Baldır, bacağınızın arkasında, diz ile ayak bileği arasındaki bölgeye denir. Baldırlarınız, kaslar, tendonlar, bağlar, sinirler ve kan damarlarından oluşur ve
Baldır, bacağınızın arkasında, diz ile ayak bileği arasındaki bölgeye denir. Baldırlarınız, kaslar, tendonlar, bağlar, sinirler ve kan damarlarından oluşur ve bunlar sakatlanıp, enfeksiyon kaparak, acı verici sorunlara yol açabilir. Baldır kasları her gün koşarken, yürürken veya spor yaparken her bacağı hareket ettirdiğimizde kullanılırlar. Baldır ağrılarına birçok sorun neden olabilir ve bu durum zamanında tedavi edilmezse, problem daha da kötü hale gelebilir. Baldır ağrısı sağ veya sol bacakta üst kısımda yahut her iki tarafta ortaya çıkabilir.
Baldır ağrısı vitamin ve mineral eksikliğinden romatizmaya kadar pek çok nedenden dolayı meydana gelebilir. Fakat baldır ağrısı genellikle ilk olarak spor yapmaya, koşmaya veya yürümeye başlamış ham insanlarda meydana gelir. Bunun nedeni yanlış koşma teknikleri, sert yüzeyde koşma, gergin baldır kasları veya ilk başta koşu yaparken kendinizi aşırı zorlamaktır. Düz taban olanlar veya koşup, yürürken yanlış ayakkabı giyenler de baldır acısı hissedebilir. Baldırdaki acıya, doğru bir tedavi yöntemi uygulayabilmek için, probleme neyin sebep olduğunun bulunması gerekir.
Baldır Ağrısının Nedenleri
Baldırda oluşan ağrının birçok olası nedeni vardır. Yetersiz su içme, bazı besin öğeleri bakımından zayıf bir diyet, kan dolaşımında sorun, baldır bölgesindeki kasın aşırı kullanımına neden olan aktiviteler gibi nedenler örnek olarak verilebilir. Diğerleri ise;
Baldır Ağrısının Diğer Nedenleri
Baldır Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Baldır ağrısı için Ortopedi veya Fizik Tedavi doktoruna gidebilirsiniz
Baldır Ağrısı Nasıl Geçer?
Baldır ağrısının tedavi yöntemi, durumun ciddiyetine bağlı olarak değişir. Baldır ağrısı için doktora gittiğinizde size kas gevşetici iğne reçete edebilir. Ayrıca ağrı kesici ilaç da yazabilir. Baldır ağrısının evde tedavisi ise, hasarın büyüklüğüne ve çeşidine göre aşağıdakiler gibi olmaktadır;
Soğuk Kompres Uygulayın:
Ağrıyı azaltmanın en etkili ve en hızlı yollarından birisi, bölgeye soğuk kompres uygulamaktır. Bir miktar buzu alıp, bezin içerisine koyarak, doğrudan baldır kaslarının üzerine uygulayın. Bu yöntemi her seferinde 15 dakika olmak üzere, günde 2-3 defa uygulayın. Buzun, aşırı düşük sıcaklığı, bölgeyi uyuşturup, ağrıyı rahatlatacaktır. Ayrıca bölgede şişme ihtimalini de azaltacaktır.
Zerdeçal
Zerdeçal da antioksidan yanı sıra anti-inflamatuar özellikleri ile baldır ağrısına şifadır. Bir tatlı kaşığı toz zerdeçal ile üzerine biraz ılık susam yağı ekleyip karıştırın. Etkilenen bölgeye uygulayın ve hafifçe ovun. Ilık suyla durulamadan önce 30 dakika bekleyin. Bunu günde iki kez gerektiği gibi yapın.
Hindistancevizi Yağı
Katı haldeki Hindistan cevizi yağı ve zeytinyağını karıştırın. Baldırınıza bu karışımla 10 dk boyunca masaj yapın. Günde 2-3 kez bunu uygulayın.
İlaç kullanımı;
Ağrıyı gidermek için Ibofrofen gibi, iltihap önleyici bir ilaç kullanabilirsiniz.
Bol Bol Dinlenin
Fazla hareket ettirmeyin. Bacağınızı bir yerde tutarak, fazla gerilme uygulamamaya çalışın. Bunlar, sakatlığın daha kötü hale gelmesini önleyecektir ve ayrıca hareket etmeyen kas durduk yere ağrımayacaktır.
Sağlıklı Beslenin
Vücudunuzu dengeli oranda karbonhidrat, kalsiyum, protein, vitamin ve minerallerle besleyecek, sağlıklı bir diyet uygulayın. Muz, kayısı, lahana, patates, greyfurt, brokoli ve mısır gibi, kas sağlığınız için en önemli iki mineral olan magnezyum ve potasyumu yeteri miktarda tüketin. Eğer vücudunuz sağlıklı ise kaslarınız daha hızlı iyileşecektir. Sağlıklı bir diyet uygulamanın yanı sıra günde en az 2 litre su tüketin. Elektrolit düzensizliği kaslarda spazma neden olur. Bu nedenle vücudunuzdaki elektrotları dengeleyecek spor içecekleri tüketin.
Epsom Tuzu Kullanın
Evde uygulayabileceğiniz ve kaslarınızdaki ağrıyı ve şişmeyi indirecek bir yöntem de küvet dolusu suya karıştırılmış epsom tuzu banyosudur. Bu tuz, kaslardaki toksinleri vücuttan atarak, iltihabı ve acıyı dindidir. Ayrıca, epsom tuzu magnezyum sülfat içerir. Bu da cildiniz tarafından emilerek, sinir sistemi yatıştırıcı ve kasları gevşetici görev görür. Epsom tuzunu aktardan satın alabilirsiniz.
Huzursuz Bacak Sendromu Bitkisel Tedavisi İbrahim Saraçoğlu Ahmet Maranki Tıklayınız
Ayağa Bacaklara Neden Kramp Girer Bacak Krampları Neden Olur? Vitamin Tıklayınız