Yeni yapılan bir araştırma, annelerin ağız hijyeninin çocuklarına ağız mantarı bulaştırma riskini önemli ölçüde artırdığını gösteriyor. Dişlerinde fazla plak bulunan annelerin çocuklarına bu mantarı bulaştırma olasılığı, dişleri daha temiz olan annelere kıyasla sekiz kat daha yüksek. Araştırma sonuçları çarpıcı gerçekleri ortaya çıkardı. İşte detaylar…
Son günlerde yapılan bir çalışma, annelerin diş sağlığının çocuklarındaki mantar enfeksiyonu riskini nasıl etkilediğine dair çarpıcı bulgular ortaya koydu. Peki, diş plakları yüksek olan annelerin çocuklarına ağız mantarı bulaştırma riskleri ne kadar yaygın? Bu durumda alınabilecek önlemler neler? İşte detaylar…
Araştırmada, Candida auris mantarı ve iki yaş altındaki bebeklerin ağızlarında bulunan diğer DNA türleri incelendi. Kuveyt ve ABD’den bilim insanları, 160 anne ve çocuğu mercek altına aldı. Bu incelemelerde, anneler ve çocuklarının ağızlarında genetik olarak neredeyse aynı Candida albicans türlerinin bulunduğu vakaların %94’üne rastlandı. Bu durum, çocuklarda C. albicans enfeksiyonunun yayılmasında annenin ağız hijyeninin büyük rol oynadığını gösteriyor.
PLOS One adlı bilimsel dergide yayınlanan çalışmaya göre, diş plakları daha fazla olan annelerin bebeklerine C. albicans bulaştırma riski oldukça yüksek. Araştırma ayrıca, siyahi çocukların ve kreşe gidenlerin mantar enfeksiyonuna daha açık olduğunu belirtti.
2019 yılında 5 yaşındaki İngiliz çocuklar üzerinde yapılan bir araştırma, çocukların yaklaşık dörtte birinin diş çürüğü yaşadığını ve bu çocukların her birinin ortalama üç ila dört dişinin etkilendiğini gösterdi. Benzer şekilde, üç yaşındaki çocuklar üzerinde yapılan bir başka çalışma, %11’inde gözle görülür diş çürüğü olduğunu ve ortalama üç dişin etkilendiğini ortaya koydu.
Araştırmalar, sağlıklı bebeklerin %46’sının ve sağlıklı yetişkinlerin %69’unun ağızlarında bir miktar mantar izine rastlanabileceğini tahmin ediyor. Ayrıca önceki çalışmalar, yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerde, bu mikropların bulunma ihtimalinin daha düşük olduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar, hamilelik sırasında ve doğumdan sonra annelere ağız sağlığı eğitim programlarının sunulmasının önemine dikkat çekiyor. Bu tür programların, hamileliğin erken dönemlerinde mantar bulaşmasını önlemeye yardımcı olabileceği belirtiliyor. Annelere ağız hijyeninin bebeklerinin sağlığını doğrudan etkileyebileceği hatırlatılıyor. Bu nedenle hem annenin hem de bebeğin sağlığını korumak için ağız temizliğine özen göstermek büyük önem taşıyor.