Balanit nasıl belirti gösterir? Balanitin tedavi yöntemleri

31 Temmuz 2022
0 Yorum
UN 60

Balanit, penis başının ağrı ve iltihaplanmasına denir. Genellikle sünnetsiz erkeklerde meydana gelir. Balanit genellikle mantar enfeksiyonundan kaynaklanır ancak bakteriyel veya viral bir enfeksiyona bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Balanit tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına göre antibiyotikler ve mantar ilaçları ile yapılabilir.

Balanit, peniste kızarıklık, şişme ve ağrı gibi belirtilere neden olan penis başının iltihaplanmasıdır. Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen, en sık 40 yaş üstü kişilerde görülür. Mantar ve virüs kaynaklı ise bulaşıcı olabilir. Balanit kendiliğinden geçmez tedavi olmak gerekir.

BALANİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Penis başı üzerinde ağrı ve tahriş
Peniste kızarıklık veya kırmızı lekeler.
Sünnet derisinin altında kaşıntı.
Peniste şişme.
Penis başı çevresinde tahriş, ağrı, iltihaplanma veya kaşıntı
Sünnet derisinin altından gelen topaklı, kalın akıntı
Peniste parlak veya beyaz renkte cilt bölgeleri.
Penis üzerinde yaralar
Sünnet derinizin etrafında kanama
Sünnet derinizi geri çekmede sorun yaşama
Sünnet derisinin altında beyaz akıntı
Peniste kötü koku.
Ağrılı idrara çıkma.

UN 61

BALANİT NEDEN OLUR?

Balanitin en yaygın nedeni, sünnetsiz erkeklerin temizliğe riayet etmemesidir. Sünnetsiz erkeklerde güzel taharetlenmeme, penis temizliğine dikkat etmeme, peniste iltihaplanmaya neden olabilecek ölü deri, bakteri, ter ve diğer kalıntıların sünnet derisinde birikmesine neden olabilir.

Candida albicans yani mantar enfeksiyonu balanitin başka bir yaygın nedenidir. Candida, pamukçuğa neden olan mantardır.

Balanitin diğer potansiyel nedenleri şöyledir:

Bakteriler: Sünnet derisinin altında nemli ve sıcak koşullarda hızla bakteriler hızla çoğalıp balanite neden olabilir.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE): Örnekler arasında herpes simpleks virüsü, klamidya ve frengi bulunur. Bu cinsel hastalıklar da balanite yol açabilir.

Cilt rahatsızlıkları: Bazı durumlarda liken planus , egzama , sedef hastalığı veya dermatit gibi cilt rahatsızlıkları balanit oluşmasına zemin hazırlayabilir.

Tahriş edici maddelerin kullanımı: Çeşitli kimyasallar, deterjanlar ve parfümler, balanite yol açan tahriş edici maddeler olarak hareket edip balanite neden olabilir.

BALANİT NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Çoğu durumda, doktorunuz belirtilerinize dayanarak ve fizik muayene yaparak balaniti teşhis edebilir Emin olmak için aşağıdakiler gibi testler yapılabilir:

Serum glikoz testi (diyabet taraması için)
Penisten gelen akıntının testi
Cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız (STD) olup olmadığını görmek için testler
Balanite neden olan tıbbi durumlar için testler

UN 62

BALANİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Balanit tedavisi, bu duruma neyin sebep olduğuna bağlıdır. Tedaviler şunları içerebilir:

Mantar önleyici kremler: Mantar enfeksiyonu balanite neden oluyorsa, doktorunuz mantar önleyici kremler reçete edecektir. Kremi penis başı ve sünnet derisine öngörülen şekilde uygulamanız gerekecektir.

Antibiyotikler: Belirtilerinizin nedeni cinsel yolla bulaşan bir hastalıksa, doktorunuz enfeksiyonu antibiyotiklerle tedavi edecektir. Antibiyotik, enfeksiyonun türüne bağlı değişir.

Hijyene dikkat: Doktorunuz, tekrar balanit olmamanız için sünnet derinizin altını sık sık yıkamanızı ve kurutmanızı önerebilir.

Diyabet yönetimi: Diyabetiniz yani şeker hastalığınız varsa, bu durumu balaniti tetikliyorsa doktor gerekli ilaçları yazacaktır.

Sünnet: Sık sık balanit oluyorsanız ve bundan kurtulamıyorsanız, sünnetsiz iseniz doktor sünnet yaptırmanızı önerebilir. Sünnet, penis kaplayan sünnet derisinin çıkarıldığı cerrahi bir prosedürdür.

Balanitli erkeklerin çoğu tedavi ile kısa sürede iyileşir. Sünnetli olmayan erkeklerde ise tedaviden sonra balanitin tekrarlama ihtimali yaygındır.

BALANİT ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Zoon balaniti: Bu tip balanitte penis başı ve sünnet derisi iltihaplanır. Bu tip balanit genellikle sünnetsiz penisli orta yaşlı ve yaşlı erkeklerde görülür.

Sirkinat balanit: Bu tip balanit genellikle reaktif artrit sorunu yaşayanlarda meydana gelir. Penis başında küçük, ağrısız lezyonlar görülür.

Psödoepitelyomatöz keratotik ve mikalı balanit: Bu tip balanitte penis başında pullu, siğil benzeri lezyonlar görülür.

BALANİT İÇİN EVDE BİTKİSEL TEDAVİ

Balanit sorununuz varsa düzenli olarak, yoğurt, sarımsak, zencefil, elma sirkesi gibi besinleri tüketmelisiniz. Bir bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi katıp düzenli içebilirsiniz. Balanit olan yere günde 2-3 kez aloe vera jel sürebilirsiniz. Günde 2-3 diş sarımsak yemeğe devam edin.  Hindistan cevizi yağı, Laurik asit ve kaprilik asit gibi güçlü antibakteriyel ve mantar önleyici maddeler içerir. Bu durum Hindistan cevizi yağının evde balanit tedavisinde oldukça etkili olmasını sağlar. Belirtilerinizden kurtulmak ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olmak için, günde üç ila dört kez penise hindistancevizi yağı uygulayın.Tüm bunları doktora danışmadan yapmayın.