Avokado Çekirdeği Yenirmi Nasıl Yenir Nasıl Tüketilir?

27 Nisan 2018
0 Yorum
avokado cekirdegi yenirmi nasil yenir nasil tuketilir

Avokado içinde besleyici öğeler ve mineraller dolu süper bir besindir. Peki avokado çekirdeği de aynı mıdır ? Avokado çekirdeği de iltihabı söken, sindirim

Avokado içinde besleyici öğeler ve mineraller dolu süper bir besindir. Peki avokado çekirdeği de aynı mıdır ? Avokado çekirdeği de iltihabı söken, sindirim sistemini düzenleyen, kanseri engelleyen ve daha birçok özelliğiyle inanılmaz bir besindir.

Avokado Çekirdeği Nasıl Tüketilir?

Çekirdeği tüketmeden önce acı bir tadı olan çekirdeğin kahverengi kabuğunu soyun. Sonra, çekirdeği rendeleyin veya bir kahve öğütücü veya güçlü blenderla toz haline getirip tüketin. Bu tozu; salatalarda, çorbalarda veya güveçlerde garnitür olarak, meyve suyuna veya smoothie tarifine bir kaşık dolusu atabilirsiniz. Hatta 2 yemek kaşığı suya 1 yemek kaşığı katarak kullanabilirsiniz. Bu karışımı 10 dakika kaynattıktan sonra içmeden önce 5 dakika daha bekletin.

Avokado Çekirdeğinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Bağışıklığı Güçlendirir

Avokado çekirdeği güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Antioksidanlar serbest radikalleri engeller, bu da bağışıklık sistemini güçlendirir ve bakteriyel, virüs ve mantar enfeksiyonlarından korur.

Singapur Ulusal Üniversitesi’nde yapılan ve Gıda Kimyası Dergisi’nde yayınlanan 2004 tarihli bir araştırmada, avokado çekirdeğinin pek çok meyveden daha fazla antioksidana sahip olduğu sonucuna varılmıştır.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek, soğuk algınlığı ve grip mevsiminde kendinizi korumak için düzenli olarak smoothie veya meyve suyuna avokado çekirdeği tozu ekleyin.

Kilo Vermeyi Destekler

Avokado çekirdeğinin antioksidan açısından zengin olması yağ yakımını arttırıp kilo vermeye yardımcı olur. İçindeki çözülebilir lif içeriği tok tutup iştahı azaltır. Yüksek kalorili atıştırmalıklar yemenizi engeller. Buna ek olarak, avokado çekirdeği genel sağlık ve kilo kaybı destekleyen kalsiyum, magnezyum ve potasyum içerir. Kilo kaybetmek için, 1 avokado çekirdeği (öğütülmüş), 1 yeşil elma, 1 limon suyu, 1 muz, ıspanak ve 1 yemek kaşığı zencefil ile smoothie hazırlayın.

Cildi Temizler

Avokado çekirdeği tozu cildiniz için doğal bir temizleyici görevi görür. Ölü cilt hücrelerini, aşırı sebumu ve ciltteki diğer kirleri arındırmaya yardımcı olur. Ölü cilt hücrelerinin oluşumu cildinizin daha yaşlı görünmesine sebep olur ve gözenekleri tıkayarak sivilcelere yol açar. Avokado çekirdeğindeki antioksidanlar aynı zamanda kuru ve hasarlı cildi onarmaya ve beslemeye yardımcı olur, inanılmaz bir sağlık verir.

  1. 1 tatlı kaşığı avokado tohumu tozunu 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve balla karıştırın.
  2. Cildinize dairesel hareketlerle yavaşça masaj yapın.
  3. Durulamadan önce 15 dakika bekleyin.
  4. Bu uygulamayı haftada 1 veya 2 kez tekrarlayın.

Yüksek Kolesterolü Düşürür

Avokado çekirdeği, düşük yoğunluklu lipoproteinlerin (LDL veya ‘kötü” kolesterol) yüksek seviyelerini düşürmeye ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL veya ‘iyi” kolesterol) seviyelerini yükseltmeye yardımcı olan tekli doymamış yağlar açısından iyi bir kaynaktır. Ek olarak, çekirdek genel kalp sağlığı için iyi olan en iyi çözünür lif kaynaklarından biridir.

