Akran zorbalığı gören çocuğa nasıl davranılmalı? Akademisyen Anne anlattı

4 Aralık 2023
0 Yorum
akran zorbaligi goren cocuga nasil davranilmali akademisyen anne anlatti

Çocukların özellikle okulda ve internetle birlikte sosyal medya ortamlarında karşılaştığı akran zorbalığı nedir, nasıl çözülür? Akademisyen Anne olarak bilinen Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal akran zorbalığı ile ilgili yaşanan örnek bir olaydan yola çıkarak bu soruların cevabını verdi.

Akran zorbalığı günümüzde çocukların çok sık karşılaştığı fiziksel, duygusal ya da sosyal biçimde çocuğa zarar veren, yaşıtları tarafından uygulanan saldırgan davranışlardır. Okul öncesi dönemden itibaren başlayan akran zorbalığı önlem alınmazsa genelde tekrar eder. 

AKRAN ZORBALIĞINA KARŞI NE YAPILMALI?

Geçtiğimiz günlerde akran zorbalığı konusunu sosyal medyadan yaptığı bir paylaşımla işleyen Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal yani namı diğer Akademisyen Anne, kısaca akran zorbalığı nedir sorusunun cevabını vererek, ebeveynleri bu konuda uyardı. 

Özellikle okul hayatı boyunca çocukların karşılaşabileceği akran zorbalığıyla ilgili öğretmenlere ve velilere büyük iş düşüyor. Öğretmen akran zorbalığı uygulayan çocuğun velisi ve akran zorbalığı gören çocuğun velisi arasında yapıcı bir tutum sergileyerek dengeyi kurmakla sorumludur. 

Akademisyen Anne’nin dikkat çektiği de tam olarak bu denge ile ilgili. 

saniye bencik kangal akran zorbaligi nedir ne yapilmali

Akran zorbalığında hem zorbalık mağduru hem de zorbalığa sürüklenmiş çocukların verdikleri açık bir mesaj olduğunu vurgulayan Akademisyen Anne, bu mesajın aslında bir yardım çığlığı olduğunu belirtiyor. Çocuk akran zorbalığı ile şu mesajı veriyor:  “Bana yardım et! Sosyal becerilerimi güçlendir!”

Bu konuda öncelikli amacın daha ortaya çıkmadan akran zorbalığını önlemek olması gerektiği fakat bunun kadar öncelikli olan diğer amacın da sosyal iletişimi güçlü çocuklar yetiştirmek olması gerektiğini söyleyen Akademisyen Anne şöyle devam ediyor: 

“Bu çocukları çocuğumdan uzak tutun” cümlesi çözüm olmadığı gibi, bu mesajı veliye göndermek de çözüm ortaklığı değil sorunun ta kendisidir. Önce anne-baba-öğretmen eğitimi şart.

AKRAN ZORBALIĞI TÜRLERİ NELERDİR?

Fiziksel, sözel ve sosyal/duygusal zorbalık olarak tanımlanan akran zorbalığı, son yıllarda sosyal medya kullanımının artması sonucu yeni bir boyut kazanarak siber zorbalık olarak da karşımıza çıkıyor. Siber zorbalık da en az fiziksel, sözel, duygusal zorbalık kadar çocukları derinden etkiliyor ve ruhunda yaralar açıyor. 

Akran zorbalığı türleri şöyledir:

  • Fiziksel Zorbalık 
  • Sözel Zorbalık 
  • Sosyal / Duygusal Zorbalık  
  • Siber Zorbalık 

Fiziksel Zorbalık Nedir?

Çocuklar arasında fiziksel temas yoluyla, birinin diğerine kuvvet uygulaması da diyebiliriz. Vurma, itme, yumruk atma, tükürme, kişisel eşyaların izinsiz kullanılması gibi fiziksel davranışlarda bulunulmasıdır. Fiziksel zorbalık kişinin kişisel alanına izinsiz girilmesi ve müdahale edilmesi anlamına gelir. 

Sözel Zorbalık  Nedir?

En çok görülen akran zorbalığı türlerindendir.  Kişiye isim takma, dalga geçme, onurunu zedeleyecek sözler söyleme, küçük düşürücü sözler, hakaret etmek, kişi hakkında dedikodu çıkarmak ve / veya yaymak , tehdit etmek ve küfür etmek olarak örneklendirilebilir.

Sosyal / Duygusal Zorbalık  Nedir?

Duygusal zorbalık olarak geçen bu zorbalık türünün diğer ismi sosyal zorbalıktır.  Çocuğun toplumsal alanda çevresiyle ilişkisini zedeleyebilecek davranışları kapsar. Mesela bir çocuğa lakap takmak, onun dışlanmasını sağlamak, diğer arkadaşlarının gözünde küçük düşürmek gibi davranışlardır. Çocuğa yapabileceğinden ağır işler vermek, toplu yapılan faaliyetlere dahil etmemek, konuşmamak, yardım etmemek, yalnız bırakmak sosyal zorbalık başlığında yer almaktadır.

Siber Zorbalık Nedir?

Günümüzün en yaygın zorbalık türüdür.  Sosyal medya ortamlarında akranların birbirini yorumlarıyla ya da rahatsız edici, hakaret içeren ifadeler kullanarak baskı altına alması da diyebiliriz. Sosyal medya ortamlarında kamuya açık olsa da fotoğrafların ve videoların kişiden izin alınmadan yayılması da siber zorbalığa girmektedir.