Kış mevsiminin en renkli meyvelerinden olup kendiliğinden hafif tatlı bir tada sahip olan bal kabağı, hem yetişkinler için hem de bebek ve çocuklar için oldukça faydalıdır. Sindirimi kolay ve lezzeti tam bebeklerin damak zevkine göre olan bal kabağı lifli özelliği ile özellikle de kabız olan bebeklerde tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Adeta tam bir ek gıda meyvesi olan bal kabağını ister bebeğinizde püre olarak ister de öğünlerinde çorba olarak tüketebilirsiniz. Ek gıda döneminde bebeğinize verebileceğiniz bal kabaklı tarifler ve bal kabağının faydaları…
Potasyum, protein ve demir yüklü olan bal kabağı ek gıda döneminde tüketilebilecek en ideal besinlerden biridir. Sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemi için önemli bir rolü olan bal kabağının sağlıklı bir beslenme listesinde her zaman yeri vardır.
Bebek ve çocukluk döneminde tüketildiğinde kemik gelişimine katkı sağlayan bal kabağı kansızlık sorunu ile karşı karşıya kalan bebekler için de oldukça faydalıdır.
İçerisinde yoğun miktarda bulundurduğu A vitamini sayesinde göz sağlığı korunur iken antioksidan bakımından da hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmeye yarıyor.
MALZEMELER: 1 dilim balkabağı, 1 büyük patates, 1 büyük havuç, 2 bardak su, 1 tatlı kaşığı tereyağı 2 tatlı kaşığı irmik.
HAZIRLANIŞI: Küp küp doğranan bal kabağı, havuç ve patatesleri tereyağında birkaç tur döndürüp üzerine su koyun. Bir taşım kaynattıktan sonra ocağın altını kapatığ sebzelerin iyice pişmesini sağlayın. Piştikten sonra ocağın altını kapatmadan hemen önce irmikleri ilave edin. İrmikler de pişince çorbayı süzgeçten geçirin. İşte hazır! Afiyet olsun…
MALZEMELER: Muzun yarısı, 1-2 çimdik kadar tarçın, eğer 1 yaşından büyüksek (1 çay kaşığı kadar bal ve dövülmüş ceviz).
YAPILIŞI: Bal kabağını buharda ya da suda güzelce haşlayın. Haşlanan kabağı ve muzu çatalla iyice ezin.
Tüm malzemeleri karıştırarak püreyi hazır hale getirin. Afiyet olsun…
MALZEMELER: ½ ince dilim balkabağı, 1 çay bardağı su, 1 yemek kaşığı pirinç unu, Biraz tereyağı, 1 yemek kaşığı pekmez.
HAZIRLANIŞI: Bal kabaklarını buharda hepten yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra bu kabakları çatalla ezip ocağın altını orta derecede açıp pirinç unu, su ve tereyağını muhallebi kıvamına alana kadar pişirin ve karıştırın.
Ocağın altını kapatıp çatalla ezilen kabakla karıştırılıp üstünde pekmez gezdirin. İşte bu kadar… Afiyet olsun!
NOT: Alerji yapma riski en düşük meyvelerden olan bal kabağını her ihtimale karşılık doktorunuzdan onay almadan tüketmeyiniz!
İshal,
Mide bulantısı ya da kusma,
Mide krampları ya da mide ağrısı,
Egzama,
Kırmızı ve kaşıntılı döküntü şeklinde kurdeşen,
Boğazda kaşıntı veya gerginlik,
Kan basıncının düşmesi nedeni ile baş dönmesi,
Yüz şişkinliği,
Öksürük,
Burun akıntısı ve tıkanması,
Hırıltılı solunum ya da nefes darlığı gibi astım semptomlarının görülmesi dahilinde gecikmeden bir an evvel uzman birine görünülmelidir.
Alerjik reaksiyonlar çoğunlukla yemek yedikten hemen sonraki dakikalar da ya da saatler içinde kendini göstermeye başlayabilir. Belirtiler her çocukta aynı şekilde kendini göstermeyeceğinden dolayı dikkatli olunmasında fayda vardır. Bebek ya da çocuk üzerinde bir veya birden fazla belirti oluşabilir.
Alerjik belirtilerin şiddeti de her bebek ve çocukta aynı oranda gelişmeyeceğinden hafif belirtiler yaşanabilmesinin dışında ciddi belirtiler de görülebilir.