Ahududu (Ahu Dudu) Meyvesinin Bitkisinin Sağlığa Faydaları

31 Mart 2018
0 Yorum
ahududu ahu dudu meyvesinin bitkisinin sagliga faydalari

Frambuaz olarak da bilinen ahududu, vitamin, mineral ve antioksidan içeriği sayesinde sağlık için en faydalı meyvelerden biridir. Rengi kırmızı, siyah, mor, sarı

Frambuaz olarak da bilinen ahududu, vitamin, mineral ve antioksidan içeriği sayesinde sağlık için en faydalı meyvelerden biridir. Rengi kırmızı, siyah, mor, sarı veya altın rengi olabilir. Günde bir bardak dolusu taze ahududu tüketmek yeterlidir. Aşağıda ahududunun sağlığa faydalarından bahsedeceğiz. Ahududu, renginin kaynağı ve çok güçlü bir antioksidan olan anthocyanin kaynağıdır. Bu antioksidan, yaşlanma belirtilerini geciktirir, kanseri önler ve kalp sağlığı risklerini azaltır, bağışıklığı güçlendirir… İşte ahududunun (frambuazın) sağlığa faydaları;

Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Yapılan araştırmalarda, ahududunun, kanser hücrelerinin çoğalmalarını ve tümör oluşumunu engelleyerek, kanseri önlediği görülmüştür. Ahududu içerisinde, oksidatif stresi önleyen, iltihabı azaltan ve kanser hücrelerinin çoğalmasını önleyen bitkisel etkenler vardır.

Serbest radikalleri etkisiz hale getirerek, kanseri önler. Ahududu içerisinde bulunan ellagitaninlerin, göğüs, kolon, pankreas, boğaz, cilt ve prostat kanseri tümör hücrelerinin oluşumunu önlediği tespit edilmiştir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Ahududu içerisinde bulunan antioksidanlar, vücudu yaygın olarak görülen enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olur. Ahududu içerisinde bulunan ellagic asit, serbest radikalleri etkisiz hale getirerek, vücutta çeşitli bakteri ve mantarların büyümesini önler. Ahududunun içerdiği birleşenler, bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudu enfeksiyonlardan korur. Ahududu ayrıca içerdiği bol miktarda C vitamini ile de hastalıklardan ve enfeksiyonlardan kişiyi korur. Phenol ve anthocyanin adı verilen antioksidanlar da sağlıklı ve fit olmanıza yardımcı olur.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Eğer kilo vermek için doğal ve lezzetli bir yöntem arıyorsanız, ahududu sizin için çok güzel bir seçenek olacaktır. Ahududu, mükemmel bir lif ve manganez kaynağıdır ve bunlar sindirim işlemini yavaşlatarak, daha uzun süre tok hissetmenizi sağlarlar. Ayrıca, yağ yakıcı ketones barındıran ahududu, metabolizmanızı hızlandırır ve yağlarınızı çok daha hızlı yakmanızı sağlar.

Cildinizin Mükemmel Görünmesine Yardımcı Olur

Ahududu antioksidanlar ile doludur ve cildiniz için çok faydalıdır. Cildinizin yaşlanmasını geciktirerek, cildinizi güzelleştirip, parlatır. Ahududu, domatesten 10 kat daha fazla antioksidan barındırır. Ahududu, içerdiği antioksidanlar sayesinde cildinizin daha uzun süre genç görünmesini sağlar ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Kırmızı ahududu, anthocyanin adı verilen besin öğelerini barındırır ve cildin daha genç ve daha sağlıklı bir yapıya sahip olmasını sağlar.

Hafızayı Güçlendirir

Ahududu içerdiği bitkisel ilaçlar sayesinde beyin fonksiyonlarını arttırıp, korur. Ayrıca, ahududu içerdiği polyphenoller sayesinde yaşlanma nedeniyle oluşan beyin fonksiyonu kaybı gibi sorunları önler. Günde bir kase ahududu yiyerek, hafızanızı güçlendirebilirsiniz.

