Anneler dikkat! TikTok’ta çocuk dilenci alarmı

20 Aralık 2023
0 Yorum
anneler dikkat tiktok ta cocuk dilenci alarmi

Türkiye başta olmak üzere devletlerin önlem almaya çalıştığı TikTok kabusunda bi kez de ‘çocuk dilenci’ akımı başgösterdi. Uzmanlar özellikle ergenlik çağındaki çocukların ahlaki yozlaşmalarına neden olan platforum için uyarıyor.

Okul çağındaki çocukların, sosyal medya hesaplarında, takipçilerinden para istedikleri yayınlar adeta salgına dönüştü. Uzmanlarsa “TikTok dilenciliği” olarak adlandırdıkları bu yöntem karşısında ebeveynleri daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Özellikle ergenlik çağındaki çocuklar, sosyal medya platformlarının neden olduğu ahlaki yozlaşmanın kurbanı oluyor. Son zamanlarda TikTok’ta okul çağındaki çocukların para isteyen canlı yayınları dikkat çekiyor. Öğrenciler canlı yayında okul ihtiyaçları ya da burs gibi yalan bahanelerle adeta karşı tarafa yalvararak para istiyor. Bu yönteme “TikTok dilenciliği” deniliyor.

HÜKÜMET TİKTOK İÇİN ADIM ATTI

Geçen aylarda ‘Lazkızı’ adlı TikTok kullanıcısı müstecen bir canlı yayında 100 bin TL para toplamıştı. Bunun gibi gibi ‘dilencilik’ örnekleri çocuklar arasında da yayılmaya başladı. Adeta şaklabanlık yaarak okul harçlığı, burs parası, kitap parası gibi bahanelerle canlı yayın açan çocukların sayısnad son dönemlerde patlama yaşandı. 

Özellikle gençler arasında ahlaki erezyona neden olduğu eleştirilerinin hedefinde bulunan TikTok, bir çok ülkede toplumsal bir sorun haline geldi. Sorun, Türkiye’de hükümetin gündeminde. 

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, TikTok başta olmak üzere sosyal medya mecralarını masaya yatırdı. Komisyon, TikTok Orta Doğu, Kuzey Afrika, Türkiye Bölgesi Kamu Politikaları Yöneticisi ve Türkiye Sözcüsü Emir Gelen’i dinledi ve atılacak adımlar için rapor hazırlayacak. 

KOLAY PARA KAZANMAYA ALIŞIYORLAR

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi, Eğitim Sosyoloğu Prof. Dr. Tunay Kamer, Sabah gazetesine yaptığı açıklamada akran zorbalığı gibi çocuklarda kötü alışkanlıkları tetikleyen TikTok gibi platformların zararlarına dikkat çekti. Pro. Kamer, “Sosyal medya platformları üzerinden yapılan canlı yayınlar özellikle ergenlik dönemine geçen çocukların kolay yönden para kazanma düşüncesiyle yapılmaktadır. Bu türden canlı yayınlar çocuklarının sapık, terörist, narsist bir kişiyle iletişime geçmesine neden olabilir. Bu durumun ebeveynler tarafından kontrol edilmesi, buna izin verilmemesi gerekmektedir. Kilit rol ebeveynlerde” dedi.

AİLELER NE YAPMALI? ÇOCUKLARININ NASIL KORUMALI?

Çocukları sosyal medyanın zararlı etkilerinden korumak için en kritik görevin ebeveynlerde olduğunu belirten Tunay Kamer, ailelere şu önerilerde bulundu:

* Sosyal medya platformlarında 13 yaş sınırlaması olduğu düşüncesiyle çocuklarımız nasılsa hesap açamaz diye düşünmeyin. 

* Çocuğun sosyal medya hesabı varsa, direkt mesajlaşma özelliğini kapatın. Tanımadığı kişilerle mesajlaşmasını engelleyin. 

* Sosyal medya hesabının gizli olmasını sağlayın. Tanımadığınız birinin çocuğunuzun paylaştıklarını görmesini engellemiş olursunuz.

*Sosyal medya hesaplarına veya akıllı telefonlara kredi kartı tanımlanması yapmayın. Buradan tehdit ya da arkadaş baskısıyla istenmeyen harcamalar can sıkıcı boyutta olabilir. 

* Önce siz örnek olun. Sürekli sosyal medyada vakit geçiren anne babalar aslında çocuklarına hem kötü ornek olur hem de koydukları kullarda samimiyeti kaybeder. Sizin yaptıklarınızı çocuğunuza yapma deme lüksünüz yok. 

* Sosyal medya hesabının şifreleri mutlaka sizde olsun. Ya da hesabın takipçisi olmayı da önerebiliriz.

* Farklı paylaşımlar ya da iletişime geçmek isteyenler konusunda çocukla sohbet ederek bu durumun tehlikeleri konusunda yaşına uygun örnekler üzerinden konu anlatılmalıdır.

Kendini ispat edeceği veya birey olduğunu hissedeceği ortamın sosyal medya platformları olmadıklarını anlatmamız gerekmektedir. Ayrıca bunun için gerçek hayatta bunları yapmasına imkân verecek ortamların hazırlanması gerekmektedir.