvvetli zehir ve kansorejen maddeler olan Aflatoksinler gen yapısını değiştirir ve kansere sebep olur. Aflatoksin B1 denilmektedir.

Ekran goruntusu 2024 11 26 140918

Gıda ve yem üzerinde gözle görülür halde küf bulunmaması Aflatoksin bulunmadığı anlamına gelmez. Bu yüzden kuru yiyeceklerinizi mutlaka iyi muhafaza etmelisiniz.

AFLATOKSİN HANGİ GIDALARDA BULUNUR?

Aflatoksin ürünün tarladaki gelişimi, hasat edilmesi, depolanması veya son ürün haline getirilmesi sırasında ortaya çıkabilir. Aflatoksin özellikle Antep fıstığı, yer fıstığı, badem, fındık gibi sert kabuklu yiyeceklerde ve kuru incir gibi meyvelerde bulunur. Buğday, arpa, pirinç, gibi tahıllarda, mısırda, kırmızı biber gibi baharatlarda da bulunur. Aflatoksin bulunan yemler tüketen hayvanların sütlerine bu madde geçer ve sütten de insan vücuduna geçebilir. Aflatoksin gıdalardan hiçbir şekilde arındırılamaz. Yüksek sıcaklıklara dayanıklı olan Aflatoksinler de gıdalardan pişirme yöntemiyle ya da başka yüksek ısıya maruz kalması halinde kaybolmaz. Bu yüzden tahıllarda bulunmaması çok önemlidir.

Ekran goruntusu 2024 11 26 140927

AFLATOKSİN ZARARLI MI?

Aflatoksin bulunan gıdalar yüksek dozda tüketildiğinde zehir etkisi gösterir bu yüzden tüketicilerin korunması için numuneler alınarak bakanlığa bağlı laboratuvarlarda incelemeler yapılır. Zararlı oranda Aflatoksin içeren gıdaların tüketilmemesi için imhası yapılır. Siz de aldığınız ürünlerin içeriğine iyi dikkat etmeli ve kuru gıdalarınızı saklarken Aflatoksin olmaması için uygun koşullarda saklamanız gerekir. Gıdalarınızı Aflatoksin olmaması için nasıl saklamanız gerektiğini bilmelisiniz.

Ekran goruntusu 2024 11 26 140944

AFLATOKSİN OLABİLECEK GIDALAR NASIL SAKLANIR?

Aflatoksin küfleri nemli ve sıcak ortamlarda ürer. Bu yüzden kuru gıdalarınızı nemli ve sıcak ortamlardan uzak tutmalısınız. Aynı zamanda hava almayan bir vakumlu kapta saklanması iyi olacaktır. Aflatoksin ürememesi için kabın da hangi maddeden üretildiği önemlidir. Zararlı plastik maddelerden üretilmemmiş olması gerekir. Son tüketim tarihinden önce kuru gıdalarınızı tüketmenizde de fayda var. Böylece Aflatoksin üremesi riski en aza indirgenmiş olacaktır.

Ekran goruntusu 2024 11 26 140953

Aflatoksin özellikle fındıkta ortaya çıktığı için son dönemde çok konulan bir mesele oldu. Fındık ihracatını etkileyen madde yüzünden tonlarca fındık telef olabilir. Bu yüzden iyi şekilde muhafaza edilmeyen fındıklarda Aflatoksin görülebilir. Muhafaza koşullarına dikkat edeceğiniz fındık nemli ve sıcak yerlerde bulunmamalıdır. Son derece besleyici ve faydalı bir ürün olan fındık Aflatoksin yüzünden zararlı ve insan sağlığını tehdit eden bir madde haline gelebilir.

Ekran goruntusu 2024 11 26 141013

DUBAİ ÇİKOLATASINDA AFLATOKSİN RİSKİ

Bazı diyetisyenler Aflatoksin maddesinin Dubai çikolatasında bulunması durumunda riskli olduğunu söylüyor. Dubai çikolatası içerisinde kullanılan yer fıstığı Aflatoksin içerdiği durumda lezzetinden bir şey kaybetmese de insan sağlığı için büyük tehlike oluşturur. Özellikle merdiven altı üretilen çikolatalarda kullanılan kuru gıdalar fındık, yer fıstığı, ceviz gibi ürünlerde Aflatoksin bulunması insan sağlığını büyük tehlikeye sokar.

Ekran goruntusu 2024 11 26 141224

Akut Zehirlenme: alerjik enfeksiyon, sarılık, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve ölüme kadar varabilen sonuçlar.

Kronik Maruziyet: Hücre kanseri riskinin artması, özellikle hepatosellüler karsinomların rol oynaması.

Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkileri: Aflatoksin, dayanıklılık sistemi baskılayarak vücut direncini arttırır, ekonomik risk artar.

Diğer Yan Etkiler: Büyüme geriliği, beslenme yetersizlikleri, her yerde görülen, astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıkları.