Anason Bitkisi Nedir Anasonun Faydaları Anason Tohumu Yararları

16 Mayıs 2018
0 Yorum
anason bitkisi nedir anasonun faydalari anason tohumu yararlari

Anason çayı, anason tohumundan yapılan gittikçe popülerleşen oldukça faydalı bir çaydır. Bu tohumlar maydanoz ailesinden olup anason bitkisinden elde edilir.

Anason çayı, anason tohumundan yapılan gittikçe popülerleşen oldukça faydalı bir çaydır. Bu tohumlar maydanoz ailesinden olup anason bitkisinden elde edilir. Anason çayı da anason tohumu kullanılarak yapılır. Bu bitki çayı, genellikle sindirimi sistemini rahatlatmak için kullanılır. Midede şişlik ve hazımsızlığı geçirmek için oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra öksürük, soğuk algınlığı, bronşit, sinüzit ve zatürre gibi solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisinde de kullanılmaktadır.

Anason çayında çok önemli vitamin ve tihamin, riboflavin, niakin, B6 ve C vitamini gibi mineraller bulunmaktadır. Bunların yanı sıra, demir, kalsiyum, bakır, mangenez, potasyum,çinko ve fosfor gibi diğer birçok önemli bileşeni vardır. Anason insanlarda günlük demir ihtiyacının %13’ünü, mangenez ihtiyacının %7’sini ve kalsiyum ihtiyacının ise %4’ünü karşılamaktadır.

Anason Çayı Nasıl Yapılır?

Anason Çayı Tarifi

Malzemeler:

  1. 1 tatlı kaşığı kurutulmuş veya taze anason yaprakları veya tohumu
  2. 1 bardak su

Yapılışı:

Suyu kaynatın. Ardından içine 1 tatlı kaşığı anason tohumu ekledikten sonra 5 dakika demleyin. Ateşten alıp süzün.

Çayınız hazırdır. Eğer isterseniz içine biraz ılık süt ekleyebilirsiniz.

Anason, Zencefil ve Tarçın Karışımı Çay Tarifi

Malzemeler:

  1. 2-3 tane çubuk tarçın
  2. 2-3 parça zencefil (ezilmiş ya da ince dilimli)
  3. 4 bardak su
  4. 4-5 parça anason
  5. 1 tatlı kaşığı bal

Yapılışı:

Bal hariç bütün malzemeleri karıştırıp kaynatmaya bırakın. Yarım saat ardından aldığı kadar su ekleyin. Ateşten alıp, süzün ve tercihinize göre biraz bal ekleyin. Sıcak tüketin.

Sindirime İyi Gelir

Anason çayı sindirimi geliştirir ve sindirim problemleri için de iyi bir şifa kaynağıdır. Anason çayı; kusma, ishal, karın ağrısı, gaz problemleri ve gastirit gibi problemlere de iyi gelir. İnce bağırsakta gaz oluşumuna sebep olan kasları rahatlatır. Bitkisel Tedavi Araştırmaları Dergisinde yayınlanan bir çalışmada, anason tohumlarının H-bakteri gelişimini yok ettiği bildirilmiştir. Anason çayının düzenli tüketimi ülsere de iyi gelmektedir.

Mide Bulantısına Ve Kusmaya İyi Gelir

Anason çayı bulantı ve kusmaya iyi gelir. İçinde bulunan anathol ve foto östrojenler sindirime iyi gelir. Yarım tatlı kaşığı anasonu yarım bardak su içine katın ve kaynatın. 5 dakika demlenmenin ardından süzün. Bulantılardan kurtulmak için bu çaydan düzenli olarak tüketin. Acil bir rahatlama içinse 1 tatlı kaşığı anasonu ağzınıza atabilirsiniz.

Soğuk Algınlığına Şifadır

Anason tohumu içerisinde bulunan mikrop karşıtı özellikler sayesinde bakteri enfeksiyonlarıyla savaşıp soğuk algınlığını geçirir. Eğer grip gibi soğuk algınlığı problemleri yaşarsanız, anason tohumları size çare olup hızlıca iyileşmenizi sağlayabilir. Anason tohumları, bakteri gelişimini engellediği gibi bakterilerin vücutta dağılmasını da engeller.

