Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için bazı gıdalardan uzak durmak gerekebiliyor, hatta bazı besinler faydalı olmak şöyle dursun zarar dahi verebiliyor. Acaba bal da yasak mı, bebeklere verilmemeli mi?
Bal, vitamin, mineral, amino asit, enzim ve flavonoidler açısından zengin hem çocuklar hem de yetişkinler için çok sağlıklı bir gıda.
Öksürüğü kesiyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, sıcak suyla içilmesi kabızlığa, soğuk suyla içilmesiyse ishale iyi geliyor, boğaz ağrılarını yatıştırıyor, yara ve yanık tedavisine yardımcı oluyor.
Böyle faydalı bir besinin bebeklere ne zaman verileceği anneler tarafından çok merak ediliyor.
1 yaşında önce bebeklere bal verilmemelidir. Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), 12 aydan küçük bebeklere bal verilmemesi gerektiğini bildiriyor.
Botulizm, Clostridium botulinum bakterisinin neden olduğu toksinlerden dolayı meydana gelen bir zehirlenme türüdür.
Bal, botulizm bakterisinin en yaygın kaynaklarından biridir. Botulizm vakalarının yaklaşık yüzde 20’si bal tüketimine bağlı gelişiyor.
Bal, bebeklerde bir tür gıda zehirlenmesi olan botulizme yol açabildiğinden 1 yaşından önce asla bal yedirilmemelidir.
BMJ Case Reports’da Temmuz 2012 yılındaki “Bal tüketiminden sonra bebek botulizmi” adlı çalışmaya göre bebeklerde botulizm kabızlık, yutma güçlüğü, baş kontrolünün kaybı, göz kapağında düşme, gevşek kas sendromu, görme sorunları, ağız kuruluğu gibi semptomlara yol açabiliyor, botulizm ayrıca günlerce, haftalarca süren felce ve bazı durumlarda solunum yetmezliğine de neden olabiliyor.
1 yaşındaki bebeğe 1 çay kaşığı bal doğrudan verilebilir yahut kahvaltılarına, meyve suyuna katılabilir.
The Journal of Family Practice’de “Bir kaşık bal öksüren çocuğun uyumasına yardımcı olur” isimli araştırmada viral üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren bir yaşından büyük çocuklara öksürük ilacı olarak yatmadan 1,5 tatlı kaşığı bal verilmesi öneriliyor.
8-10 aylık bebeklere bal verilmemelidir. Bebekler asla 1 yaşında önce bal tüketmemeli.
Evet, 2 yaşındaki bebeğe bal verilebilir.
1 yaşından küçük bebeklerde bal tüketimi hayati tehlikeye yol açan bir gıda zehirlenmesi türü olan botulizme neden olabiliyor.
Bal tükettikten sonra bebekte baş tutamama, kaslarda zayıflık, görme sorunları, solunum güçlüğü gibi semptomlar ortaya çıktıysa mutlaka doktora gitmelidir.
Süt ve bal bebeklere 1 yaşından itibaren verilebildiğinden, bir yaşındaki bebeğe ballı süt içirilebilir.
1 yaşından küçük bebeklerde bal tüketiminin ardından botulizme bağlı olarak şu zehirlenme belirtileri görülebiliyor: