Akrilik Boya Lekesi Kumaştan Halıdan Çıkar mı

29 Nisan 2021
0 Yorum
akrilik boya lekesi kumastan halidan cikar mi

Akrilik boya yüksek kapatıcılığa sahip, yağlı boyaya benzer su bazlı bir üründür. Canlı renklerde karşımıza çıkan akrilik boya çabucak kuruması nedeniyle plastik gibi bir yapıya bürünüp sertleşir. Kullanım alanları geniştir ve çoğu zaman hobi işleri

Akrilik boya yüksek kapatıcılığa sahip, yağlı boyaya benzer su bazlı bir üründür. Canlı renklerde karşımıza çıkan akrilik boya çabucak kuruması nedeniyle plastik gibi bir yapıya bürünüp sertleşir. Kullanım alanları geniştir ve çoğu zaman hobi işlerinde daha yaygındır. Tekstil işlerinde, masa ve sandalyelerin boyanmasında da tercih edilir.

Akrilik Boya Giysilerden Nasıl Çıkarılır?

1.Yöntem

Boya ıslaksa üzerine peçeteyle bastırıp fazlalığını alın. Daha sonra boyanın üzerini kapatacak şekilde izopropil alkol dökün. (Eczanelerden temin edilebilir.) Ardından bir bozuk para veya tahta parçası ile boyayı yavaşça kazıyıp çıkarın. Giysiyi çamaşır makinesine atarak yıkayın. Lekeli bölge tertemiz olacaktır.

2.Yöntem

Kumaşa bulaşan akrilik boyayı gidermek için sirke ve amonyak karışımından da faydalanabilirsiniz. İlk olarak, boyalı kumaşı suya koyun. Her tarafını güzelce ıslatın. Farklı bir kapta 250 ml amonyak ve 250 ml beyaz sirkeyi karıştırın. 1 tutam tuz atıp tekrar karıştırın. Sudaki giysiyi veya kumaşı alıp tüm gücünüzle sıkın. Amonyak-sirke karışımına bir sünger batırın boyalı yeri bu süngerle silerek temizleyin. Boyanın çıkmaması hâlinde bunu yeniden yapın. Bu sefer boyanın kumaştan ayrıldığını göreceksiniz. Çamaşır makinesine attığınızda lekenin izi bile kalmayacaktır.

3. Yöntem

Açık renk kıyafetlerde ve zeminlerde oluşan boya lekesi çamaşır suyuyla kolayca yok edilebilir. Akrilik boya lekesinin bulunduğu alana doğrudan uygulanabileceği gibi, suya çamaşır suyu ekleyip kıyafeti içinde bekletmek de mümkündür. İki yöntem de lekeyi ortadan kaldıracaktır.

4.Yöntem

Akrilik boya çıkarma yöntemleri hangi yüzeyin lekelendiğine göre değişir. Leke tuvalde ise bir miktar suya bulaşık sabunu ilâve edilmelidir. Sonrasında bir fırça kullanılarak tuval nazikçe temizlenmelidir. Boya elbiseye sıçradıysa, kurumadan müdahale edilmelidir. Islak haldeyken suyla çıkarılabilir ancak giysinin yıkama talimatları doğrultusunda hareket edilmelidir. Hassas kıyafetleri makineye atmak yerine kuru temizlemeye vermek daha iyi bir çözümdür. Leke kuruduysa bunu gidermek için önce ıslatmanız gerekir. Söz konusu işlemi saç spreyi veya asetonla gerçekleştirebilirsiniz. Temizliğini sünger ya da kumaş parçası kullanarak yapabilirsiniz. Akrilik boya kısa bir süre evvel kuruduysa, keskin olmayan bir bıçak yardımıyla kıyafetten ayırabilirsiniz. Zemindeki rengi yok etmek için ıslakken nemli bir bezle silebilirsiniz. Bir de kurumuş lekeye evdeki herhangi bir yağı dökerek yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Böylece daha çabuk çıkacaktır.

5.Yöntem

  1. 2 yemek kaşığı amonyak
  2. 2 yemek kaşığı sirke
  3. 2 yemek kaşığı tuz
  4. Çamaşır deterjanı
  5. Su
  6. Halı yıkama süpürgesi (ıslak yıkama özelliği olan)
  7. Aseton

Bu yöntemle giysilerdeki akrilik boyalarından çabucak kurtulabilirsiniz. Boya henüz ıslak durumdayken temizlemeye başlamanız daha doğrudur ancak kurusa bile bu uygulama işinize yarayacaktır. Tuzu, beyaz sirkeyi ve amonyağı karıştırın. (Sprey şişesine aktarabilir veya kâsede karıştırabilirsiniz) Bir süngeri hazırladığınız solüsyonla ıslatıp lekeli kısmı bununla silin. Ardından güzelce durulayın. Hâlâ boya mevcutsa aynısını yine yapın. Kıyafetinizi yönergelerine göre yıkayıp kurutun. Sirke ve amonyak giysilerin boyanmasına yol açabilir. Bundan endişeleniyorsanız solüsyona 1/3 oranında su katın. Giysinin suyu çekmesine izin verin.

Halıdaki Akrilik Lekesi Nasıl Çıkarılır

Lekelenmiş alana ispirto dökülür. Tam olarak ıslanması gerekir. 5 dakika bekletildikten sonra kağıt havlu ile temizlenir. Silme aşamasında boyayı daha da yaymamak için dikkatli hareket edilmelidir. Leke geniş bir bölgeyi kaplıyorsa bunu yapmak zor olabilir. Boyayı çıkarana dek ispirto dökmeyi ve silmeyi sürdürmelidir. Lekenin tamamıyla giderilebilmesi için bunu 2-3 defa yapmaya ihtiyaç duyulabilir. İşlemi müteakip lekeli kısım halı yıkama makinesiyle temizlenir. Bu sayede lekenin eseri kalmayacaktır.