Ateş basması belirtileri arasında çoğu zaman halsizlik, ani üşüme, yüz kızarması, mide bulantısı ve terlemenin de eşlik ettiği ani ve yoğun sıcaklık hissi duymadır. Sıcak basması özellikle yüz, sırt, boyun, ayaklar ve göğüste şiddetli bir şekilde kendini gösterir. Geceleyin de ateş basması ile karşılaşılabilir. Yüzüm kızarıyor, ateş basıyor diyen pek çok kadın ve erkek vardır. Bu sorun genellikle menopoz öncesi ve menopoz dönemindeki kadınlarda meydana gelir. Ancak sıcak basması yalnızca menopoz dönemiyle de sınırlı değildir.
Menopoz
Menopoz yumurtalık fonksiyonlarının azalması, östrojen ve diğer hormonların kandaki seviyelerinin düşmesi ile kadınlarda adetin döneminin bitip doğurganlığın kapandığı bir dönemdir. Menopoz döneminin ve menopoz öncesi dönemin en sık karşılaşılan belirtisi sıcak basmasıdır. Vajinal kuruluk, ciltte kuruma, baş ağrısı, uykusuzluk, idrar tutamama, halsizlik, sık idrara çıkma, konsantrasyon güçlüğü, kilo alma ve gece terlemeleri de menopozun diğer belirtilerindendir.
Stres Ve Anksiyete (Kaygı)
Stres ve kaygı ateş basmanın en sık karşılaşılan nedenidir. Stresle birlikte vücudumuzdaki hormonların dengesi bozulur. Bunun sonucunda sıcak basması, baş ağrısı, mide yanması, mide bulantısı, keyifsizlik, depresyon, iç sıkıntısı, halsizlik gibi belirtiler yaşayabiliriz.
Hipertiroidizm
Tiroit hormonlarının kandaki düzeyinin yükselmesine Hipertiroidizm denir.Hipertiroidizm tiroid bezinden aşırı tiroid hormonu (T4 ve T3) salgılanmasıyla oluşan bir hastalıktır. Sıcak basması, halsizlik, çabuk sinirlenme, kalp çarpıntısı veya kalp atışlarında düzensizlik, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, saçların cansızlaşması ve tırnaklarda zayıflama troid yüksekliğinin tipik belirtileridir.
D Vitamini Eksikliği
D vitamini eksikliği de sıcak basmasına neden olabilmektedir. Sıcak basmasından muzdaripseniz Dahiliye doktoruna gidip vitamin ve mineral testi yaptırın D vitamini dahil bazı vitamin ve mineral eksikleri giderilip sıcak basmasının geçmesi sağlanabilir. D vitaminin en önemli kaynağı güneş ışığıdır. Her gün 15-20 dk güneşli havada dolaşmak D vitamini depolarınızı dolduracaktır.
Kullanılan İlaçların Yan Etkisi Olarak
Bu ilaçlar nifedipin, kalsitonin, sefaleksin, niasin, nitrogliserin ve vankomisin’dir. Hormon eksikliği tedavisi için kullanılan ilaçlar da sıcak basmalara neden olabilir. Sıcak basmasından muzdaripseniz devamlı kullandığınız ilaçları gözden geçirin, prospektüstlerini okuyun. Size dokunan ilacı doktor onayıyla muadili ile değiştirin.
Tümörler / Kanser
Erkeklerde testis ve prostat kanseri de sıcak basması yapabilir. Kasık ağrısı, gece terlemesi, ereksiyon zorluğu, gece sık idrara çıkma, kesik kesik zorlanarak idrar yapma, ağrılı idrar yapma, testisin bir kısmında genellikle ağrısız yumru ya da şişlik, erbezi torbasında veya testislerde ağrı bu kanserlerin diğer belirtileridir.
Andropoz
Yaşlanmayla beraber erkeklik hormonu olan testosteronun kandaki seviyesinin azalması ve buna bağlı olarak ortaya çıkan sorunlara andropoz denir. Andropoz döneminde erkeklerde, kadınlarda görülen menopoza benzer problemler görülür. Bunlardan biri de ateş basmasıdır.40-55 yaştan 60 yaşına kadar bile erkekler andropoz nedeniyle sıcak basmaları yaşarlar.
