Anensefali Nedir, Tekrarlar mı, Anensefali Bebek Yaşarmı?

9 Ekim 2016
0 Yorum
anensefali nedir tekrarlar mi anensefali bebek yasarmi

Anensefali, bebeğin beyninin ve kafatasının bir kısmının veya tamamının oluşmaması şeklinde tanımlanan bir doğum kusurudur.

Anensefali, bebeğin beyninin ve kafatasının bir kısmının veya tamamının oluşmaması şeklinde tanımlanan bir doğum kusurudur. Bu bebekler ya doğmadan anne karnında veya doğduktan sonraki ilk hafta içinde kaybedilir. Yani yaşama şansları yoktur. Bu hastalığın tanısı 3. Aydan itibaren yapılır. Anensefali bebeklerin gözleri kurbağa gibi dışarı çıkık olduğundan halk arasında kurbağa çocuk olarak adlandırılır. Anensefali’nin 2. gebelikte tekrarlama oranı % 5 civarındadır. Yeni bir gebeliğe başlamadan en az bir ay önce yüksek dozda folik asit kullanmaya başlamak anensefaliyi önlemeye yardımcı olacaktır.

Anensefali belirtileri

  1. Kafatasının bir kısmının veya tamamının olmaması
  2. Beynin bir kısmının yahut tamamının olmaması (serebral hemisfer ve beyincik)
  3. Körlük
  4. Sağırlık
  5. Yüz şeklinde anormallikler
  6. Kalple ilgili sorunlar

Anensefali nedenleri

Doktorlar, anensefalinin nedenini tam olarak tespit edememişlerdir fakat bu durumun genetik ve çeşitli çevresel faktörlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. İşte anensefalinin en yaygın nedenleri

  1. Genetik
  2. Anne adayının yetersiz folik asit alması
  3. Hamilelikte veya hamilelik öncesi şeker tip 1 diyabet hastalığı
  4. Anne adayının vücudunda anormal ısı artışı
  5. Anne adayının çok kilolu olması
  6. Aşırı sıcağa maruz kalma
  7. Bakır ve çinko eksikliği
  8. Anne adayında sara hastalığı

Anensefali nasıl teşhis edilir?

Anensefali tanısı, gebelik döneminde yahut fiziksel muayene ile doğumda yapılabilir. Bebeğin kafası çoğu zaman anormal beyin gelişiminden ve kafatasındaki kemiklerin eksikliğinden dolayı basık görünür.

Anensefali teşhisi için gebelik sırasında yapılan tanısal testler şunlardır:

Alfa-fetoprotein

Alfa-fetoprotein, fetüs tarafından üretilip rahimde bebeğin içinde yaşadığı amniyo sıvısında bulunan bir proteindir. Alfa-fetoproteinin yüksek düzeyde olması, beyin veya omurilik kusurları, birden fazla fetus veya kromozomal bozuklukları hakkında bize bilgi verir.

Amniyosentez

Kromozomal ve genetik bozukluklar ve bazı doğum kusurlarına belirlemek amacıyla yapılan teste denir. Amniyosentez testinde, karın ve rahim duvarından iğne ile girilip amniyon kesesi içinden amniyotik sıvı örneği alınır.

Ultrason

Anne karnındaki bebeğin kan damarları, doku ve organlarının görüntülerini gözlemleyebilmek için yüksek frekanslı ses dalgalarının ve bilgisayarın kullanılmasıyla elde edilen tanısal görüntüleme tekniğidir. Ultrason tekniği,fetüsün iç organlarının işleyişini görüntülemek ve damarlarındaki kan akımını değerlendirmek için kullanılır.

Anensefali nasıl önlenir?

Anensefali, nöral tüp defekti olan doğum kusurlarındandır. Anne adayı nöral tüp defektlerinden korunmak için doktorunun onayıyla hamile kalmadan 1 ay önceden gebeliğin ilk 12 haftası boyunca günde 400 mcg (mikrogram) folik asit vitamini almalıdır.

Ayrıca daha önce anensefalik bebek doğuran kadın yeni gebeliğinin 14-16. Haftalarında, ultrason, amniosentez ve alfa-fetoprotein ölçümü ile bebeğin anensefali olup olmadığı teşhis edilebilir.

Anensefali tedavisi

Anensefalinin bilinen hiçbir tıbbi tedavisi yoktur. Yalnızca folik asit takviye ilaçlarıyla bebeğin anensefali olması önlenebilir.

Düşük Yaptıran Bitkiler Nelerdir, Çocuk Düşürmek İçin Ne Yapmalı? Tıklayınız

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

Adet Olmak İçin Ne Yapmalı? Hemen Adet Olmak İçin 10 Pratik Yöntem Tıklayınız

Adet Söktürücü İlaç, İğne, Hap İsimleri Ve Fiyatları Listesi Tıklayınız

Adet Söktürücü Bitkiler Ve Adet Getirici Bitki Çayları Listesi Tıklayınız