Uyku Verir

Anason çay, yemeklerden sonra veya uyumadan önce alındığında insomnia yani uykusuzluk hastalığını önler. Ancak, anason çayı hazırlarken dikkatli olmanızda fayda var. Anason çayı çok fazla kaynatıldığı durumda terapatik özelliğini kaybeder.

Şişkinliği, Gazı Ve Geğirmeyi Giderir

Anason tohumları, sindirimi kolaylaştıran ve geğirmeyi engelleyen çeşitli bileşenler içerir. Anason tohumlarının gaz giderici özellikleri sindirim kanallarında biriken gazı atıp şişkinliğinizin azalmasına yardımcı olacaktır.

Yarım tatlı kaşığı anason tohumunu yemekten sonra tüketin.

Bunun yanı sıra 1 tatlı kaşığı ezilmiş anason tohumlarını 1 bardak su içine koyun. 5 dakika demledikten sonra süzün. Bu hazırlamış olduğunuz çayı günlük olarak 2 kez tüketin.

Göz Sağlığına İyi Gelir

Anason tohumları gözler için çok etkilidir. Göz sağlığı için gerekli olan önemli vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olması sebebiyle düzenli olarak anason çayı tüketimi gözlere iyi gelmektedir.

Astım, Öksürük ve Bronşiti Geçirir

Anasonda bulunan kreosol ve alfa pin gibi kimyasallar balgam sökücü vazifesi görerek tıkanmış bronşitleri açar. Anason, Alman papatyası, safran, meyankökü, rezene, kimyon, kakule ve siyah tohum öksürüğü geçirir ve uykudaki rahatsızlıkları geçirir. Anason çayında bulunan iltihap sökücü özellikler solunum yollarında astıma sebep olan enfeksiyonları azaltır. Aynı zamanda solunum yollarındaki oluşan balgamın yumuşayıp atılmasını sağlar.

Bebeklerde Kolik Ve Gaza Şifadır

Bebekler için anason tohumu kullanımı kolik ve sindirim problemleri için etkili ve yararlıdır. Ev yapımı anason suyu için yapmanız gerekenler; yarım tatlı kaşığı anason tohumunu 2 bardak su içine atıp 10 dakika kaynatmaktır. Ardından süzüp ılıdıktan sonra 6 aydan daha küçük bebeklere 2-3 damla vermek 1 yaşından küçük bebeklere de yarım damla vermek doğru olacaktır.

Adet Ağrılarını Geçirir

Gol Daro Bitkisel Tıp Laboratuarlarında yapılan klinik araştırmalar göstermiştir ki, anason, safran ve kereviz tohumunun birlikte kullanımının adet ağrılarını azalttığı ve adet ağrısını kesmek kullanılan ilaçlardan daha etkili olduğu bulunmuştur. Bu çalışma Ebelik ve Kadın Sağlığı dergisinde 2009 yılında yayınlanmıştır.

Nefeste Kötü Kokuyu Önler

Anason çayı içmek nefesin kötü kokmasını önler. Anason çayında bulunan mikrop karşıtı özellikler ağızda mikrop oluşumunu önler. Anason tohumu, ev yapımı diş macunu tariflerinde de kullanılır.

Emziren Annelere Yardımcıdır

Anasonda bulunan dianethol ve fotoanthol gibi anetol ve türevleri annede süt üretimini arttırır. Ancak, bu bitkiyi kullanmadan önce doktorunuza başvurmanızda fayda vardır. Gebe kadınlar anason çayı içmemelidirler. 

Anason Çayı Bebeklere Ne Kadar Ve Nasıl Verilir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Biberiye Faydaları Nasıl Nerede Kullanılır Biberiye Bitkisi Çayı Faydaları Tıklayınız

Ekinezya Ve Ekinezya Çayı Ne İşe Yarar Sağlığa Faydaları Nelerdir? Tıklayınız