Su içmek her ne kadar sağlığımız için oldukça önemli olsa da doğru su tüketimi de bir o kadar önemlidir. Her konuda olduğu gibi bu konuda da her şeyin aşırısı zarardır. Dolayısıyla da bu mübarek Ramazan günlerinde susuzluk çekmemek için bir anda su tüketimine abanmak da doğru değildir.
Peki Ramazan ayında iftar ve sahur öğünlerinde suyu nasıl ve ne kadar içmeliyiz? Ramazan ayı için neler yiyip içmek gerektiğine dair önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Halit Tanju Besler’den sağlığımız için çok önemli bilgiler…
Mübarek Ramazan-ı Şerif ayında oruç ibadetini yerine getirecek olan Müslüman kimselerin sahura kalktıklarında yeterli miktarda su tüketmeleri hem sağlık açısından hem de oruçlu iken zorlanmamaları için önemlidir. Sahurda su tüketmenin faydalarını ve vücut üzerindeki etkilerini sıralayacak olursak; maddeler halinde şu şekilde listeleyebiliriz:
-Sahurda su yeterli miktarda su tüketmek; sindirim sürecini kolaylaştırır ve kabızlık oluşumu riskini minimum seviyeye düşürür. Böylelikle de sıvı alınımı sayesinde sindirim sistemini canlanır.
-Yavaş olan metabolizma sisteminin hızlanmasını olumlu yönde destekler. Bu durum sahurdan sonra yenen yiyeceklerin daha sağlıklı bir şekilde sindirilmesine katkı sağlamaktadır.
-Oruçlu iken özellikle de ilk günlerde yaygın olarak görülebilen baş ağrısı ve halsizlik gibi olumsuz durumları bertaraf ederek, iftar zamanına kadar ki olan süreçte zihinsel aktivitenin korunmasına etkili olarak ve odaklanmayı geliştirmektedir.
-Sahurda yeterli düzeyde içilen su iftardan sonraki dönemde vücudun nemli kalmasını sağlar.
-Ayrıca yudumlar halinde sahurda su içmek, vücudun zararlı toksinleri uzaklaştırmak ve çöpleri temizlemesi konusunda önemli destekler sağlamaktadır.
Orucun açılacağı iftar vaktinde sofrada su tüketimini abartmamak gerektiğine değinen Prof. Dr. Halit Tanju Besler, “Orucunuzu açarken hemen çok fazla su içmeyin. Ayrıca Ramazan denilince sofralar muazzam çeşitli oluyor. İftarın ilk yarım saatinde tüm yemekleri tüketmeyin. Bir su bardağı ile orucunuzu açabilirsiniz. Suyu içtikten sonra; hurma, zeytin, bir küçük parça az tuzlu peynir gibi şeyler yiyin. Kesinlikle az az, sık sık yiyin” tavsiyesinde bulundu.
Mübarek Ramazan’ın çok özel bir ay olduğuna değinen Prof. Dr. Halit Tanju Besler, “Yaklaşık 12 saati bulan, uzunca açlık süresi var. İftardan sonra sahura geçen dönemi çok iyi değerlendirmek gerekir. En önemli nokta budur. Uzun süreli açlık var, kan şekeri düşme söz konusu olabiliyor. Bu da kişinin bütün biyolojisini etkileyebilir. Dolayısıyla bu ayda sağlıklı, dengeli, yeterli beslenmeyi kısa süre içerisine sığdırmalıyız” dedi.
Ayrıca Prof. Dr. Besler, sözlerine şunları da ekledi:
“Sıcak olduğunda özellikle elektrolit ve su kayıpları söz konusudur. İftar ve sahur arasında mutlaka suyunuzu eksik etmeyin. 8 ila 10 bardak su mutlaka için. Yani 1 buçuk- 2 litre sıvıyı, bu kısa zamanda almanız lazım. Çak, kahve demiyorum. Tabii onları da içebilirsiniz ancak çok az ve açık olacak şekilde tüketebilirsiniz”