Anne ile bebeğin aynı yatakta uyuması doğru mu? Bebek hangi odada yatmalı?

12 Ocak 2025
0 Yorum
TYTYT

Anne karnında geçen 9 aylık bir serüvenden sonra nihayet yeni dünyaya gözlerini açıp kendilerini bambaşka bir atmosferin içinde bulan bebekler, ilk evrelerde kendilerini yeni düzene alıştırmada güçlük çekebilir.

Yenidoğan bebeğin dış dünyaya adapte olabilmesi zaman alır iken şimdiye kadar çok başka bir hayat yaşayıp, kavuşmak için sabırsızlandıkları bebeklerinin dünyaya ‘merhaba’ demesi ile tüm düzenleri değişecek olan çiçeği burnunda anne ve babaların da kendilerine göre uyum sağlaması gereken durumlar da elbette vardır.

BEBEĞİYLE AYNI YATAKTA UYUYAN ANNE-BABALAR DİKKAT!

Bu durumlardan birisi de doğumdan sonra bebekleriyle birlikte evlerine taburcu olan ebeveynlerden özellikle de annelik duyguları henüz çok taze olan kadınların yeni doğan bebeğini bir başına beşikte ya da yatakta uyutup bırakma fikri kulağa pek hoş gelmeyebilir.
Bu seçeneğin dışında uygulanabilecek bir diğer alternatif de bebeğin anne-baba ile aynı yatakta yatmasıdır.

DSDD


Ancak bu durum da da henüz minicik olan bebeğin yorgan altında aşırı sıcağa maruz kalması ya da küçük olduğundan dolayı anne ve babanın uyku sersemliği halinde ezilebilme gibi risk barındıran faktörler karşısında ebeveynler çıkmazda kalabiliyor.

Peki bu durum karşısında nasıl bir yol izlemek gerek? Anne bebekle beraber mi uyumalı yoksa ayrı güvenli bir odada tek başına mı uyumalı?

BEBEK HANGİ ODADA YATMALI? ANNE İLE BEBEK AYNI YATAKTA UYUMALI MI?

Uzmanlara göre, bebeklerin yattıkları yerler güvenli olduğu müddetçe ve yatakta herhangi bir ağır yastık, yorgan, uyku oyuncağı gibi tehlikeli unsurlar bulunmadığı takdirde kendi yataklarında 3. aydan itibaren uyuyabilecekleri savunuluyor.
Pedagog ve Aile Danışmanı Adem Güneş, anneyle bebeğin özellikle emme sürecinde iken beraber uyuması gerektiği yönünde taraftar olup iki yıl boyunca emme süreci ile beraber bebek için güven duygusunun kazanımı açısından önemli olduğuna dikkat çekiyor.

ANNE İLE BEBEĞİN AYNI YATAKTA UYUMASI BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Bebeğin ayrı bir yatakta tek başına uyuması ile anne-babanın ortasında beraber yatması görüşlerine karşılık Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı açıklamada; yenidoğan dönemindeki ilk 3 ay ani ölüm riski geçene kadar bebeklerin anne-baba odasındaki başka bir yatakta veya aynı yatakta ancak dört bir yandan önlem alınmış şekilde yatılabileceği ifade ediliyor.

DFDF 3


Aynı yatakta uyurken bebeğin ebeveyn tarafından istemsiz ezilme ya da boğulma riskinin kaygısını yaşayan anneler için Pedagog Adem Güneş şöyle bir çalışma sonucu analiz ediyor. Yapılan araştırmalara göre ani bebek ölümüne neden olan annelerin; alkol alıp uyuyan, uyuşturucu bağımlısı olan, derin uyku sorunu yaşayan, anti-depresan veya sakinleştirici hap alan kişiler tarafından olduğu kanısına varıyor.

Herhangi bir zararlı alışkanlığı olmayan sağlıklı ve aklı başında olan anneler, doğumdan sonraki ilk 6 ayda normalde olduklarından da çok daha hassas bir şekilde uyuyorlar. Geceleri bebek ağlamasa bile taze annelik psikolojisiyle 2-3 saatte bir kaygı ve özlemle uyanıp bebekleri nefes alıyor mu ya da her şey yolunda mı gibi duygularla kontrol içerisinde olabiliyorlar.

Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulduğunda ise Pedagog Güneş, bebeğin anneyle bağlanacağı en önemli yeri olan aynı yataktan ayırmanın güvenli bağlanma dönemini derinden sarsabilecek en büyük darbe olduğunu öne sürüyor.

BEBEĞİN ANNE- BABASIYLA UYUMASI DAHA SONRADAN BAĞIMLILIK YAPAR MI?

Bebeğin kendisini daha güvende ve huzursa hissedebileceği yer olan annesiyle beraber yatması, Adem Güneş’e göre bağımlılık duygusunu değil güven duygusunu pekiştirmektedir. Bebeğin annesiyle birlikte uyumak istemesi doğuştan gelen bir yönelimdir.

Bu konu ile alakalı yapılan başka bir çalışmada ise; bebeğiyle beraber aynı yatakta uyuyan annelerin annelerin sütünde artış görülürken, bebeğinden ayrı uyuyanlarda sütten kesilme gibi durumlara rastlanabiliyor. Dolayısıyla anne-çocuk uyku davranışlarına dair yapılan bu çalışma sonuçları da bebekle beraber uyuma konusundaki yönelimlerin yanlış olmadığını sergiler nitelikte oluyor.