Bademin sunduğu faydaları değerlendirmek ve özel bir lezzet deneyimi yaşamak istiyorsanız, bademli kurabiye tarifi tam size göre. Pratik bademli kurabiye tarifini adım adım anlattık.
Hem lezzetiyle hem sağlığımıza olan katkısıyla tatlıların başrol oyuncusu bademle yapılan sayısız tariften biri bademli kurabiyedir. İster kendinize yapın, çay ve kahvenize eşlik etsin ister misafirinize ikram edin… Her haliyle herkesin severek yediği bu lezzetin yapımı oldukça kolay. Peki bademli kurabiye tarifi nasıl yapılır?
Malzemeler:
Bademler rondoda iri parçalar halinde olacak şekilde çekilir. Bir karıştırma kabında oda sıcaklığındaki tereyağı, şeker, yumurta, vanilin ve kabartma tozu karıştırılır. Un bu karışıma azar azar eklenerek yoğrulur.
Ele yapışmayan kıvamda bir hamur elde edildikten sonra bademler eklenir. Badem ve hamur birbirine karıştırılarak iyice yoğrulduktan sonra hamurdan küçük parçalar koparılarak elde oval şekil verilir. Hamur parçaları yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizildikten sonra önceden ısıtılmış 170º sıcaklıktaki fırına verilir. 15-20 dakika piştikten sonra kurabiyeler soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra pudra şekeri serpilerek servis edilir.
Püf noktası:
Bademle yapılan kurabiyelerde çeşit sayısı çok fazladır. Badem bazı tariflerde kurabiye hamurunun içine eklenirken bazı tariflerde kurabiyenin üzerinde yer alır. Bademle yapılabilecek tarifler kişinin el hüneri, damak tadı, zevkine göre değişebilir.
Bademli kurabiye çeşitlerinden sıklıkla tercih edilenler şunlardır: bademli yıldız kurabiye, acıbadem kurabiyesi, bademli kesme kurabiye, kavala kurabiyesi, badem ezmeli kurabiye, Datça bademli kurabiyesi, kavrulmuş unlu bademli kurabiye, kayısılı bademli kurabiye, tereyağlı bademli kurabiye…
Bademli kurabiyenin kalorisi içindeki şeker, yağ, un oranına ve kurabiyenin büyüklüğüne göre değişir. Ortalama olarak 1 adet kavala kurabiyesinde 50 kalori, bademli kurabiyede 24 kalori bulunur. Badem ezmesinden yapılan kurabiyenin 1 tanesinde ortalama 45 kalori bulunmaktadır.
Kavala kurabiyesi ismini Yunanistan’ın Kavala şehrinden alsa da aslında Edirne’ye ait bir lezzettir. Edirne kurabiyesi olarak da bilinen bademli kurabiyede öne çıkan tat bademdir. Ay şeklinde kesilip pişirilen kurabiyenin içinde badem taneleri vardır. Üzeri pudra şekeriyle kaplı kurabiye, misafirlere ikram edilecek hem şık hem lezzetli bir tatlıdır. Çayın, kahvenin yanında sıkça tüketilir. Edirne’de sırf bu kurabiyenin satışının yapıldığı dükkânlar vardır. Hediyelik olarak da tercih edilmektedir.
Osmanlı mutfağından gelen bir lezzet olan acıbadem kurabiyesinin adı, bazı kaynaklara göre bu kurabiyeyi çok seven 1. Murat tarafından konmuştur. Acıbadem ismi her kurabiyenin üzerine konan acı bademden kaynaklanır. Beze malzemelerinin içine badem eklenerek yapılan bir kurabiyedir. Ülkemizde evlerde yapımının yanı sıra pastanelerde de satılmaktadır.
Çiğ badem direkt olarak tüketilebileceği gibi tatlı, yemek, salata ile birlikte de tüketilen çok işlevsel bir besindir. Medicalpark hastanesi internet sitesinde yayınlanan bir yazıya göre çiğ badem tüketmenin faydaları şunlardır:
Sağlıklı atıştırmalıklar listesinin başlarında yer alan bademin düşük kalori içermesi de onu gözde yiyecek haline getiriyor. 1 adet çiğ bademde yaklaşık 11 kalori bulunmaktadır. Çiğ bademin herkes için farklı olsa da ortalama olarak günde 15 adet tüketimi sağlığa faydalı olmaktadır.