Anne sütü bebeklerde burun tıkanıklığına iyi gelir mi? Bebeğin burnuna anne sütü damlatmak zararlı mı? Bebeklerde öksürük ve burun tıkanıklığı

2 Ocak 2025
0 Yorum
anne sütü bebeklerde burun tıkanıklığına iyi gelir mi

Biz yetişkinlerde dahil olmak üzere özellikle de bebekleri ve çocukları son derece olumsuz etkileyen sağlık problemlerinden birisi de özellikle de kış aylarında görülen burun tıkanıklıklarıdır. Soğuk havalardan korunmak ve ev ortamını ısıtmak için açtığımız kalorifer peteklerinden odaya doğru yayılan yüksek ısı ve sıcaklıklar bulunulan ortamdaki havayı da bir o kadar hızlı kurutacağı için burun tıkanıklığı sorunu kaçınılmaz olabilmektedir.

Çok ciddi bir sağlık sıkıntısı olmasa da hissettirdiği rahatsız edici etki ile özellikle de bebek ve çocuklarda birtakım olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir.

Kuru havanın solunmasının haricinde alerjik reaksiyonlardan dolayı çevresel faktörler ya da üst solunum yolu enfeksiyonundan da kaynaklı burun kanallarında tıkanıklık oluşabilir. Peki bu gibi durumlarda nelere dikkat edilmeli? Burun tıkanıklığını rahatlatan öneriler neler? Burun kanallarının tıkanması sonucu görülebilen durumlar…

BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI ÖKSÜRÜĞE NEDEN OLUR MU?

Solunan havanın içeriğine baktığımızda birçok farklı maddeyi barındırdığını biliriz. Bunlar başta toz, başkalarının öksürük ve hapşırık mikropları, farklı mikroplar ve kimyasallardır.

65 3


Tam da bu esnada adeta bir filtre görevi gören burnumuzda içerisine bir şey kaçtığında; bağışıklık sistemi uyarılır ve vücudun histamin salgısının salgılanması gerektiğine kanaat getirilir.
‘Histamin’ adı verilen bu salgı da burunda kan akışının artmasına ve burun dokularının şişmesine neden olur ve böylelikle de burunda tıkanıklık meydana gelir.

anne sütü burun tıkanıklığına iyi gelir mi


Özellikle de yeni doğan dönemindeki bebeklerde nefes alma işlevi ilk etapta burundan gerçekleştikleri için herhangi bir etken sonucu tıkanıklık görülen burunda bebek nefes alırlen zorlanır.

Annesini emerken yaşanmakla beraber horlama, sesli nefes alma-verme, ağızdan solunum ve kronik burun akıntısı da burnu tıkalı olan bebeklerde görülür. Burun tıkanıklığına eşlik eden bir öksürük, eğer üst solunum yollarında enfeksiyon oluşmuşsa ve alerjik etki ile sonuçlanmışsa ortaya çıkar.

BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞINA SEBEP OLAN ETKENLER:

Burun tıkanıklığı konusunda özellikle de kuru hava olmak üzere sigara dumanı, polen, parfüm, toz, kimyasal duman gibi birçok tetikleyici faktör bulunmaktadır. Bebeğinizin burnunun sık sık tıkandığını düşünüyorsanız ilk etapta alerjik bir durumdan kaynaklanabileceğini göz önünde bulundurup daha sonra diğer tetikleyici unsurlara yönelip ona göre önlemler alabilirsiniz.

Yukarıda bahsedilen etkenlerin dışında bazen alerjik burun tıkanıklığı süt, diğer alerjen besinler ya da ilaçların kullanımı sonucunda da gelişebileceği unutulmamalıdır.

ANNE SÜTÜ BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞINA İYİ GELİR Mİ?

Allah (c.c)’un biz kullarına bahşetmiş olduğu en mucizevi şeylerden birisi de hiç şüphesiz ki anne sütüdür. Dünyaya yeni gözlerini açan bir bebek için eşsiz bir besin kaynağı olan anne sütünün faydaları saymakla bitmez iken içerisinde barındırdığı birçok hücre ve moleküller, bebeklerin savunma mekanizmlarının kuvvetlendirilmesine katkı sağlayan en önemli unsurlardandır.

fdd


Annenin sindirim sisteminde etkili bir şekilde rol alan savunma hücreleri, bebeklere anne sütü vasıtasıyla geçerken her emzirme sırasında çevreden bulaşabilecek hastalıklara karşı kalkan vazifesi sağlar.

Bebeklerde burun tıkanıklığının ortaya çıkmasında etken gösterilebilen nezle ve grip gibi solunum yolu hastalıklarının görülmesine karşılık, anne sütünde olan birçok madde ve molekül, burun tıkanıklığının nedeni olabilecek enfeksiyonlara karşı koruyucu özellikler göstererek mucizevi bir etki sağlayabilmektedir.

BEBEĞİN BURNUNA ANNE SÜTÜ DAMLATILABİLİR Mİ?

Mucizevi etki göstermesinden kaynaklı anneler, sütlerini bazen burnu tıkalı olan bebeklerini rahatlatmak için burunlarına damlatmayı çare olarak görebilir.

Kimi anneler bu işlemi yapmanın bebekte tuzlu su kullanmak kadar etkili olduğunun kanısına varsa da bunun etkisi bebekten bebeğe göre değişkenlik gösterebilen bir durumdur. Emzirme sırasında sadece ufak bir miktarda denenebilen bu yöntem, her beslenmenin peşine bebeğin sütten soğuma riskine karşılık defalarca kez yapılmamalıdır.