Anne sütü bebekler için temel besin kaynağıdır. Uzmanlar ilk 6 ay boyunca bebeklere yalnızca anne sütü vermeyi önermektedir. Anne sütünün sağıldıktan sonra doğru koşullarda saklanması sütün bozulmaması adına çok mühimdir. Anne sütü nasıl ve ne koşullarda saklanır? Dondurulmuş anne sütü nasıl çözülür? İşte ayrıntılar:
Anne sütünün nasıl saklanması gerektiği özellikle çalışan annelerin veya herhangi bir sebep ile bebeğini anında emzirme imkanı olmayan annelerin mutlaka bilmesi gereken bir konudur. Anne sütünün saklama koşulları ile ilgili Türkiye Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doç.Dr.Öznur Küçük bize şu bilgileri verdi:
ANNE SÜTÜ NASIL SAKLANMALIDIR? ANNE SÜTÜ NE KADAR SÜRE SAKLANABİLİR?
Bildireceğimiz önlemler sayesinde anne sütünün bozulmadan daha uzun süre muhafaza edilmesini sağlayabilirsiniz. Anne sütünü bozulmadan saklayabilmek için ilk yapmanız gereken ellerinizi güzelce yıkamaktır. Ardından sütünüzü elle veya makine ile sağın. Sütünüzü sağdıktan sonra süt saklama poşetleri, süt saklama kapları veya küçük cam kavanozlara koyup buzdolabında yahut buzlukta anne sütünü muhafaza edebilirsiniz. Sütün buzdolabında bozulmadan bekleme süresi şu şekildedir:
- Sağılan anne sütü oda sıcaklığında 3 saat
- Buzdolabı rafında (4 derecede) 3 gün
- Derin dondurucuda (-18 derecenin altında) ise 3 ay saklanabilir.
Süt saklama poşetleri internette veya eczanede satılan anne sütünü saklamak üzere tasarlanmış ve sütü içerisine koyduktan sonra ağzını kilitleyebileceğiniz poşetlerdir. Tek kullanımlıktır ve tekrar tekrar temizlemenize gerek yoktur.
#haber#
Sütünüzü saklamak için kullanacağınız süt saklama poşetine ya kabına etiket ile o günün tarih ve saatini kaydedin. Böylelikle karışıklıkların önüne geçmiş olursunuz.
Uzun süre buzlukta kalmış ve kullanılmamış sütleri kullanmadan önce muhakkak koklayın, şayet ekşi bir koku sezinliyorsanız, tereddüt etmeden sütü atın.
DONDURULMUŞ ANNE SÜTÜ NASIL ÇÖZDÜRÜLMELİDİR?
Dondurulmuş anne sütünü çözdürürken yapılan hatalı uygulamalar sütün bozulmasına ve sütte bakteri üremesine neden olur. Bu da bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Dondurulmuş anne sütünü çözmek için dikkat etmeniz gerekenler şöyledir:
- Yukarıda da bildirdiğimiz gibi anne sütünü derin dondurucuda 3 ay boyunca bozulmadan muhafaza edebilirsiniz. Donmuş olan anne sütünü çözdürmek için sütü kullanmadan bir gün önce dondurucu kısımdan buzdolabının normal kısmına koymalısınız. Sütünüz buzdolabında eriyecektir.
- Önceden dondurulmuş bir süt, buzdolabında 12 saat bekleyebilir.
- Dondurulmuş süt oda sıcaklığında çözdürülmeye bırakılmamalıdır. Oda sıcaklığında çözdürmek anne sütünde bakteri birikimine neden olabilir. Ayrıca anne sütünü mikrodalgada da ısıtmayın. Mikrodalga kullanımı sütün içeriğindeki faydalı bileşenler zarar verebilir.
- Diğer dikkat etmeniz gereken önemli nokta şudur: Dondurulmuş sütü çözdürdükten sonra bu sütü tekrar dondurmayın. Dondurulmuş süt ikinci defa dondurulmamalıdır.
- Buzluktan çıkardığınız sütü benmari usulü de ısıtabilirsiniz. Bir tencereye sıcak su ekleyin. Buzluktan çıkardığınız süt saklama kabını alıp bu sıcak suyun içerisine bırakın. Benmari usulü denilen bu yöntem ile donmuş süt kısa sürede çözünecektir.
ANNE SÜTÜ SAKLARKEN NELERE DİKKAT ETMELİDİR?
- Anne sütü oda sıcaklığında üç saat, buzdolabında üç gün, derin dondurucuda ise üç ay saklanabilir.
- Sağılan anne sütünün saklanması için kullanılması gereken kaplar bir diğer önemli konudur. Anne sütünün saklanmasında en güvenlisi cam kavanozlardır.
- Anne sütü buzdolabı veya derin dondurucunun orta rafında ya da rafın arka tarafında saklanmalı. Sütü buzdolabının kapağında yahut ön bölümlerinde saklamak, sütün daha yüksek ısıda kalmasına ve çabuk bozulmasına yol açabilir.
- Buzluktan çıkardığınız anne sütü ocakta kaynatılmamalı yahut mikrodalgada ısıtılmamalıdır. Çünkü mikrodalga fırın ya da sütü kaynatma, sütün immünolojik içeriğine zarar verir.
- Çözdürülüp ısıtılan anne sütü ise yeniden dondurulmamalıdır.
- Dondurulmuş anne sütünü mikrodalga veya ocakta ısıtılmamalıdır.
- Çelik kaplar ve pet şişe sütün immünolojik içeriğini bozabileceği için bu kaplarda saklamak uygun değildir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Öznur Küçük’ün görüşlerinden yararlanılmıştır.