Anne adayları için zor bir süreç olan gebelik boyunca birçok problem yaşanabilir. Ateş basması da (diğer adıyla sıcak basması) bunlardan biridir. Hamilelik boyunca anne adaylarının birçoğu sıcak basmasından şikayet etmektedir.
Anne adayları için zor bir süreç olan gebelik boyunca birçok problem yaşanabilir. Ateş basması da (diğer adıyla sıcak basması) bunlardan biridir. Hamilelik boyunca anne adaylarının birçoğu sıcak basmasından şikayet etmektedir. Bu durumun her anne adayı için farklı sebepleri olabilir. Gebelikte östrojen ve progesteron hormonlarında yaşanan iniş çıkışlar gebelikte ateş basmasının ana sebepleridir. Ateş basması hamilelik belirtisi olarak görülebilir.
Gebelik boyunca yaşanan stres, uyku bozukluğu ve yorgunluk gibi durumlar da ateş basmasına neden olabilir. Yapılan araştırmalar, başta geceleri olmak üzere hamilelerin %75inin erken hamilelik döneminde ateş basmasından şikayetçi olduğunu göstermiştir. Ateş basması probleminin bebeğin cinsiyetiyle bir ilgisi yoktur.
Hamilelikte Ateş Basması Normal Mi?
Hamilelikte en çok rastlanan durumlardan biri ateş basmasıdır. Bu rahatsızlık verici durum geçicidir. Herhangi bir müdahale yapılmasa bile bu sorun uzun sürmez. Hamileliğin bir parçası olan ateş basması probleminin bebeğiniz doğar doğmaz geride kalacağını söyleyebiliriz.
Hamilelikte Sıcak Basması Ateş Basması Nedenleri Nelerdir?
Hormonlarda Artış
Östrojen ve progesteron hormonlarında yaşanan iniş çıkışlar ateş basmasının ana nedenidir. Yani hormonların artışı değil, hormonlarda gerçekleşen ani dalgalanmalar ateş basmasına neden olur.
Vücut Isısında Yükselme
Genel olarak hamilelik sürecinde vücut ısısında normale göre yaklaşık 1 derecelik bir artış söz konusudur. Hamilelikte metabolizma hızı artar ve bu da vücut ısısını yükseltir. Cilde giden damarların genişlemesiyle ısı deri yoluyla atılarak vücut ısısındaki artış dengelenir. Ateş basması da bu şekilde oluşur.
Troidlerin Çok Çalışması
Hamilelikte ateş basmasına neden olan diğer faktör de tiroidlerin aşırı çalışmasıdır. Nabızda yükselme, ellerde titreme, kronik yorgunluk hissi, rahat uyuyamama, sinirlilik, endişe hali ve ateş basması tiroidlerin çok çalışmasının belirtileri arasındadır.
Dehidrasyon (Vücudun Susuz Kalması)
Hamilelik döneminde günde 2-3 litre (10-12 bardak) su içmek gerekir. Su içmek vücut ısısını, sıvı seviyeleri düzenler, yani vücutta yeterli su bulunmadığı takdirde bedendeki sıcaklık artar, bunun sonucunda ateş basması ortaya çıkar.
Hamilelikte Sıcak Basması Ateş Basmasının Diğer Nedenleri
Hamilelikte Sıcak Basması Ateş Basması Nasıl Geçer?
Hamilelikte Ateşlenme İle Sıcak Basmasını Karıştırmayın!
Gebelikte geçici sıcak basmaları olağandır. Ateşlenme ve sıcak basması arasındaki fark bilinmelidir. Ateşlenme bir enfeksiyon belirtisi olabilir ve hamilelikte yüksek ateş tehlikeli olabilir. Ateşişiniz 38 dereceyi geçerse, kesinlikle doktorunuza başvurun.
Ateş basmasında termometre ile ölçülebilecek bir durum oluşmaz. Geçici ataklar şeklinde gelişir. Ateş yükselmesi ise çeşitli enfeksiyon belirtileri olabilecek ve gebelikte ciddi problemler oluşturabilecek farklı bir durumdur.