Kaktüs, hem bakımı yapılırken hem de gıda olarak tüketildiğinde sağlığa birçok faydası olana nadir çiçeklerden. Az miktarda suyla hayatta kalabilen kaktüs bakımı ve faydalarıyla ilgili tüm detaylar…
Az miktarlarda su ve aşırı sıcak ortam… Tüm bunlara rağmen kaktüslerin dayanıklı olduğunu herkes biliyor. Tüm bu zorlu detaylara rağmen kaktüsleri hayatta tutan ne? Eğer evinizde, ofisinizde kaktüs bakıyorsanız, bu bitkinin diğer bitkilere göre dayanıklı olma nedenlerini detaylarıyla öğrenmelisiniz.
Kaktüs bitkisinin diğer bitkilere göre 30 kat daha az terlediğini biliyor muydunuz? Diğer bitkiler terleyerek büyüme sağlarken kaktüsler dayanıklılıklarını daha az terlemelerine borçlu. Ancak her güzel özelliğin de bir bedeli var. Kaktüsler, dayanıklı oldukları ölçüde yavaş büyüme özellikleriyle de biliniyorlar.
Wikipedia.org’da yer alan bilgilere göre kaktüslerin dikenleri kaktüsün yüzeyine yakın havayı hapseder, buharlaşmayı ve terlemeyi azaltan daha nemli bir tabaka oluştururlar. Kaktüsün yüzey sıcaklığını ve aynı zamanda su kaybını azaltan bir miktar gölge de yapabilirler.
Ayrıca kaktüs bitkisi geceleri karbondioksit alır, gözenekleri bu esnada açık kalır. Gündüzleriyse gözenekler kapalı tutularak terlemeyi azaltır, suyun verimli kullanımını artırır. Bu nedenle daha az enerji üreterek büyümesini de yavaşlatan kaktüsler zamanla çok yavaş gelişir.
Dayanıklı olduğu bilinen kaktüslere bakarken birçok hata yapıyoruz. Mesela çok fazla su vermeyip ihmal edebiliyoruz veya sık suladığımızdan çürütebiliyoruz. Kaktüs nasıl ortamı sever, kaktüs kaç günde sulanır bilirseniz bakımını kolaylıkla yapabilirisiniz.
Kaktüs bitkisi bol miktarda güneş alabileceği aydınlık ortamları seviyor ve bu ortamlarda daha hızlı büyüme gösteriyor. Ancak yakıcı öğle güneşinden korumak önemli.
Kaktüs sulaması yaparken yaz ve kış ayları önemli. Çünkü her dönemde farklı şekilde sulamalısınız. Yazın aşırı sıcak havalar da haftada 2 kere suladığınız kaktüsü serin kış aylarında haftada 1 kere sulamalısınız.
Kaktüs çeşitleri de bir hayli fazla oluyor. Dünya üzerinde 2 bine yakın kaktüs çeşidinin olması farklı renk ve şekillerde olabilecekleri anlamına geliyor. Bakımının diğer bitkilere göre kolay olması sebebiyle çalışan insanların evlerinde ya da iş yerlerinde sevdikleri bu bitki aynı zamanda birçok farklı kültürde önemli de kabul ediliyor. Ayrıca bunlara ek olarak başka faydalarının da olduğu biliniyor.
Kökleri oldukça kısa, gövdeleri sulu olan kaktüsler, daha az terlemeleri ve yavaş büyümeleri ile biliniyor. Kısa kökleri, kuraklık sonrasında yağan ilk yağmurla hızla yeni kök oluşturarak beslenir.