Ağda orucu bozar mı? Oruçluyken ağda yaptırılır mı? Diyanet İşleri ne diyor?

11 Mart 2024
0 Yorum
agda orucu bozar mi orucluyken agda yaptirilir mi diyanet isleri ne diyor

Oruç tutmak, imsaktan akşam namazına kadar yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durulması suretiyle yapılan bir ibadettir. Orucu bozan ve bozmayan bir takım şeyler vardır. Peki ağda yapmak yahut yaptırmak orucu bozar mı? Özel bölgeye ağda yaptırmak ile oruç bozulur? İşte Diyanet İşleri’nin fetvası:

Ağda yapmak vücuttaki istenmeyen tüylerden kurtulmak için yüzyıllardır uygulanan bir işlem. Ağdada tüylerin üzerine yapışkan bir madde sürülüyor, daha sonra ani bir hareket ile  bu yapışkan madde çekilip tüylerin kökten alınması sağlanıyor. Bu teknik sayesinde kıllar kökten alınıp 3 ila 8 hafta boyunca bir daha hiç çıkmıyor, jiletle, lazer epilasyon yöntemiyle uğraşmak istemeyenler ağdayı tercih ediyor. Oruçluyken ağda yapmak veya yaptırmak isteyenler ağdanın orucu bozup bozmadığını araştırıyor. Peki ağda orucu bozar mı?

AĞDA ORUCU BOZAR MI?

Ağda istenmeyen tüylerden uzun süre kurtulmanın en çok tercih edilen yöntemlerinden. Özellikle kadınlar bu yönteme çok rağbet gösteriyor, vücut tüylerini gidermek için ağda yapıyorlar. Oruçluyken vücudundaki tüyler uzamış olan ve bundan rahatsız kişiler ağda yapmak istiyor fakat ağdanın orucu bozup bozmadığı hususunda tereddüt duyuyorlar. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamasına göre ağda orucu bozar mı?  Diyanet’in cevabı şu şekilde:

“Ağda yapmak dahil vücuttaki kılların alınması hangi yöntemle olursa olsun orucu bozmuyor. Çünkü orucu bozan şeyler arasında yemek, içmek ve cinsel ilişki bulunuyor. Kılları almak yahut aldırmak bu kapsamda yer almadığından ağda yaptırmak orucu bozmuyor.”

agda orucu bozar mi 4

ŞEKER AĞDA’NIN ETKİSİ KANITLANDI

İstenmeyen vücut tüylerinden kurtulmanın çeşitli yolları var. Evde hızlı ve basit bir teknik denemek istiyorsanız tıraş bıçağı kullanmak çözüm olabiliyor. Daha uzun süreli sonuç almak isteyenler ise ağdayı tercih ediyor. Piyasada pek çok çeşit ağda mevcut. En sık tercih edilenlerden de biri de şekerli ağdalar. JAMA Dermatology Dergisi’nde 2016 yılında yayınlanan bir araştırma makalesine göre şeker ağda yönteminin, geçmişi 30.000 yıl öncesine eski bir Mısır epilasyon yöntemine dayanmaktadır.

Northeast Asian Studies Journal Institute’de 2022 yılında yer alan çalışmada şekerli ağdanın, sert ağdaya kıyasla daha az cilt kuruluğu, kızarıklık ve gözeneklerin tahrişi gibi etkileri olduğu, tüy kalınlığını incelttiği görüldü.