Kâğıt kesiği neden canımızı çok yakar diye merak ediyorsanız, tabii ki bunun da bilimsel bir açıklaması var.
“Benden duymuş olma, kâğıt kesikleri kanatır…” Kâğıt kesiği verdiği acı ile şarkılara bile konu olmuş. Peki ama neden? Dermatoloji doktoru Hayley Goldbach bu sorunun cevabını oldukça basit bir şekilde açıklıyor.
Kağıt kesikleri yüzeysel olduğundan kanamaya da neden olmaz. Çok derin kesmediği için yarılan bölgede sinirlerin ucu havayla temas edecek şekilde açıkta kalır. Kesik bölgeden dışarı doğru bakan reseptörler de sürekli dış ortama maruz kaldığı için beyne sürekli sinyal gönderir. Dolayısıyla acı uzun süre fazla hissedilir.
Parmak uçlarında çok sayıda bulunan acı algılayıcı sinir ucunun bulunması incecik kâğıdın açtığı küçücük kesiğin bu kadar can yakmasının temel sebebi diyebiliriz. Vücudumuzda da sinir uçlarının en çok bulunduğu bölge parmak uçlarımız. Nosiseptör olarak adlandırılan bu sinir hücreleri ise vücudun maruz kaldığı olası tehlikelerde beyni uyarır.
“Parmak uçları, dünyayı keşfetmemize, küçük işleri yapmamıza yardım eder” diyor Goldbach. “Yani buralarda daha fazla sinir ucu olması mantıklı. Bir çeşit güvenlik mekanizması bu.” diye ekliyor. Dolayısıyla bu bölgede oluşan kesik küçük de olsa, sinir hücrelerinin sayısı fazla olduğu için, acı derinden hissedilir.
Aynı şekilde yüz bölgemizde de çok fazla sinir ucu bulunur. Bu sebeple parmak uçlarımız ve yüzümüz acıyı en yoğun şekilde hissettiğimiz bölgelerdir.
Kâğıdın kenarları aslında göründüğü gibi pürüzsüz değil. Biraz yakından baktığınızda kâğıdın bıçaktan çok testereye benzediğini görebilirsiniz. Yani kağıt deriyi kestiğinde, arkasında kaotik yıkım yolu açarak geçer, derinizi yırtar hatta parçalar. Jilet ya da bıçak gibi düzgün bir kesik açmaz. Kâğıt kesiğinin neden olduğu yara yüzeysel olduğu için cilt kendini yenileyinceye kadar iyileşemez.
Kağıt kesikleri genelde çok derin olmaz ve yüzeysel olduğundan kanama oluşturmazlar. Dolayısıyla kesilen bölgede kanın pıhtılaşarak yaranın onarılmasını sağlayan mekanizmalar gerçekleşmez. Bu durumda da kâğıt kesiği nedeni ile zarar gören sinir uçları açıkta kalır.
Kağıt kesiğinden bahsettik o zaman bir de kağıt kesiğinin verdiği acıyı nasıl daha az acılı şekilde atlatabileceğinize değinelim. Eğer kesik olur olmaz sabunlu suyla yıkayıp hemen bantlarsanız acının çok daha kısa sürmesini sağlayabilirsiniz. Bir diğer önerimiz ise klorlu musluk suyunun altında kesiği diğer elinizle iyice sıkın, kesik bölgeden akıtabildiğiniz kadar kan akıtın. Kan akışı yavaşlayınca kesiği yara bandıyla bantlayın. Derin olmayan kâğıt kesikleri iki üç gün içerisinde iyileşiyor ancak acının sürekli hissedilmemesi için yarığı kapalı tutmak en iyisi.