Kanserle Savaşır

Avokado çekirdeği kanser karşıtı özellikler gösterir. Bu çekirdekte; flavonoller, quercetin, kaempferol ve myricetin gibi bileşikleri içeren flavonoidlerin bir grubu bulunur, bunlar tümör büyümelerini önlemek ve tümörü yok etmek için güçlü antioksidan olarak görev görür.

İltihabı Azaltır

Avokado çekirdeğindeki kateşin ve prosiyanidin gibi antioksidanlar, iltihap nedeniyle ağrı, şişlik ve sertliği azaltmaya yardımcı olur. İyi antioksidan özelliklere sahip olmanın yanı sıra bu çekirdek ayrıca iltihap sökücü özellikler bakımından da zengindir. Her gün yaklaşık 1 yemek kaşığı avokado çekirdeği tozu tüketin. Acı ve ağrıyı azaltmak için ağrıyan eklem veya kaslara masaj yapmak için avokado çekirdeği yağını kullanabilirsiniz.

Yüksek Tansiyonu Düşürür

Yüksek tansiyon ya da hipertansiyondan muzdarip insanlar, bir avokado yedikten sonra çekirdeğini asla atmamalılar. Avokado çekirdekleri potasyum açısından çok zengindir. Bu mineral, kan damarlarının ve arterlerin gerginliğini rahatlatır ve böylece yüksek tansiyonu düşürür.

Potasyum ayrıca, tansiyonu düzenleyen sodyum etkisini de azaltır. Hipertansiyon Dergisi’nde yayınlanan 2005 tarihli bir çalışmada, potasyum açısından zengin gıdaların tüketiminin artmasının, tansiyon düşürücü ilaçlara yakın etkiye sahip olduğuna dikkat çekilmektedir.

Mide ve Bağırsak Problemlerine İyi Gelir

Avokado çekirdeğinde bulunan antioksidan ve lifler sindirim sistemi için oldukça yararlıdır. Aslında, çekirdekler meyvenin kendinden daha fazla çözünür lif içerir. Avokado çekirdeği tozu, kabızlığı doğal olarak önlemek ve rahatlatmak için yardımcı olabilir. Mide ülserleri, ishal ve diğer sindirim sorunları için bile faydalıdır.

Yaşlanmayı Geciktirir

Avokado çekirdeği yaşlanmayı geciktirir. İçindeki güçlü antioksidanlar sağlıklı cilt hücrelerine zarar veren serbest radikallerle savaşır. Bu da cildin yaşlanmasını engeller ve kırışıklıkları, yaşlılık lekelerini, güneş zararını, ince çizgileri ve cildin sarkmasını engeller.

Saçlara Parlaklık Verir

Avokado çekirdeğinin bir başka iyi kullanımı ise şampuan yapmaktır. Bu ev yapımı şampuan, toksik maddeler içermez ve saçı güçlü ve yumuşak hale getirir. Ayrıca beyazlamayı azaltmaya yardımcı olur.

  1. 3 veya 4 avokado çekirdeğini yıkayın ve kurulayın.
  2. Bir rende kullanarak çekirdekleri rendeleyin.
  3. Rendelenmiş çekirdekleri 6 bardak suya ekleyin ve 20 ila 30 dakika kaynatın.
  4. Soğumaya bırakın, sonra süzün.
  5. Bu demlenen çayı 5 yemek kaşığı bitkisel şampuan ile karıştırın ve bir şişede saklayın.
  6. Saçınızı yıkamak için bu karışımı kullanın.
  7. Ayrıca güçlü ve parlak hale getirmek için avokado çekirdeği yağıyla saçınıza masaj da yapabilirsiniz.

Kayısı Çekirdeği Nedir, Kayısı Çekirdeğinin Faydaları Zararları Nelerdir? Tıklayınız 

Zeytin Çekirdeği Yutmak Yararlı mı? Zeytin Çekirdeği Yutmanın Faydaları Zaraları Tıklayınız

Ayva Çekirdeğinin Faydaları Neler, Ne İşe Yarar Neye İyi Gelir? Tıklayınız