Akciğer zarları arasında sıvı toplanmasına akciğerde sıvı birikmesi denir. Akciğerde sıvı birikmesi nefes darlığı, öksürük ve göğüslerde ağrı gibi belirtilere neden olabilir Akciğerde sıvı birikmesi için uygulanacak tedavi; bu durumun nedenine göre değişmektedir. Altta yatan neden tedavi edilince sıvı kendiliğinden normale dönecektir.
Göğüste akciğerler ve göğüs kafesi arasında boşluk bulunmaktadır. Bu boşlukta oluşabilecek sürtünmeyi azaltmak için 20 ml sıvı bulunmaktadır. Bu sıvı eğer herhangi bir sebeple artarsa akciğerlerde sıvı birikimi meydan gelmektedir.
Nefes darlığı
Nefes alırken hırıltı sesi
Halsizlik
Uyuşukluk hissi
Kalp atım hızının artması
Göğüs ağrısı
Sürekli öksürük ve kanlı balgam
Ayak ve ayak bileklerinin şişmesi
Huzursuzluk hissi
Solunum problemleri
Boğulma hissi
Düzensiz kalp atışı
Ateş
Baş dönmesi
Derin nefes almakta zorluk
Uzun süreli hıçkırıklar
Fiziksel aktivitede zorlanma
Uzanır pozisyonda nefes almada zorluk
Özellikle bacaklarda hızlı kilo alımı
Vücudun alt kısmında şişlik
Konjestif kalp yetmezliği
Kalp krizi veya diğer kalp hastalıkları
Kalp kapaçıklarının zarar görmesi
Yüksek tansiyon
Zatürre
Böbrek yetmezliği
Şiddetli enfeksiyonun nedenli akciğerin zarar görmesi
Kanın şiddetli sepsisi veya enfeksiyon kaynaklı kan zehirlenmesi
Pankreatit ( pankreas iltihabı)
Akciğer zarı iltihaplanması
Siroz
Koroner arter hastalığı
Ailevi akdeniz ateşi (FMF)
Yemek borusu yırtıkları
Periton diyaliz görmek
Kemoterapi ilaçları kullanmak
Radyoterapi tedavisi almak
Karaciğerde apse olması
Mide veya bağırsak delinmesi
Şu tür kanserler de akciğerde sıvı birikmesine yol açabilir:
Bronş kanseri
Meme kanseri
Lenf kanseri (lenfoma)
Akciğer zarı kanseri (mezotelyoma)
Göğüs Cerrahisi doktoruna gidilir.
Akciğerlerde sıvı birikmesi olması durumunda; genellikle bu suyun ameliyat ile boşaltılması gerekecektir. Hastalığın aşamasına göre; ameliyat 1-2 saat sürmekte ve hasta ameliyat sonrası birkaç gün hastanede kaldıktan sonra taburcu edilmektedir.
Akciğerlerde sıvı birikmesi durumunda ameliyat dışında antibiyotik tedavisi de uygulanmaktadır. Uygulanacak tedavi yöntemi hastanın durumuna ve doktorun kararına bağlı olarak değişmektedir. Akciğerde sıvı birikmesinin tedavi süresi kişiden kişiye göre değişebilmektedir.
Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Akciğerde Sıvı Birikmesi Bitkisel Tedavisi;
Akciğerlerde sıvı birikmesi durumunda biriken sıvının vücuttan dışarı atılması için faydalı birçok bitki bulunmaktadır. Bitkisel konuda uzman olan Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu; keçiboynuzu kürünün akciğerlerde biriken sıvının vücuttan atılmasına yardımcı olduğunu ifade etmektedir. Keçiboynuzu pekmezi 15 gün, günde 3 kez 1 tatlı kaşığı olmak üzere tüketilir.
Buhar Soluma
Akciğerlerde biriken sıvının vücuttan atılmasına yardımcı olan en iyi yöntem buhar solumadır. Bir kase sıcak su ile doldurulup içine nane veya papatya poşet çayı konur. Ardından bir havlu kafaya geçirilerek bu kaseden solunum yapılır. Bu işlem su soğuyana kadar devam edilmelidir. Güzel sonuçlar almak için günde 3-4 kez tekrarlanmalıdır.
Beslenmenize Dikkat Edin
Birçok hastalığın tedavisi için önemli olan beslenme akciğerlerde sıvı birikmesi durumunda da çok önemlidir. Öncelikle süzme peynir, turşu, patates cipsi, lahana turşusu, pizza, spagetti sosu, işlenmiş et vb. ve alkol gibi tuz ve tuz içeren yiyeceklerden kaçınmalısınız. Bol bol meyve ve sebze, tam tahıl, balık, yağsız et, az yağlı süt, soya tüketerek vücudun önemli protein, vitamin, potasyum, magnezyum, lif almasına yardımcı olmalısınız.
Spor
Yapılacak hafif egzersizler akciğer kaslarını güçlendirerek akciğerlerde biriken fazla sıvının atılmasına yardımcı olacaktır. Spor aynı zamanda; kilo verme, tansiyonu ve oksijen akışını dengelemeye yardımcı olmaktadır. Özellikle kardiyo-vasküler egzersizler, özellikle koşu ve diğer hafif egzersizler faydalı olacaktır.
Önemli Bitkiler
Akciğerde sıvı birikmesi durumunda bitkiler çok etkilidir. Akciğerlerdeki biriken fazla sıvıyı vücuttan atmak için sarımsak, biberiye, geven zencefil ve at kestanesi gibi bitkilerin suyu tüketmek faydalı olabilir. Japon eriği ve akdiken gibi bazı önemli bitkiler kan dolaşımının daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Doktorunuza danışıp bu bitkileri vitamin hapı olarak da alabilirsiniz.