Kış aylarında vücudu korumak için akla gelen ilk şifa deposu Ihlamur çayıdır. Grip ve nezle olduğumuzda sıklıkla tercih ettiğimiz Ihlamur çayı içindeki vitamin mineraller ile bağışıklığımızı güçlendirir. Peki Ihlamur çayının faydaları nelerdir? Nasıl demlenir? İçine neler katılır?
Ihlamur yapraklarından ve çiçeklerinden elde edilen ıhlamur çayı, A, C vitaminleri, kalsiyum, demir ve magnezyum içeriği ile çok güçlü bir antioksidan kaynağı… Gribal enfeksiyonla savaşır, boğazı yumuşatır, sakinleştirici özelliği sayesinde stres ve sinirleri yatıştırarak strese iyi gelir. Kış aylarının vazgeçilmesi ıhlamur çayının faydaları saymakla bitmez. Ancak nasıl demleneceği, içine neler katılacağı faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için önemlidir.
Faydalarını bir kenara bıraksak bile Ihlamur çayı, Türk toplumu için hoş aroması ile vazgeçilmezdir.
Ihlamur; mevsim geçişlerinde ve kış aylarında artan hastalıklara karşı en güçlü doğal ilaç. Ihlamur çayı içerdiği fitokimyasallar sayesinde vücutta doğal bir savunma sistemi oluşturur. Böylece vücudun direncini arttırır ve hastalıklara karşı korur. Hastalıkların vücut üzerinde oluşturduğu etkileri azaltan ıhlamur, medikal bir ilaç olmadığından hastalıkların tedavisinde tek başına kullanılmaz. Ancak bazı rahatsızlıkların tedavisini büyük oranda desteklediği biliniyor. İşte ıhlamurun başlıca faydaları:
SOLUNUM YOLUNU YUMUŞATIR
Solunum yolu enfeksiyonunu giderir, enfeksiyon kaynaklı oluşan boğaz ağrısını hafifletir. İçerisine bal eklenerek hazırlandığında boğazı yumuşatır ve öksürüğe biçare olur.
DOĞAL ANTİDEPRESAN
Ihlamur çayı yatıştırıcı özelliği sayesinde ruhsal sağlığı korur. Stres ve kaygıyı azaltmaya yardım eder. Depresyon hastalarına her gün 1 fincan ıhlamur çayı tüketmesi önerilir.
İLTİHAP SÖKÜCÜ
Güçlü bir antioksidan kaynağı olan ıhlamur, solunum yolu iltihaplarını giderir. Eklemlerde bulunan iltihapları da temizleyerek kas-kemik ağrılarının önüne geçer.
SİNDİRİMİ RAHATLATIR
Yemeklerden sonra tüketilen 1 fincan ıhlamur çayı, bağırsak hareketlerini düzenleyerek; hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarını gidermeye yardımcı olur.
KANSERE KARŞI
Güçlü bir antioksidan kaynağı olan ıhlamur, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak kanser oluşumunun önüne geçer.
VÜCUDU RAHATLATIR
Ihlamur çayı içerdiği uçucu yağlar sayesinde zihin ve vücudu rahatlatır. Gün içerisinde içilen 1 fincan ıhlamur, günün stres ve yorgunluğunu atmanıza yardımcı olur.
ÖDEM ATTIRICI
Vücutta biriken toksinler, şişkinlik ve karın ağrısına yol açabilir. Ihlamur çayı bu rahatsızlıklar için de imdadımıza yetişir. Ödem attırıcı özelliği ile daha fazla idrara çıkma ve terleme sıklığını artırır. Böylece toksinlerin ve ödemin dışarıya atılmasına yardımcı olur.
GÖZ İÇİN BİREBİR
Ihlamur çayının bir diğer faydası ise gözlere. Gözlerdeki yorgunluğu, şişliği ve göz altı morluklarını azaltmak için demlenmiş ılık ıhlamur çayının içerisine bir parça pamuk batırın. Pamukla göz kapakları ve çevresine birkaç dakika masaj yapın. Ardından gözlerinizi soğuk su ile durulayın.
CİLT BAKIMI
Ciltte oluşan akne, sivilce ve güneş lekelerini azalttığı ve cilt kırışıklıklarını giderdiği biliniyor. Önceden hazırlanmış ve soğutulmuş ıhlamur çayının içerisine bir parça pamuk batırın. Cide masaj yaparak uygulamanız yeterli.
SAÇ BAKIMI
Ihlamur çayının faydaları saymakla bitmiyor. Saça ve saç derisine uygulanan ıhlamur çayı; saç derisini yumuşatır ve saçların daha parlak bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.
UYKU PROBLEMİ
Uykusuzluk problemi olan kişiler gece yatmadan önce bir fincan ıhlamur içerse, uykuya daha kolay dalabilir.
Ihlamur çayının özelliklerinden yararlanmak için öncelikle doğru demleme ve saklama koşulları bilinmeli. Aktardan satın alınan kurutulmuş ıhlamur bitkisi, ağzı kapalı temiz bir torbada, saklama poşetinde ya da cam kavanoz içerisinde muhafaza edilir.
Ihlamur çayı demlikte, cezvede yahut french press’de demlenebilir. Direkt olarak ateşin üzerinde kaynatıldığında, içerisindeki antioksidan bileşenlerin faydası azalır. Bu nedenle ıhlamur çayı demlerken kaynayan suyun içerisine ıhlamur atılmalı ve ıhlamur kaynatılmamalı. Tek kişilik ıhlamur çayı için 1 fincan su ve yarım tatlı kaşığı (bir tutam) ıhlamur yeterli olur. Kişi sayısına göre bu miktarı arttırabilirsiniz. Ihlamur çayı tarifleri:
Malzemeler
Hazırlanışı
Bir fincan suyu kaynatın Kaynayan suyun içerisine ıhlamur ve çubuk tarçın ekleyin. 7-8 dakika demlendirin. Ardından bir tatlı kaşığı bal ile servis edin.
Malzemeler
Hazırlanışı
Bir fincan suyu kaynatın. Kaynayan suya bir tutam ıhlamur ekleyin. 5 dakika demlendirin. Rendelenmiş zencefili ekleyin. 2-3 dakika sonra fincana süzün. Zencefilin acımsı tadını alması için 1 tatlı kaşığı bal ilave edin.
Malzemeler
Bir fincan suyu kaynatın ve içerisine ıhlamuru ekleyin. Ardından ıhlamurun içerisine mevsim meyvelerinden dilediğinizi kabuğu ile birlikte dilimleyin.
NOT: Ihlamur çayı içerken aşırıya kaçmamalı günde en fazla 3 fincan tüketmeli. Ihlamur çayı alerjik bünyesi olan kişilerde reaksiyonlara neden olabilir. Böyle bir durumda kişi doktora başvurmalı. Ayrıca hamile ve emziren kadınların doktora danışmadan ıhlamur çayı tüketmesi tavsiye edilmez.