Balkabağı Dondurucuda Buzlukta Difrizde Nasıl Saklanır

balkabagi dondurucuda buzlukta difrizde nasil saklanir

Balkabağı Kasım-Aralık aylarında çıkmaya başlar. Balkabağı mevsimi çoğunlukla Kasım ayı girdikten sonra Aralık bitimine kadar olan zamandır. Balkabağını kışın satın alıp aşağıda bildireceğimiz yöntemleri uygulayarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Balkabağı Kasım-Aralık aylarında çıkmaya başlar. Balkabağı mevsimi çoğunlukla Kasım ayı girdikten sonra Aralık bitimine kadar olan zamandır. Balkabağını kışın satın alıp aşağıda bildireceğimiz yöntemleri uygulayarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Balkabağı kesilmeden evvel kuru ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir. Kestikten sonra buzdolabına atılarak saklanabilir.

Balkabağı Dondurucuda (Buzlukta) Nasıl Saklanır?

  1. Balkabaklarını karpuz dilimleri gibi doğrayın. Kabuklkarını soyun ve içerisindeki süngerimsi kısım ile çekirdekleri çıkarın. 3-4 santimlik dilimlere ayırın. Buzdolabı poşetine yerleştirin. Bu sebze 7-8 ay derin dondurucuda tazeliğini koruyacaktır. Dilediğiniz zaman tatlı veya yemek yapımında kullanabilirsiniz.
  2. Dondurucudan çıkardığınızda yarım saat bekleterek iyice çözünmesine müsaade edin. Daha sonra tencereye doldurun. Üstüne biraz şeker ve 1 çay bardağı su ilâve edin. Kabakları yumuşayana kadar orta ateşte pişmeye bırakın.

Balkabağı Şoklama Yöntemi İle Nasıl Saklanır?

Balkabaklarını şoklayacaksanız önce sıcak suya atın, sonrasında soğuk suya koyun. Ardından suyunu güzelce süzdürüp buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Bu şekilde buzluğa kaldırın. Ancak balkabaklarını sıcak suda uzun süre bekletmeyin. Atıp hemen çekin. Derhal soğuk suya tutun, iki işlemin arasında vakit kaybetmeyin.

Balkabağı Püre Olarak Buzlukta Nasıl Saklanır?

Kabaklar dilimlenir ve dış kabuğu turuncuya ulaşıncaya dek soyulur. İçerisinde çekirdek olan yumuşak kısım da fazla derin olmamasına dikkat edilerek çıkarılır. Kabaklar ince dilimlere ayrılır. Böylelikle buharda yumuşaması kolay olacaktır. Tencerenin dibine çok az su eklenip 15 dakika kısık ateşte pişirilir. 1 defa karıştırılması yeterlidir. Yumuşayan kabaklar ezilerek püre şekline getirilip soğuması için bekletilir. Orta boy bir balkabağından yaklaşık 500 gramlık 6 poşet kadar kabak elde edilecektir. Poşetlendikten sonra derin dondurucuda saklanabilir.

Balkabağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  1. Balkabağı; A, B2, B3, B6, C ve K vitaminleri içerir. Pantotenik asit, bakır, folat, omega 3 yağ asitleri, demir, magnezyum ve lif de barındırır.
  2. Bitkisel lif oranı yüksektir. Bundan dolayı vücudun zararlı yağlardan ve toksin maddelerden temizlenmesinde rol oynar. Kandaki zararlı yağ oranını yani kolesterolü düşürür.
  3. Kışın evlerimizden eksik olmayan balkabağı kalorisi az, lezzeti ve sağlığa faydaları çok fazla olan bir besindir. 100 gramında sadece 26 kalori bulundurur. İçerisinde kolesterol ve doymuş yağ yoktur. İhtiva ettiği posa ve mineraller ile zayıflamayı destekler.
  4. Balkabağında A, D, E vitaminleri; demir, Selenyum ve çinko gibi birbirinden değerli besin öğeleri yer alır. Kış günlerinde hastalıklara yakalanmamak için alabileceğimiz doğal tedbirlerden biri de balkabağı tüketmektir. Vücut direncini artıran balkabağı, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  5. Yapısındaki zeaksantin, lutein ve A vitamini gözlerin sağlığının korunmasında büyük önem taşır. Bunlar yaşlılıktan kaynaklı görme kaybı riskini en aza indiren maddelerdir.
  6. Balkabağı antioksidan bakımından zengindir. Kanserin önlenmesine yardımcı olur. Araştırmalara göre balkabağının taşıdığı karetenoid adı verilen antioksidanlar meme, pankreas, gırtlak ve mide kanseri riskini düşürmektedir.