Baker kisti neden olur? Baker kistinin tedavisi için uygulanabilecek bitkisel tedavi yöntemleri

21 Temmuz 2019
0 Yorum
UN 2025 01 12T133845.613

Popliteal kist olarak da adlandırılan baker kisti, diz arkasında meydana gelen içi sıvı dolu şişliğe denir. Baker kisti, genellikle dizdeki hasar nedeniyle ortaya çıkar. Dizdeki eklem içindeki veya çevresindeki yapılar hasar gördüğünde, diz daha fazla sıvı üretir, bunun sonucunda baker kisti oluşur.

Baker kisti genellikle diz ile ilgili başka bir problemin sonucu meydana gelir. Örneğin Osteoartrit veya diz kıkırdağının yırtılmasından kaynaklanabilir. Baker kistleri çoğu kişide herhangi bir belirtiye yol açmaz, yalnızca diz arkasında yumru şeklinde şişlik görülebilir. Dizin arkasında biraz ağrı da olabilir. Baker kisti için genellikle ameliyat gerekmez. Nadir durumlarda Baker kisti patlayabilir. Bu durum ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

BAKER KİSTİ NEDEN OLUR?

Baker kistinin genel nedenlerinden bazıları şunlardır:

Yaralanma – Dizde aşırı sıvı birikmesine neden olabilecek diz yaralanmaları
Kıkırdak yırtılması – kıkırdak kemiklerinizin ucunda bulunan ince bir minderdir, kıkırdak yırtılması da baker kistine yol açabilir
Artrit – özellikle romatoid artrit ve osteoartrit baker kisti oluşumunu tetikleyebilir.
Enfeksiyon – diz eklemi çevresinde sıvı birikmesine neden olan herhangi bir enfeksiyon baker kistine sebep olabilir.
Diz şişmesine ve sinovite neden olan diğer diz problemleri
Bilinmeyen sebepler – Baker kistleri bazen de belirgin bir sebep olmadan gelişebilir.

BAKER KİSTİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Diz eklemi ile aşağıda bildireceğimiz gibi bir sorununuz varsa, Baker kistinin sizde görülme olasılığı daha yüksektir. Aşağıdaki durumlarda muzdaripseniz dizinizde baker kisti oluşabilir.

Diz osteoartriti
Dizde Romatoid artrit
Diz içindeki kıkırdak pedlerinin yırtılması (menisküs)
Enfeksiyöz artrit

UN 2025 01 12T133800.607


BAKER KİSTİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Diz arkasında ele gelen şişlik, yumru görülmesi
Diz arkasındaki ağrı
Dizde sertlik, hareket kısıtlılığı
Özellikle bacağınızı düzelttiğinizde diz arkasında şişlik veya ele gele dolgunluk hissi
Dizinizi bükerken kaybolan diz arkasında şişlik

BAKER KİSTİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Baker kisti herhangi bir belirtiye neden olmuyorsa, muhtemelen herhangi bir tedaviye ihtiyacınız olmaz. Hatta bazı Baker kistleri herhangi bir tedavi olmadan zamanla kendiliğinden yok olabilir. Baker kisti belirtiklere neden olmaya başlarsa, o zaman tedaviye ihtiyacınız olabilir.

Baker kistinin tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Örneğin baker kisti romataid artritten kaynaklıysa bu hastalığın tedavi edilmesi ile kist bir süre sonra kendiliğinden geçer.

Baker kisti için diğer tedaviler şunları içerebilir:

Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçların kullanımı
Eklem boşluğundan fazla sıvıyı almak için iğne ile aspirasyon yöntemi kullanıp kistin boşaltılmasını
Kist boyutunu azaltmak için eklem içine steroid enjeksiyonu yani kortizon verilmesi
Kisti çıkarmak için yapılan ameliyat

UN 2025 01 12T133752.841


BAKER KİSTİ İBRAHİM SARAÇOĞLU TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?

Malzemeler

1 tane beyaz kuru soğan;
2 su bardağı su.

1 adet beyaz kuru soğanı 4 eşit parçaya bölüp 2 su bardağı suyun içerisine atın. 8-10 dakika arasında kaynatılmalı ve ardından suyun ılımaya bırakın, soğan suyunun yarısı sabah yarısını ise akşam aç karnına için

Elma Sirkesi

Bir bardak suya 1 yemek kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı bal karıştırın. Bunu günde 3 kez yapıp kist geçene kadar için.

Buhur Yağı

Buhur yağı, baker kistinin neden olduğu şişlik ve iltihaplanmayı azaltabilecek anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özellikleri ile baker kistini geçirmeye yardımcı olacaktır. 2 tatlı kaşığı zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı ile 2-3 damla buhur yağını karıştırın. Baker kisti olan bölgeye uygulayın. Kurumasını bekleyin. Bu karışımı geceden sürüp dizinizde bir gece de bırakabilirsiniz. Bunu günde 1-2 kez yapın.

Hint Yağı

Hint yağı, önemli anti-enflamatuar özellikler sergileyen ricinoleik asit içerir. Bu özellikleriyle, Baker kistinin belirtilerini yardımcı olabilir. 1-2 tatlı kaşığı soğuk pres Hint yağını baker kistinin üzerine sürün. Ardından bu bölgeye sıcak su torbasına koyacağınız ılık su ile 15-20 kompres yapın. Bunu günde bir kez yapabilirsiniz.

BAKER KİSTİ TEDAVİ EDİLMEZSE HANGİ KOMPLİKASYONLARA YOL AÇAR?

Nadir durumlarda Baker kisti komplikasyonlara neden olabilir. Kist genişleyebilir ve kızarıklığa ve şişmeye neden olabilir. Kist ayrıca yırtılıp diz bölgesinde sıcaklık, kızarıklık ve acıya neden olabilir.

Yaşanan belirtiler bacak damarlarında kan pıhtısı ile aynı olabilir. Doktor, baker kisti patlamasından emin olmak için bacağınızın görüntüleme testlerine ihtiyaç duyabilir. Baker kistinin patlaması ayrıca aşağıdaki komplikasyona yol açabilir, örneğin:

Tibial sinirin tutulması; Bu durum baldır ağrısı ve bacağın arkasında uyuşukluğa neden olur. Artroentez ve steroid enjeksiyonları ile tedavi edilebilir.

Popliteal arter tıkanması; Bu durum dizde ağrıya ve bacağın kan akışının olmamasına neden olur. Ayrıca artroentez ve steroid enjeksiyonları ile tedavi edilebilir.

Bölme sendromu; Bu durum, şiddetli ağrıya ve ayağın veya ayak parmaklarının hareketinde sorunlara neden olur. Kompartman sendromu tıbbi acil bir durumdur. Acil ameliyat gerekir. Hemen tedavi edilmezse kalıcı kas hasarına neden olabilir.