Ağzı açık uyumak kişilerde nefesin ağızdan alındığı zamanlarda görülen bir durumdur. Bu durum daha çok uyurken görülür çünkü uyurken burun polip ve delikleri tıkanır. Ağzı açık uyuma özellikle de bebeklerde çok sık karşılaşılan bir durumdur.
Ağzı açık uyumak kişilerde nefesin ağızdan alındığı zamanlarda görülen bir durumdur. Bu durum daha çok uyurken görülür çünkü uyurken burun polip ve delikleri tıkanır. Ağzı açık uyuma özellikle de bebeklerde çok sık karşılaşılan bir durumdur.
Burundan Nefes Almanın Faydaları
Ağzı Açık Uyumanın Nedenleri Nelerdir?
Ağzı açık nefes almanın asıl sebebi hava yollarının tamamen veya kısmen tıkalı olmasıdır. Bir diğer deyişle; bir şeyin buruna gelen hava yolunu engellemesidir. Eğer burnunuz tıkalı ise, vücut dışarıdan oksijen almak için otomatik refleks göstererek ağzın açılmasını sağlayacaktır.
Burun tıkanıklığının birçok sebebi olabilir. Bazıları ise şunlardır:
Alerji, soğuk algınlığı ve sinüs enfeksiyonu kaynaklı burun tıkanıklığı
Lenf Bezlerinin Şişmesi
Lenf bezleri boğazın arka tarafında yer alan küçük kırmızı dokulardır. Bu dokular bademciklere benzerdir. Bademcikler boğaza bakıldığında direkt olarak gözükmekte ancak lenf bezleri gözükmemektedir. Ancak her ikisi de vücudu enfeksiyonlara karşı korumakla görevli olarak bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Lenf bezleri şişip büyüdüğünde probleme sebep olabilir.
Bademciklerin Şişmesi
Bademcikler, boğazınızın arka tarafının her iki yanında bulunan iki lenf bezidir. Vücutta savunma mekanizması olarak görev görürler. Vücudu enfeksiyondan korumaya yardımcı olurlar. Bademciklerin enfeksiyon kapmasına tonsilit(bademcik iltihaplanması) denir. Bu durum bademciklerin şişmesine neden olur.
Burun Kemiği Eğriliği
Burun kemiği burun deliklerini ayıran kıkırdaktır. Tipik olarak, merkezde oturur ve burun deliklerini eşit olarak böler. Ancak, bazı insanlarda bu durum böyle değildir. Bir burun deliğini diğerinden daha büyük olarak ayıran bir eğrilik olabilir.
Burun Polipi
Nazal polipler, burun ve sinüs mukozasından kaynaklanan, tüm burun ve sinüs boşluklarını doldurabilen iyi huylu oluşumlardır. Kronik veya tekrarlayan sinüs enfeksiyonu, astım, alerjik rinit (saman nezlesi), kistik fibroz, Churg-Strauss sendromu, ibuprofen veya aspirin gibi nonsteroidal iltihap sökücü ilaçlar sebepli polipleri tetikleyebilir.
Stres
Stres ve endişe de uyurken burun yerine ağızdan nefes almaya sebep olabilir. Stres, sığ, hızlı ve anormal solunuma yol açabilir ki sempatik sinir sistemini harekete geçirir.
Diğer Sebepler
Ağzı Açık Uyuma Nasıl Tedavi Edilir?
Ağzı açık uyuma için uygulanacak tedavi asıl sebebe bağlıdır. İlaçlar; soğuk algınlığı, sinüzit ve alerji gibi sebeplerle oluşan burun tıkanıklığını geçirebilir. Bu ilaçlar şunlardır:
Başı yüksekte tutmak: Uyurken başınızı fazladan bir yastıkla yukarda tutarak ağızdan nefes almayı önleyebilirsiniz.
Pratik: Bazen ağızdan nefes almak bir alışkanlıktır. Nefes alışkanlığı da pratik gerektirmektedir. Mümkün oldukça burundan nefes almaya çalışın.
Eğer burnunuz tıkandıysa, alerji testi yaptırın. Alerji burnu tıkayıp ağızdan nefes almaya zorlayabilir. Kir ve hayvan tüyleri burun tıkanıklığına yol açan yaygın sebeplerdendir. Doktora gidip alerji testi yaptırmanız iyi olacaktır. Doktorunuz burundaki tıkanıklığı açmak için ilaç yazabilir.
Burundan nefes alamıyorsanız muayene olmalısınız. Ağızdan nefes almak çene ve dişlerin pozisyonundan kaynaklanabilir.
Sol veya sağa yatın: Ağızdan nefes almak genellikle sırt üzeri yatıldığında olur. Sırt üstüne yattığınızda, burundan nefes almaya zorlanırsınız. Uyurken ağızdan nefes almanızı ve horlamanızı engeleyecek uygun pozisyonu bulmalısınız.
Uyurken burun bandı kullanın: Burun bandı burun kanallarını temizleyebilir ve uyurken burnunuzdan nefes almanıza yardımcı olabilir. Bandı kullanmak için, üzerindeki plastiği çıkarın ve bandı burnun köprü kemiği üzerine yerleştirin.
Burun Kuruluğu Burun İçi Kuruluğu Neden Olur Nasıl Geçer?Evde Çözüm Tıklayınız
Burun Tıkanıklığı Açma Yöntemleri Evde Kesin Doğal Çözümler Tıklayınız