Ona Anadolu’nun mavi altını diyorlar! Kalsedon taşı nedir, özellikleri nelerdir? Adını nereden alır? Kalsedon taşının faydaları nelerdir? Kalsedon taşı nazara iyi gelir mi? İşte Kalsedon taşına dair bilinmeyenler
Dünyada bilinen çok sayıda taşın insan vücuduna ve psikolojisine iyi geldiği biliniyor. Bu taşlardan biri de Antik dönemden beri kullanılan Kalsedon taşı. Anadolu’da çıkarılan Kalsedon taşı hem nazara hem sağlığa hem de psikolojiye iyi gelen nadir taşlardan biri. İşte Kalsedon taşına dair bilgiler
Kalsedon Taşı’nın Özellikleri, tarihçesi ve faydaları neler?
Kalsedon taşı, kuvars grubuna ait, saydam ya da yarı saydam bir yapıya sahip olan ve doğada birçok renkte bulunabilen bir taştır. Bu taş, mit ve kuvars karışımından oluşur ve akik, oniks, krizopras gibi taşların ailesine aittir. Beyaz, siyah, kırmızı, mavi, gri ve kahverengi tonlarında bulunabilir ve rengi içindeki minerallere göre belirlenir.
Tarihçesi:
Kalsedon adı, Roma döneminde Antik Kent Kadıköy (Kalkedon) limanından gelir. O dönemde Kalsedon büyük bir ticaret merkeziydi. Eski zamanlarda yerli kabileler tarafından kutsal ilan edilen bu taş, törenlerde ve ritüellerde kabileler arasındaki iletişimi kuvvetlendirmek için kullanılıyordu. Yunan denizciler de denizde boğulmamak için kalsedon taşından yapılmış muskalar takarlardı. Anadolu’nun mavi altını olarak da bilinir.
Kalsedon taşının faydaları nelerdir?
Psikoloji ve beden sağlığı arasındaki dengeyi sağlar. Sağlıklı düşünmeyi ve iletişim becerilerini artırır iyileştirir. Düşünce yapınızı ve iletişimi destekler. Beden, zihin ve ruh dengesini korur. Vücutta bulunan iyi kötü enerjileri dengeler. Zihinsel konularda işe yarar Örneğin ezber ya da konu anlama. Becerilerinizi ve yeteneklerinizi destekler kuvvetlendirir. Gün içinde Motivasyon sağlamanız da yardımcısı olur.
Hem ruhu hem de inancı besleyen Kalsedon taşı, başarı ve güç için de kullanılmakta. Nazar ve kötü enerjilerden de koruduğu söylenmekte. Üzerinizde taşıyacağınız gibi evde süs ya da mücevher olarak kullanabilirsiniz.
Özellikleri:
Kuvars grubuna ait olup, mum su parlaklığına sahiptir. Yarı opak ve çoğunlukla mavi-beyaz renklerde bulunur. Ayrıca sarı, kahverengi, gri, yeşil renklerde de olabilir. Geçmişi Hititler’den öncesine dayanır ve yoğunlukla Anadolu’da çıkarılır.
Kalsedon taşının bakımı nasıl yapılır, nasıl temizlenir?
Kalsedon, sertlik derecesi 7 civarında olduğu için çeşitli yöntemlerle temizlenebilir:
Kalsedon taşını gece suda bekleyerek temizleyebilirsiniz. Toprağa gömülebilir ya da akarsu , dere gibi yerlerde tutulabilirsiniz. Tütsüleme, tuz lambası yanında bekletme veya selenit çubukla temizleme yöntemleri de kullanılabilir.
Türkiye dışına Almanya ve Meksika’da çıkarılan Kalsedon taşının çakralara da iyi geldiği bilinmekte. Güneş sinir ağı ve kök çakralar için kullanılır. Bunun yanı sıra cömertliği, hassasiyeti de artırır. Öksürüğe de iyi geldiği biliniyor.