Ülkemizde tüketimi çok yaygın olmasa da son zamanlarda popüler hale gelen hardal tohumu baharat olarak et yemeklerine lezzet katmak için kullanılmaktadır. Antioksidan ve antiinflamatuar özellikler açısından zengin olan hardal tohumunun faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?
Hardal tohumları önemli bir baharattır. Ancak hardal tohumlarının birçok faydasını her gün kullanıyor olsanız da biliyor musunuz? Hardal tohumlarının genellikle beyaz, kahverengi ve siyah çeşitleri mevcuttur. Bunların tadı ve keskinliği de farklılık gösterir.
Hardal tohumları, antioksidan ve antiinflamatuar özellikler açısından zengindir. Bu minik tohumlar aynı zamanda kemiklerinizin büyümesi ve gelişmesi için gerekli besinlerle de doludur.
Hardal tohumun faydaları nelerdir diye merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Kanseri önler
Hardal tohumları vücutta kansere neden olan hücrelerin büyümesini önleyen glukozinolatlar ve mirosinaz gibi bileşiklerle doludur.
Baş ağrısına iyi gelir
Hardal tohumları baş ağrısı ve migren ağrılarınız olduğunda da etkilidir. Tohumlar sinir sistemimizi rahatlatan ve vücudumuzun farklı yerlerindeki ağrı ve gerginliği hafifleten magnezyum ile doludur.
Sindirim sağlığına iyi gelir
Hardal tohumları sindirim sisteminiz için de mükemmeldir. Hazımsızlık sorununa iyi gelir. Tohumlar bağırsak hareketini kolaylaştıran ve vücudun sindirim gücünü artıran liflerle doludur.
Kardiyovasküler sağlığa iyi gelir
Kardiyovasküler sorunları olan kişiler için oldukça faydalıdır. Kolesterol seviyenizi yönetmenize yardımcı olur. Kalp sağlığınız için gerekli olan kandaki kötü kolesterol seviyesini azaltır.
Kemikleri, dişleri ve diş etlerini güçlendirir
Hardal tohumları, kemiklerinizi güçlendiren selenyum adı verilen bir mineralle dolu olduğu için de faydalıdır. Ayrıca tırnaklarınızı, saçlarınızı ve dişlerinizi güçlendirmeye de yardımcı olur. Hardal tohumları, diş eti, kemik ve dişlerdeki ağrının hafifletilmesine yardımcı olan antioksidan ve antiinflamatuar özellikler içerir.
Cilt için faydalıdır
Hardal tohumları cildinizi nemlendirir ve cildinizi sivilcelerden korur. Hardal tohumlarının faydalarından bir diğeri vücuttaki iltihabı azaltabilecek anti-inflamatuar özelliklerle dolu olmasıdır.
Yaşlanmayı önler
Yaşlanma kaçınılmazdır. Ancak beslenmenize hardal tohumu ekleyerek bunu geciktirebilirsiniz. Tohumlar, insandaki yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilecek A, K ve C vitaminleriyle doludur.
Hardal tohumlarının çeşitli tıbbi kullanımları vardır. Diyabet, kanser, sedef hastalığı, mantar ve bakterilere karşı kullanılır ve antioksidan görevi görürler. Alzheimer hastalığı ve parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif bozukluklar için de kullanılır. Ağrıyı ve iltihabı azaltır.
Hardal tohumları karbonhidrat, protein, şeker ve yağ içerir. Demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor, sodyum, potasyum, selenyum, bakır, çinko ve manganez gibi mineraller içerir. Hardal tohumları A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E,K vitaminlerini içerir.
Hardal tohumları ürtiker (cildin şişmesi, kızarması ve kaşınması), ellerde egzama (cilt kuru ve kaşıntılı hale gelir), astım, rinit (burun akıntısı), anjiyoödem (cildin alt tabakasının şişmesi), ağızda kaşıntıya neden olabilir.
Hardal tohumları antasitler (asitlik için kullanılır) ile etkileşime girebilir. Ayrıca warfarin (kan pıhtılarını önlemek için kullanılan bir ilaç) ile etkileşime girebilir.
Hardal tohumlarındaki karoten ve fenolik bileşikler şeker hastalığına faydalı olur.
Hardal tohumu şu şekillerde tüketilebilir:
Hardal tohumu tüketilmesinde sakınca olan kişiler:
Daha önceden var olan herhangi bir hastalığınız varsa hardal tohumu tüketmeden önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
1 bardak sıcak suda 1 çay kaşığı hardal tohumunu kaynatın. Çayı demlendikten sonra süzün. İsterseniz içine bal koyarak tüketebilirsiniz. Her seferinde taze demlerseniz daha etkili sonuçlar alırsınız.
Bir ay boyunca her gün bir çay kaşığı hardal tohumunu suyla ilaç gibi yutun. Böbrek ve tiroid şikayeti olanlar hardal tohumu tüketemez.