Omega-3 Yağ Asidi Kaynağıdır

Ahududu saçlar, cilt ve tırnaklar için çok faydalı olan omega-3 ve omega-6 yağ asitleri kaynağıdır. Ayrıca egzama, rosacea ve sedef hastalığına iyi gelirler.

Ağrı Kesicidir

Ahududu ayrıca iltihap önleyici özelikleri sayesinde doğal bir ağrı kesici olarak bilinir. Özellikle gut hastalığı ve eklem iltihabı nedeniyle oluşan ağrılardan ahududu yiyerek kurtulabilirsiniz.

Yüksek Tansiyonu Düşürür

Ahududunun bir diğer faydası ise, kan basıncını düşürmesidir. Ahududu içerisinde bulunan anthocyanin ve yüksek lif içeriği hipertansiyon sorunu yaşayan insanların kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

Doğurganlığı Arttırır

Ahududu yiyen insanlarda yapılan bir araştırmaya göre, ahududu yemenin hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlığı arttırdığı görülmüştür. İçerdiği yüksek miktardaki C vitamini ve magnezyum, doğurganlık için çok önemli iki maddedir. Antioksidanlar, spermi korumaya yardımcı olur ve düşük ihtimalini azaltır.

Şeker Hastalığını Kontrol Altına Alır

Düşük glisemik endeksi sayesinde, ahududu şeker hastalığından mustarip insanlar için çok iyi bir seçenektir. Ahududu içerisinde bulunan karbonhidratlar çok yavaş bir şekilde yıkıma uğrarlar ve şekeri kana daha yavaş karıştırırlar.

Saç Dökülmesini Durdurur

Ahududu çok iyi bir b vitamini kaynağıdır. Bu vitaminler, saçlar için çok faydalıdır. Saç dökülmesini önler, yeni saç çıkmasını sağlar ve saçların beyazlamasını önler.

Sağlıklı Bir Kan Dolaşımı Sağlar

Ahududu, pıhtı önleyici bir yapıya sahiptir ve kanı incelterek, değişken kan basıncı olan insanlara yardımcı olarak, aşırı pıhtılaşmayı önler. Sadece pıhtılaşmayı önlemeyle kalmaz, ayrıca oluşmuş pıhtıları çözerek, kanın akışkanlığını arttırır.

Saçları Parlatır

Ahududu içerisinde bulunan bol miktarda biotin, saç sağlığı için çok gereklidir ve saçlara bir parlaklık verir. Bu nedenle, ahududu tüketerek uzun, kalın ve sağlıklı doğal parıltılı bir saça sahip olabilirsiniz.

Sindirime Yardımcı Olur Ve Toksinlerden Arınmayı Sağlar

Ahududunun içerdiği su ve lif içeriği, sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmanızı sağlar ve kabızlığı önler. Buna ek olarak, safra ve dışkı yardımıyla toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Kalp Sağlığını Korur

Ahududu, flavonoids bakımından çok zengindir. Yapılan araştırmalara göre flavonoids isimli birleşenler bakımından zengin meyvelerin, kalp ve damarlardaki iltihap ve plak birikimini azaltarak,  kalbi koruduğu görülmüştür.

Ahududunun Zararları Nelerdir?

Ahudunun normalden fazla tüketilmesi mide ağrısı, ishal  ve ciltte döküntü gibi sorunlara yol açabilir.

Ahududu östrojen salgısını arttırmasından dolayı hamilelikte çok fazla tüketilmesi düşüğe neden olabilir.

Cranberry (Turna Yemişinin) Faydaları Bilimsel Araştırma Sonuçları Tıklayınız  

Alıç Nedir ? Alıç Meyvesinin Faydaları (Bilimsel Araştırma Sonuçları) Tıklayınız

Kara Sapotun Sağlığa Faydaları Nelerdir? Tıklayınız