Antioksidanlar insan sağlığı için çok önemlidir. Hücreleri, hastalık oluşumunda etkili olan serbest radikaller olan oksidanların neden olduğu zararlardan korumak
Antioksidanlar insan sağlığı için çok önemlidir. Hücreleri, hastalık oluşumunda etkili olan serbest radikaller olan oksidanların neden olduğu zararlardan korumak için çalışırlar. Asya Kimya ve Farmasötik Bilimler Araştırma Dergisi’nde 2014 yılında yayınlanan araştırmada, antioksidanların hücre ve insan sağlığını korumak için önemli bir faktör olduğu bildirilmektedir. Antioksidanlar; diyabet, kanser ve kalp ve damar hastalıkları gibi yaşlanma ve farklı kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Bu açıdan, serbest radikallerin yok olmasını sağlamak için beslenme düzeninizde antioksidan açısından zengin gıdaların olmasını önemli hale getirir. Antioksidanlar, bazı meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunur. Hatta çikolata da bile antioksidan olarak flavonoidler bulunur. Antioksidan bakımından zengin besinler serbest radikal etkilerini azaltır. Bu nedenle, bedeni sağlıklı tutmak için antioksidan açısından daha çok besin tüketmek önemlidir.
Bitter Çikolata
Çikolata aşıkları için iyi haber! Kakao ağacının tohumlarından yapılan bitter çikolata, antioksidan açısından en iyi kaynaklardan biridir. Bu antioksidanlar, iltihap ve kalp hastalığı riskini azaltır. Bitter çikolatadaki diğer sağlıklı içerikler arasında çözünebilir lif, potasyum, manganez, çinko, selenyum, bakır, magnezyum ve demir vardır. Bitter çikolata kalori ve az miktardaki şeker içeriğinden dolayı şeker veya kalori açısından aşırıya kaçmadan kararında tüketilmesi gereklidir.
Ispanak
Ispanak da önemli antioksidanlar arasında yer alır. Ispanak A, B2, C, E ve K vitaminleri açısından için iyi bir kaynaktır ve manganez, magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve folat gibi mineraller içerir. Ayrıca, diyet lifi ile yüklü olup kalori açısından düşüktür. Günlük yaklaşık olarak 1 kase ıspanak tüketin. Salata, meyve suyu, sandviç, patates kızartması ve ana yemeklere de ıspanak ekleyebilirsiniz.
Çilek
Antioksidan bakımından zengin gıdalar arasında çilek de yer alıyor. Çilek; kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlayan antioksidanlar içerir. A, B6 ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum, magnezyum, demir, folik asit, çinko, karbonhidratla, protein ve çözünür lif içerir. Ayrıca, yeşil yaprağı da C vitamini, kalsiyum, demir ve magnezyum açısından zengindir.
Brokoli
Turpgillerden olan brokoli antioksidan açısından en iyi kaynaklardan biridir. Brokoli içindeki antioksidanlar karotenoidler lutein, zeaksantin ve beta-karotendir. Bu sebzede ayrıca C, K ve A gibi çeşitli vitaminleri bulunur. Ayrıca lif, manganez, potasyum, demir, folat ve protein içerir. Brokoli yemeklerini haftada en az dört kez tüketin. Brokoli tüketmenin en iyi yolu, çok fazla piştiğinde antioksidanların kaybolmasından dolayı haşlamaktır.
Baklagiller
Ucuz ve sağlıklı baklagillerden olan fasulye türleri en iyi bitkisel antioksidan kaynaklarından biridir. Fasulye, antioksidan gibi görev gören flavonoid adı verilen bileşikler bakımından zengindir. Kırmızı ve siyah fasulye yüksek antioksidan içeriğine sahiptir.
Her çeşit baklagilde lif inanılmaz derecede yüksektir, bu da bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde yardımcı olur. Ayrıca, çoğu baklagilde C vitamini, protein, kalsiyum, çinko, selenyum ve folat gibi birçok vitamin ve mineral de dahil olmak üzere harika bir besin kaynağı sunmaktadır.
Enginar
Enginar, koyu renkli bir sebzedir ve zengin bir antioksidan kaynağıdır. Özellikle klorojenik asit olarak bilinen antioksidan bakımından zengindir. Ayrıca yüksek lif içeriğine de sahiptir. İçlerindeki diğer besinler A, C, E, B ve K vitaminleri, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır ve fosfordur. Ayrıca, kalorisi düşüktür. Enginarın antioksidan içeriği, nasıl pişirildiğine bağlı olarak değişebilir. Kaynatma ve haşlama, enginarın antioksidan içeriğini korur. Öte yandan, kızartma yöntemi enginarın antioksidan içeriğini azaltabilir.
Pancar
Antioksidan söz konusu olduğunda pancardan bahsetmemek olmaz. Pancar, vücudu birçok hastalığa karşı koruyan antioksidan betala açısından çok zengindir.
Lahana
Lahana, beslenmenize kesinlikle katmanız gereken antioksidan açısından zengin bir besindir. Çeşitli antioksidanlar içerir ve en bilinenleri quercetin ve kaempferol’dür. Bu bileşiklerin her ikisinin de farklı hastalıklara karşı güçlü olduğuna inanılmaktadır. Bu yeşil yapraklı sebzede ayrıca A, C ve K gibi vitaminler bulunur. Ayrıca diyet lifi, magnezyum, kalsiyum, manganez, bakır, potasyum, demir, fosfor ve protein gibi besin öğelerine de sahiptir. Ayrıca, çok az yağ içerir ve bunların çoğu alfa-linolenik asit (ALA) olarak adlandırılan omega-3 yağ asitidir.
Ceviz
Her çeşit kuruyemiş zengin antioksidan kaynağıdır fakat ceviz bu listenin en üstündedir. Ceviz, antioksidan yeteneği olan birçoğu tokoferol olarak bilinen E vitamini gibi farklı antioksidanlar ve diğer fenolik öğeler içerir. Bu kuruyemiş ayrıca birçok önemli B bileşik vitaminleri, A vitamini, folik asit, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko açısından zengindir. Ceviz zengin bir doymamış yağ ve protein kaynağıdır.