Hamilelik
Hamilelik de ateş basmalarının yaşanabileceği bir dönemdir. Hamilelikte ateş basmasının temel nedeni, gebelik sırasında progesteron ve östrojen gibi üreme hormonlarında yaşanan ani düşme ve yükselmenin genital sistemde meydana getirdiği dalgalanmalardır. Gebelikte menopoz döneminde yaşananlara benzer şekilde ateş basmaları(sıcak basmaları) görülebilir. Ancak hamilelikte yaşanan ateş basmaları için herhangi bir ilaç tedavisi verilmez. Menopoz hastalarında ateş basmaları için kullanılan ilaçlar veya bitkisel tedaviler gebelerde kullanılamaz.
Baharatlı gıdaların tüketilmesi
Kan şekerinin düşmesi
Alkol kullanma
Sıcak içecekler
Kafeinli içeceklerin tüketilmesi (Kola, çay kahve vb)
Sigara içme alışkanlığı
Obezite aşırı kilo
Sıcak banyolar, sauna
Hareketsiz yaşam
Kemoterapi kanser tedavisi görme
Dar kıyafetler giyme
Ciltte aniden sıcaklık hissi duyma
Cildin yüz, boyun, kulak, göğüs veya diğer bölgelerinde kızarıklık meydana gelmesi
Terleme, özellikle üst vücutta
Baş dönmesi
Parmaklarda karıncalanma ve uyuşma
Her zamankinden daha hızlı bir kalp atışı
Sıcaklık hissiyle beraber bazen soğukluk hissi ve titreme de görülebilir.
Adaçayı
Adaçayı flavonoidler, uçucu yağlar ve tanen içeriği ile sıcak basmanızdan kurtulmanıza yardımcı olabilir. 1 bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı kurutulmuş adaçayı yaprağı atıp 5 dk demleyin.Bunu günde 2-3 kez için dilerseniz içine limon ve bal da katabilirsiniz.
Keten Tohumu
Keten tohumu fito estrojenler özellikle lignan açısından zengin içeriği sayesinde sıcak basmasına doğal çözümdür. Mayo Clinic araştırmacıları tarafından 2007’de yapılan bir araştırmada, sıcak basması olan 29 kadından altı hafta boyunca günde 1.5 ounces (40 gram) ezilmiş keten tohumu yemesi istendi. Çalışmanın sonunda sıcak basması yaşanma oranı yarı yarıya azaldı ve şiddeti yüzde 57 azaldı. Her gün 40 gr. öğütülmüş keten tohumu yemek size de şifa olabilir. Keten tohumunu aktardan satın alabilirsiniz. Yoğurtlara, çorbaya, smoothilere ve yulaf ezmelerine katıp güvenle tüketebilirsiniz.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi sıcak basmalarının tedavisinde çok etkilidir. Elma sirkesi vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayıp, sıcak basması ve gece terlemelerinin görülme sıklığını ve yoğunluğunu azaltır. 1 bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi koyup karıştırın. Bu karışımı, sıcak basmasından kurtulana kadar günde 1-2 kez için.
Akapunktur
Akapunktur tedavisi de sıcak basmalarından kurtulmakta çok etkili rol oynar. Akapunkturda kullanılan ince iğneler vücuttaki belirli sinir noktalarına yerleştirilip kortizol, endorfinler ve serotonin gibi hormonların salınmasına yardımcı olur. Bu da, sıcak basmalarının sıklığını ve şiddetini azaltır. Menopause dergisinde 267 kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, 12 hafta boyunca 10 seans akupunktur tedavisi gören kadınların sıcak basmaları bu tedaviyi görmeyenelere nazaran çok daha az olduğunu ortaya koydu. Bu kadınlar ayrıca daha iyi uyudular ve daha az acı çektiler.
Egzersiz, Spor Yapma
Düzenli egzersiz yapmak örneğin her gün 1 saat yürüyüş yapmak vücudunuzdaki hormonların düzgün bir şekilde salgılanmasını sağlayıp ateş basması yaşamanızı önleyebilir.