Bal, nemlendirici, canlandırıcı, yumuşatıcı, antioksidan ve besleyici içeriği sayesinde yüz dahil tüm cilt için güvenle kullanılabilen bir madde. Balın yüze ve cilde uygulanması yaraları iyileştiriyor, sivilce izlerine iyi geliyor, gözenekleri temizleyip cildi parlatıyor. Her gün yüzünüze bal sürebilirsiniz. Peki bal yüz için nasıl kullanılır? Balın yüze faydaları nelerdir?
Bal, içeriğinde yer alan proteinler, amino asitler, vitaminler, enzimler ve mineraller sayesinde yüz ve cilt için en faydalı maddelerden. Balın cilde yararı çeşitli araştırmalara da konu oldu. Central Asian Journal of Global Health’de 2016 yılında yapılan çalışmada balın antibakteriyel etkiler ve yara iyileştirici özellikler de dahil olmak üzere birçok potansiyel sağlık ve cilt bakımı yararına sahip olduğu tespit edildi.
Journal of Cosmetic Dermatology’de 2013 Aralık ayında yer alan bir diğer araştırmaya göre bal, kırışıklık oluşumunu durdurmaya, cildin genç görünmesini sağlamaya ve ciltte yaşlanmayı hızlandırabilecek enfeksiyonları önlemeye ve cildin genel görünümünü iyileştirmeye yardımcı oluyor.
Evet balı yüzünüze güvenle sürebilirsiniz. Hatta balı günlük cilt bakım rutininize dahil etmek cildinize birçok fayda da sağlıyor. Antimikrobiyal, antibakteriyel ve antiviral içeriği sayesinde akne, sivilce, sedef, egzama gibi cilt hastalıklarını ve kusurlarını onarıyor, güzel ve pürüzsüz bir cilde kavuşmaya yardımcı oluyor.
1 yemek kaşığı balı tüm yüze uygulayın, 15 dakika sonra yüzünüzü yıkayın. Haftada 3-4 kez buna devam edebilirsiniz.
Balda cilt sağlığını destekleyen pek çok birleşen yer alıyor, anti-inflamatuar, antimikrobiyal, antibakteriyel ve mantar önleyici içeriği sayesinde yüzü, cildi içerden besleyip güzelleştiriyor. Balın yüze ve cilde faydaları şöyle:
Yüze bal sürmek, yüzü nemli, parlak, taze ve esnek tutmanın harika bir yolu. Nemi cilde hapsedip doğal nemlendirici vazifesi görüyor.
Bal, sedef hastalığı ve egzama dahil cilt hastalıklarına şifa olabiliyor.
Bal, yüzdeki ve ciltteki yara, sivilce izlerinin giderilmesinde de etkilidir. Food Chemistry’de 2020 yılında yapılan çalışmada balın eser miktarda hidrojen peroksit içeriği sayesinde sivilce sonrası izlerin ve hiperpigmentasyonun giderilmesine yardımcı olduğu görüldü.
Bal, doğal antibakteriyel ve peeling özelliklere sahip olduğundan yüz bölgesindeki gözeneklerde biriken yağı ve kiri temizliyor, bu sayede cilt kusurlarının önlenmesinde etkili rol oynuyor.
Balın anti-bakteriyel ve antiinflamatuar etkileri ile cilt ve yüzdeki sivilce sorunundan kurtulmakta önemli rol oynuyor. Bu özellikleriyle sivilcelere, siyah noktalara ve beyaz noktalara neden olan bakterileri de azaltıyor. Ayrıca sivilceyle ilişkili kızarıklık ve iltihabın tedavisine de yardımcı oluyor.
Bal, güneş yanığına da doğal şifadır, hasarlı dokuların iyileşmesini destekleme ve iltihabı azaltma özelliği sayesinde güneş yanıkları dahil cilt yanıklarının tedavisinde yüzyıllardır kullanılagelmiştir.
Bal, cildin parlamasına yardımcı olan yüksek enzim aktivitesine sahip olmasının yanı sıra, cildi oksidatif hasardan koruyan mükemmel bir antioksidan kaynağıdır.
Bal, cildi dolgunlaştıran ve kırışıklık görünümünü en aza indiren nemlendirici özellikleriyle tüm cilt tipleri için etkili bir yaşlanma karşıtıdır.
Evet bal cilt rengini açıp beyazlamasına yardımcı olabilir. Doğal ağartıcı içeriği sayesinde ciltteki koyu lekeleri hafifletir, cilt tonunu eşitlemekte etkili rol oynar.
Balın yüzde ortalama 10-15 dakika kalması son derece faydalı hatta tüm gece boyunca da ciltte bekleyebilir.
Polene ve arıların ürettiği salgı proteinlerine alerjiniz varsa yüze bal sürmek ciltte döküntü, kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilir.