Bağırsak Florası Bozukluğu Belirtileri Bağırsak Florasını Güçlendiren Besinler

20 Haziran 2019
0 Yorum
bagirsak florasi bozuklugu belirtileri bagirsak florasini guclendiren besinler

M.Ö. 450 yıllarında Hipokrat’ın da dediği gibi “Vücuttaki hastalıkların temeli bağırsaklardır, bütün hastalıklar bağırsakta başlar”İlkel gibi görünen bu sözün doğruluğu günümüzde kanıtlanmıştır. Bağırsak florasının insan sağlımız için önemi büyüktür.

M.Ö. 450 yıllarında Hipokrat’ın da dediği gibi “Vücuttaki hastalıkların temeli bağırsaklardır, bütün hastalıklar bağırsakta başlar”İlkel gibi görünen bu sözün doğruluğu günümüzde kanıtlanmıştır. Bağırsak florasının insan sağlımız için önemi büyüktür.

Bağırsak Florası Nedir?

Bağırsak florası; bağırsakta yaşayan canlı organizmaları bütünlüğüne verilen isimdir. Bağırsaktaki bu organizmaların bazıları yararlı, bazıları zararlı, bir kısmı ise nötrdür. Yani ne zararlı ne de yararlıdır.Bağırsaktaki organizmaların kendi içinde doğal  bir dengesi vardır. Bu dengenin bozulmasına bağırsak florası bozukluğu nedir.

Bağırsak Florası Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Bağırsaklardaki florası bozukluğu durumunda görülebilecek belirtiler şunlardır:

  • Fazla yemek yenmese bile karın bölgesinde sürekli şişkinlik hissetmek,
  • Bağırsaklarda gaz birikmesi,
  • Dışkının renginde koyulaşma,
  • İshal şikayeti,
  • Nadir de olsa kabızlık,
  • Özellikle sabahları mide bulantısı,
  • Vücutta yoğun terleme ya da hiç terleyememe
  • Sürekli yorgun ve halsiz hissetmek
  • Düzenli yemek yemeye karşın kilo kaybı yaşanması
  • İştahsızlık

Bağırsak Florası Neden Bozulur?

Yanlış Beslenme

Bağırsaktaki organizma dengesinin yani flora dengesizliğinin ilk nedeni kişinin yanlış beslenmesidir. Vücudumuz yediğimiz besinlerden doğrudan etkilenir. Bağırsaklarımızın florası da işlenmiş gıdaların tüketimi sonucunda zarar görür. Yüksek şekerli besinler ve karbonhidrat tüketimi bağırsaklardaki zararlı bakterilerin sayısını arttırır. Ayrıca kek, bisküvi, beyaz ekmek , makarna ve hamur işleri bağırsaklarda zararlı parazit oluşmasına yol açar. Ek olarak çok fazla tahıl beslenmek de vücuda giren yüksek lif sebebiyle bağırsak florası ve vücut metobolizmasında problemler yaşanır. Ayrıca çok fazla lifli beslenmek kolon kanseri ve besin eksikliğine neden olabilir. Bağırsak florasının sağlığı için mutlaka dengeli ve sağlıklı beslenilmeli sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir.

Antibiyotik Kullanımı

Antibiyotik kullanımı bağırsaklardaki yararlı bakterileri azaltabilir. Ayrıca uzun süreli antibiyotik kullanımı gıdaların sindirimini ve kolon sağlığını olumsuz etkiler. Vücutta meydana gelen bakteriyel sebepli hastalıklarında tedavisinde kullanılan antibiyotikler bağırsak florasına zarar verir. Antibiyotikler vücutta hem protein bakterilerini yok ederken hem de birçok önemli bakterileri de yok eder. Antibiyotik kullanımının arttırılması bağırsak florasını bozar. Bu konuda dikkatli olunmasında fayda var.

Stres

İnsanların yaşadığı stresin de bağırsak florası üzerinde etkisi vardır. İlk duyulduğunda alakasız gibi gelse de stres ve üzüntü gibi yoğun psikolojik durumlar bağırsak florasını kötü etkiler. Genellikle stres kalktığında bağırsak florası yeniden eski durumuna döner. Ancak stresin uzun sürmesi bağırsak florasında kalıcı zararlara yol açabilir.

Hastalıklar

Vücutta oluşan hastalıklar sebebiyle meydana gelen virüs enfeksiyonları bağırsak florasını kötü etkileyebilir. Bu yüzden bu tür durumlarda hastalara yararlı bakteri verilmesi faydalı olmaktadır. Bu tür virüs sebepli hastalıkların dışında vücutta obezite, endokrin hastalıkları, şeker hastalığı ve otoimmun bozuklukları da bağırsak florasına zarar verebilir.

Bağırsak Florası Bozukluğu Nasıl Düzelir?

Bağırsak florasındaki bozukluğunun tedavisinde en önemli etken beslenmektedir. Kişi bağırsak florasını eski haline döndürmek için dengeli ve düzenli şekilde beslenmeye özen göstermelidir. Ek olarak aşağıda sıralayacağımız besinlerin öğünlerde bolca tüketilmesi de bağırsak florasındaki iyileşmeyi hızlandıracaktır.

Kemik Suyu

Et ve kemik suları bağırsak duvarına iyi gelir. Bu sularda bulunan yüksek orandaki jelatin, doğal yağlar, mineraller, vitaminler, proline, glutamin ve glisin gibi aminoasitler bağırsak duvarını onarır ve astar oluşumuna yardımcı olur.

Ev Yapımı Yoğurt

Besinler arasında en yoğun probiyotik içeren besin ev yapımı yoğurttur. Probiyotiklerin bağırsak sağlığına faydası büyüktür. Probiyotiklerde bulunan Lactobasillus grubu bağırsaklardaki pH dengesinin asitik olarak kalmasına yardımcı olur. Bu da bağırsak florasını dengeler.

Hindistancevizi Yağı

Hindistancevizi yağında bulunan orta zincirli yağ asiti bağırsakları onarır ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir. Ek olarak bu yağda bulunan Caprilik asit virüs, bakteri ve mantar karşıtı etki gösterir.

Bağırsak Florasını Güçlendiren Besinler Nelerdir?

Yoğurt, turşu, , elma sirkesi, yayık ayranı (butter milk),  bağırsak florasını güçlendiren besinlerdendir.