Ağda lekesi, kararması, ağda sonrası izler nasıl geçer? 5 doğal yöntem

31 Ağustos 2024
0 Yorum
agda lekesi kararmasi agda sonrasi izler nasil gecer 5 dogal yontem

Ağda pürüzsüz, kılsız, tüysüz bir cilde kavuşmak için popüler bir kıl alma yöntemi. Ancak ağda bazı kişilerde ciltte kararma gibi yan etkiye neden olabiliyor, ağda yaptıktan sonra ciltte leke ve koyulaşma ile karşılaşılabiliyor.  Bu durum endişe verici olabilir ve kişinin öz güvenini olumsuz etkileyebilir, ancak endişelenmeyin, yoğurt, aloe vera jel, limon suyu gibi bilimsel olarak leke açıcı faydası kanıtlanmış doğal yöntemler sayesinde ağda lekelerini giderebilirsiniz.

Ağda sonrası cilt kararması, ciltte lekelenme yaygın görülen bir sorundur. Ağda, kılları kökten alıyor, bu da cildi tahriş edip cilt renginden sorumlu pigment olan melanin üretimini tetikleyebiliyor. Artan melanin üretimi, ciltte koyu lekelere ve kararmaya yol açabiliyor. Ayrıca ağda cildin üst tabakasına zarar vererek hiperpigmentasyona da neden olabiliyor.

AĞDA LEKE VE KARARMALARINI BİTİREN DOĞAL FORMÜLLER

Ağda lekelerini yok etmek için şu yöntemleri deneyebilirsiniz:

ALOE VERA JEL

Aloe vera jel, ağda sonrası meydana gelebilen cilt kararması ve lekelenmelere iyi gelebiliyor.

Aloe veranın hiperpigmentasyon (cilt lekeleri, ciltteki koyulaşma) üzerindeki etkisi araştırmalara da konu oldu. Bazı kemoterapi ilaçları cilt renginin azalmasına veya koyulaşmasına yani hiperpigmentasyona neden olabiliyor. Medicine (Baltimore)’da 2023 Haziran ayındaki Cilt 102 – Sayı 25’deki “Kemoterapi kaynaklı hiperpigmentasyonun önlenmesinde aloe vera jeli: Dört olgu sunumu” adlı çalışmada aloe vera jel uygulamanın kemoterapi kaynaklı hiperpigmentasyonu azaltabileceği tespit edildi.

Aloe vera yaprağını uzunlamasına ikiye kesin, içindeki jeli çıkarıp ağda lekesi olan yere sürün. Buna her gün devam edin.

agda lekesi 4

LİMON

Limon gibi turunçgiller sitrik asit içeriği sayesinde ağda lekelerini gidermekte etkili rol oynayabiliyor.

ResearchGate.net’de International Journal of Applied Sciences’da Aralık 2010’da “Cilt Aydınlatıcı Etkilere Sahip Narenciye Flavonoidleri – Güvenlik ve Etkinlik Çalışmaları” adlı incelemede turunçgil özlerinden elde edilen flavonoidlerin cilt rengini açıcı etki gösterdiği bulundu.

  • 1 yemek kaşığı yoğurt ile 1 yemek kaşığı limon suyunu karıştırıp ağda lekesini olan yere sürün. 20-30 dk sonra su ile yıkayın.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI

Hindistan cevizi yağı, ciltteki iltihabı azaltan ve pigmentasyonu ve koyu lekeleri gideren laurik asit içeriyor. Ağda lekesi olan bölgeye Hindistan cevizi yağı sürüp masaj yapın. Akşamdan bu işlemi uygulayıp gece boyunca bekletin ve sabah durulayın. Lekeler geçene kadar bunu her gün tekrarlayın.

agda lekesi 5

YOĞURT

Yoğurtta yer alan laktik asit ciltteki lekelerini açan beyazlatma özelliği ile biliniyor. Yoğurdu ağda sonrası görülen cilt kararmasını gidermek için kullanabilirsiniz.

Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology’de 2024 Nisan sayısındaki Cilt:17’de geçen çalışmada laktik asitin cilt beyazlatma, nemlendirme ve pigmentasyon azaltmaya yardımcı olduğu yer aldı.

  • Yarım tatlı kaşığı toz zerdeçal ile 1-2 yemek kaşığı yoğurtla karıştırarak bir macun elde edin. Macunu ağdadan kararmış bölgeye uygulayın 15-20 dakika bekletin. Suyla durulayın. Bu maskeyi haftada 2-3 kez kullanın.
  • Zerdeçalın cilt beyazlatma etkisi üzerine bazı araştırmalar da var. Phytotherapy Research’da 2012 Şubattaki araştırmaya göre, zerdeçaldaki aktif bileşik olan kurkumin, melanin sentezini azaltabiliyor, melanin üretme yeteneğini baskılıyor, potansiyel cilt beyazlatma ajanı vazifesi görebiliyor.

agda lekesi 6

YULAF EZMESİ

Yulaf ezmesi, cilde peeling uygularak ölü deri hücrelerini temizlemeye ve koyu lekeleri açmaya yardımcı oluyor. Toz haldeki yulaf ezmesini suyla karıştırıp macun oluşturun. Ağda lekesi olan bölgeye bu macunla birkaç dakika nazikçe ovalayın, 15-20 dakika sonra suyla yıkayın. Bu peelingi haftada 2-3 kez kullanın. Ağda sonrası kaşıntı da yaygın görülen bir sorun. Yulaf ezmesi kaşıntıya da iyi geliyor.

Journal of Drugs in Dermatology’deki 2015 Ocak ayındaki araştırmaya göre yulaf ezmesi antioksidan ve anti-inflamatuar özellikler sergiliyor ve bu özelliği ile kuruluk ve tahrişe bağlı kaşıntıyı da tedavi etmeye yardımcı olabiliyor.