Armut Hangi Mevsimin Meyvesidir Hangi Ayda Yenir

10 Haziran 2021
0 Yorum
armut hangi mevsimin meyvesidir hangi ayda yenir

Armut yüzyıllardır tüketilen meyveler ilk sırasında yer almaktadır.

Armut yüzyıllardır tüketilen meyveler ilk sırasında yer almaktadır. Armut sulu ve lezzetli tadıyla  sonbahar ve kış mevsiminin en sevilen meyvelerindendir. Yumuşacık ve lezzetli tadıyla birçok kişinin favori meyvesidir. Bu şifalı meyve, A,B,C ve K vitaminleri, demir, potasyum, folik asit, sodyum, bakır, magnezyum, manganez ve kalsiyum içerir. Ayrıca armutun içerisinde nadir meyvelerde bulunan iyot bulunur. Bu iyot sayesinde armut tüketmek tiroit bezlerinin çalışmasına yarımcı olur. Armut tansiyonu dengeler, yüksek tansiyon hastalarına günlük bir adet armut tüketmeleri tavsiye edilir.

Armut Hangi Mevsimde Tüketilir?

Armut hem yaz hem de sonbahar meyvesidir, yazın ve sonbaharda tüketilir. Armutun hasadı haziran ayından başlar ekim ortasına kadar devam eder. Armutu pazarlarda ve marketlerde yazın ve sonbahar aylarında bulabilirsiniz.

Armut ılıman iklim meyvelerinden olup, Ege, İç Anadolu ve Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir.  Ülkemizin pek çok ilinde yetiştirildiği gibi en yoğun yetiştirilen yer Bursa ili olarak bilinmektedir. Bölgeye ve rakımına göre armut fidanları, Sonbahar mevsiminin Kasım ayında dikilmeye başlar ve Nisan ayının sonuna kadar devam etmektedir. Bol güneşli ve sıcak yerlerde yetişen armudun Avrupa, Asya ve Afrika gibi ülkelerdeki çeşitleri dahil olmak üzere toplam 60 çeşidi olduğu bilinmektedir.

Armutun 7 Harika Faydası

Armut içeriğindeki C vitamini ve bakır sayesinde mide, karaciğer ve akciğer gibi kanser hastalıklarına kalkan olur. İyi bir antioksidan kaynağı olan C vitamini dokuları yenilediğinden, serbest radikallerle savaşarak kanserle mücadele eder.

Armut lif bakımından çok zengindir. Bu lif sayesinde yiyeceklerin kolay sindirilmesini sağlar. Ayrıca günde bir adet armut tüketmek hemoroid ve kabızlık gibi sindirim rahatsızlıklarının giderilmesinde önemli rol oynar. Lif bakımından yüksek olduğundan kilo vermeye de yardımcı olmaktadır.

Armut içerisindeki C vitamini ve antioksidanlar sayesinde vücudun direncini arttırır, hücreleri yeniler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Sonbahar ve kış mevsiminde bol bol armut tüketilmeli veya armut suyu içmeye özen göstermelidir.

Armut yüksek lif içeriğine sahip, glisemik indeksi düşük olan bir meyvedir. Bu sayede kan şekerini dengede tutar. Bu yüzden şeker hastaları armudu rahatlıkla tüketebilirler. Ancak aşırıya kaçmamalıdır.

Armut ve armut suyu tüketmek boğaz ağrılarına şifa olur. Boğaz ağrısı çeken kişiler sabah ve akşam bir bardak ılık armut suyunun içerisine bir tatlı kaşığı bal karıştırarak tüketmelidir.

Armut kalp krizi riskini ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Armut emziren annelerin sütlerinin artmasına yardımcı olmaktadır.

Armutun Zararları Var Mı? 

Armut çok faydalı ve şifalı bir meyvedir. Zararları bulunmamaktadır. Ancak tansiyonu düşürücü etkisi olduğundan düşük tansiyon hastaları armudu dikkatli tüketmesi tavsiye edilmektedir.